ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ άρχισε τους εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα

Ο ΟΗΕ άρχισε τους εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Έθνη, σε συνεργασία με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, άρχισαν να εμβολιάζουν 640.000 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνούν σε σύντομες παύσεις στον 11μηνο πόλεμό τους για να επιτρέψουν στην εκστρατεία να συνεχιστεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι ένα μωρό παρέλυσε μερικώς από τον ιό της πολιομυελίτιδας τύπου 2, το πρώτο τέτοιο κρούσμα στην επικράτεια εδώ και 25 χρόνια.

Η εκστρατεία ξεκίνησε την Κυριακή σε περιοχές της κεντρικής Γάζας και θα μεταφερθεί σε άλλες περιοχές τις επόμενες ημέρες. Οι μάχες θα διακοπούν για τουλάχιστον οκτώ ώρες σε τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Ο ΠΟΥ είπε ότι οι παύσεις πιθανότατα θα χρειαστεί να επεκταθούν μέχρι την τέταρτη ημέρα και ο πρώτος γύρος εμβολιασμών θα διαρκέσει λίγο λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Παιδιά, συνοδευόμενα από μέλη των οικογενειών τους, συνωστίστηκαν σε μια κλινική που διευθύνεται από τον ΟΗΕ στην πόλη Ντέιρ Αλ-Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα, όπου περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Το ιατρικό προσωπικό σημάδεψε τα παιδιά που έπαιρναν τις σταγόνες με ένα στυλό στα δάχτυλά τους.

"Περίπλοκη" εκστρατεία

Η Τζούλιετ Τούμα, διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA, της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, είπε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού ήταν τεράστια και «μια από τις πιο περίπλοκες στον κόσμο».

"Σήμερα είναι η ώρα της δοκιμής για τα μέρη της σύγκρουσης να σεβαστούν αυτές τις παύσεις ώστε να επιτραπεί στις ομάδες της UNRWA και σε άλλους ιατρούς να φτάσουν στα παιδιά με αυτές τις πολύτιμες δύο σταγόνες. Είναι ένας αγώνας με τον χρόνο", είπε η Τούμα στο Reuters.

Το Ισραήλ και η Χαμάς, που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να συνάψουν συμφωνία που θα τερμάτιζε τον πόλεμο, δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν για να επιτρέψουν την επιτυχία της εκστρατείας.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ λένε ότι τουλάχιστον το 90% των παιδιών πρέπει να εμβολιαστούν σε τέσσερεις εβδομάδες μεταξύ των δόσεων για να πετύχει η εκστρατεία, αλλά αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις στη Γάζα, η οποία έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο.

"Τα παιδιά συνεχίζουν να εκτίθενται, (σ.σ. η πολιομυελίτιδα) δεν γνωρίζει σύνορα, σημεία ελέγχου ή γραμμές μάχης. Κάθε παιδί πρέπει να εμβολιαστεί στη Γάζα και το Ισραήλ για να περιορίσει τους κινδύνους εξάπλωσης αυτής της φαύλης ασθένειας", είπε η Τούμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Mερική απασχόληση: Δικαιούται την ίδια ετήσια άδεια με εργοδοτούμενο που εργάζεται με πλήρη ωράριο;

• Οδηγός παρέσυρε μοτοσικλετιστή και τον εγκατέλειψε - H κατάσταση της υγείας του

• Επίθεση από 30 άτομα: Ξυλοκόπησαν οπαδό πριν από τον αγώνα της Ανόρθωσης - Απόλλωνα

• «Θύελλα» στα κατεχόμενα για την μετάδοση της σειράς «Famagusta» από το Netflix

• Οι πρώτες φωτογραφίες από τα «αλλάματα» του Ανδρέα Γεωργίου - Οι φίλοι του τον περίμεναν «μαρσάροντας» τις μηχανές

• Θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε πασίγνωστος Έλληνας ηθοποιός



Το Gymnich: Οι προσδοκίες της Λευκωσίας και το νέο παραλήρημα του Σουλτάνου

Το Gymnich: Οι προσδοκίες της Λευκωσίας και το νέο παραλήρημα του Σουλτάνου

Το Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ λαμβάνει θετικό πρόσημο από τη Λευκωσία, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της  για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων στο Κυπριακό, κυρίως για τη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ύστερα από το γεύμα εργασίας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ - ο οποίος για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια προσκλήθηκε σε άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ - ότι «εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις της Κύπρου και τη βούλησή μας, να αναζητήσουμε λύση μέσω πολιτικού διαλόγου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top