ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις για την οικονομία από τον Πρόεδρο της Βουλής

Προτάσεις για την οικονομία από τον Πρόεδρο της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση στην Πάφο για το κυπριακό, την οικονομία και τους θεσμούς, παρουσίασε ολοκληρωμένη δέσμη 24 μέτρων για την ανασυγκρότηση της κυπριακής οικονομίας και την εφαρμογή ενός στρατηγικού οικονομικού μοντέλου που θα θέσει γερές βάσεις για επαναφορά της οικονομίας σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού αναφέρθηκε στους δημοσιονομικούς δείκτες οι οποίοι καταδεικνύουν βελτίωση της κυπριακής οικονομίας, παράλληλα, σημείωσε , ότι τα προβλήματα και οι προκλήσεις είναι πολλά. Κορυφαία ζητήματα είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων, των υψηλών ποσοστών ανεργίας, ειδικά ανάμεσα στους νέους, και των προβλημάτων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Για αντιμετώπιση των πιο πάνω προβλημάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργηθούν οι συνθήκες προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Επεσήμανε επίσης  ότι, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητο να αρθούν οποιαδήποτε γραφειοκρατικά εμπόδια και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Και αυτό, όχι μόνο προς όφελος των επενδυτών, αλλά και για βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον πολίτη,όπως είπε.

Η ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η απλοποίηση/ενοποίηση των νομοθεσιών που αφορούν τις επιχειρήσεις και τη φορολογία αναμένεται να δημιουργήσουν ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Μέσα από 24 προτάσεις / μέτρα που καλύπτουν όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Ομήρου κατάθεσε το όραμα του για οικονομική ανάπτυξη.

Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Ταμείου στο οποίο μπορούν να επενδύουν ιδιώτες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το Κράτος και να αντλούνται κεφάλαια από ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να παρέχεται χρηματοδότηση σε βιώσιμες επιχειρήσεις σε τομείς με σημαντικό ανταποδοτικό χαρακτήρα και αξιοποίηση του επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη δυνατότατα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως ο διαχωρισμός των πιστωτικών διευκολύνσεων που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, περιορίζοντας τον όγκο των εγγράφων που απαιτούνται για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση και τα χρονοδιαγράμματα, η μετακύληση στο δανειολήπτη πιθανή έκπτωση που θα παραχωρηθεί από την πώληση δανείων και η εξέταση του ενδεχόμενου δημιουργίας Εταιρείας Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Αναφέρθηκε στη δημιουργία μηχανισμών και κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό και στην αναγκαιότητα ρύθμισης των οφειλών, προς την Κυβέρνηση, των πολιτών και των επιχειρήσεων, που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, χωρίς να οδηγούνται στις φυλακές.

Πρότεινε επίσης, την ενίσχυση των χρηματοοικονομικών προϊόντων που προσφέρονται από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και την τροχιοδρόμηση διαπραγμάτευσης μετοχών των ημικρατικών οργανισμών που θα προκύψουν μετά τη μετοχοποίηση, τη μείωση του φόρου επί των τόκων εισπρακτέων από 30% σε 12,5% ειδικά μετά τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων και την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων για καταπολέμηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον σημείωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης και νέα διαδικασία τρίτου γύρου αδειοδότησης.

Όσον αφορά τον τουρισμό κατέθεσε προτάσεις για επέκταση της τουριστικής περιόδου και προσέλκυση άλλων μορφών τουρισμού, όπως ιατρικού, αθλητικού και συνεδριακού, ενώ σημείωσε ότι η περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής ναυτιλίας θα αποτελέσει πυλώνα ανάκαμψης.


Στον τομέα της Γεωργίας – Κτηνοτοφίας, σημείωσε, επιβάλλεται η παροχή κινήτρων για σύμπτυξη γεωργικών μονάδων, ώστε να γίνει δυνατός ο εκσυγχρονισμός της καλλιέργειας και η προώθηση νέων οικονομικά βιώσιμων παραγωγών εξαγωγικού χαρακτήρα.

Τελειώνοντας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των κονδυλίων και των κινήτρων για την έρευνα και τεχνολογία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, προώθησης και εκσυγχρονισμού εκείνων των κινήτρων και πολιτικών που θα διατηρήσουν την κατασκευαστική βιομηχανία ανταγωνιστική, ενίσχυσης μέσω της τιμολογιακής πολιτικής των φαρμάκων και στοχευμένων κινήτρων, της Κυπριακής φαρμακοβιομηχανίας, προώθησης της πράσινης ανάπτυξης και παροχής φορολογικών κινήτρων και πιστώσεων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Φόνο εκ προ μελέτης διερευνούν οι Αρχές για την υπόθεση του 62χρονου που βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Λεμεσό - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

• Στα χέρια της Αστυνομίας η 63χρονη σύζυγος του άνδρα που βρέθηκε νεκρός στη Λεμεσό - Συνεχίζονται οι έρευνες

• Πολιτικός Αναλυτής στο «Τ»: Οι διεθνείς προκλήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις το 2025

• Ρεβεγιόν στα κέντρα αναψυχής: Κρατήσεις αλλά και… ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής - Το ωράριο και οι τιμές

• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου

• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»



Φόνο εκ προ μελέτης διερευνούν οι Αρχές για την υπόθεση του 62χρονου που βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Λεμεσό - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

Φόνο εκ προ μελέτης διερευνούν οι Αρχές για την υπόθεση του 62χρονου που βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Λεμεσό - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

Υπόθεση φόνου εκ προ μελέτης, με θύμα 62χρονο κάτοικο Λεμεσού, διερευνά η Αστυνομία. Για διευκόλυνση των ανακρίσεων συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση η 63χρονη σύζυγος του θύματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top