ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελεγκτική: Ιδού τα ευρήματα για την Βουλή - Όλα όσα εντόπισε

Ελεγκτική: Ιδού τα ευρήματα για την Βουλή - Όλα όσα εντόπισε

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία για την Ειδική Έκθεση με θέμα «Έλεγχος Βουλής των Αντιπροσώπων»

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο των προνοιών του άρθρου 116 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του άρθρου 81 του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου (Ν.20(I)/2014), η Ελεγκτική Υπηρεσία διεξήγαγε έλεγχο σε δείγμα συναλλαγών πληρωμών της Βουλής των Αντιπροσώπων (ΒτΑ) για τα έτη 2021 και 2022, το οποίο επιλέγηκε με συγκεκριμένη μεθοδολογία, στο πλαίσιο του ελέγχου που αποσκοπούσε στη διατύπωση ελεγκτικής γνώμης επί των οικονομικών καταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ).

Επιπρόσθετα, στην Έκθεση αυτή περιλαμβάνονται και άλλα θέματα που προέκυψαν προγενέστερα ή μεταγενέστερα της πιο πάνω περιόδου και τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο ελέγχου συμμόρφωσης. Τα σημαντικότερα ευρήματα του ελέγχου αναφέρονται συνοπτικά πιο κάτω:  Τον Φεβρουάριο του 2021 καταβλήθηκε ολόκληρο το ποσό της τακτικής χρηματοδότησης του έτους στα πολιτικά κόμματα, με βάση τα ποσοστά που έλαβαν κατά τις εκλογές που διεξάχθηκαν το 2016, ενώ τα πολιτικά κόμματα που εισήλθαν στη ΒτΑ μετά τις εκλογές του 2021, αλλά δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη σύνθεσή της, δεν έλαβαν οποιαδήποτε χορηγία.

Στη βάση γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΟ) προέβηκε στον επαναϋπολογισμό της χορηγίας, με βάση τον οποίο προκύπτει ότι ποσό ύψους €575.955 (€577.514 μείον €1.559 που ανακτήθηκε) θα πρέπει να ανακτηθεί από τρία πολιτικά κόμματα και να ανακατανεμηθεί σε άλλα πολιτικά κόμματα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, το θέμα εξακολουθεί παραμένει σε εκκρεμότητα χωρίς να προωθείται οποιαδήποτε ενέργεια. Διαπιστώσαμε επίσης ότι, ούτε η ΒτΑ ούτε και το ΥΟ ενήργησαν προς ανάκτηση του ποσού ύψους €2.091.200 που προέκυψε ως αδαπάνητη έκτακτη κρατική χρηματοδότηση σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές του 2018 και που οφείλουν να επιστρέψουν στο κράτος οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου μας επί της νομιμότητας των εσόδων και δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας των πολιτικών κομμάτων για τις Προεδρικές Εκλογές. Συστήσαμε όπως δρομολογηθούν, το συντομότερο δυνατό, είτε από τη Γενική Διευθύντρια (ΓΔ) της ΒτΑ είτε από τον ΓΔ του ΥΟ, οι δέουσες ενέργειες για την ανάκτηση του ποσού χρηματοδότησης για το 2018 και ανάκτηση και ανακατανομή για το 2021.

 Το φιλοδώρημα που παραχωρείται στους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τερματίζονται, υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των συνολικών μηνιαίων απολαβών τους για κάθε μήνα εργοδότησης από την 1.4.2019 και εντεύθεν, αντί με βάση τον μέσο όρο των συνολικών μηναίων απολαβών για κάθε μήνα εργοδότησης, δηλαδή της υπηρεσίας από την ημερομηνία πρόσληψής τους (μέσος μισθός καριέρας). Υποδείξαμε την ανάγκη για επανεξέταση και ρύθμιση των ζητημάτων που προκύπτουν όσον αφορά στον υπολογισμό του φιλοδωρήματος των κοινοβουλευτικών συνεργατών.  Οκτώ έκτακτοι υπάλληλοι, οι οποίοι προσλήφθηκαν το 2010 για εκτέλεση καθηκόντων «Γραφέα» στο Γραφείο του τότε Προέδρου της ΒτΑ (ΠτΒ), μετατράπηκαν, από τις 28.4.2016, σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου και σε δύο από αυτούς ανατέθηκαν καθήκοντα που EΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒτΑ/01/2024 2 δεν συνάδουν με τη θέση που κατέχουν, δηλαδή αυτή του Βοηθού Γραμματειακού Λειτουργού Κλ. Α2-Α5-Α7. Συστήσαμε όπως, στους εν λόγω υπαλλήλους ανατεθούν καθήκοντα που αντιστοιχούν στη θέση που κατέχουν.

 Με βάση το άρθρο 2 του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου (Ν.1/1990), οι υπάλληλοι της ΒτΑ είναι δημόσιοι υπάλληλοι, για τους οποίους αρμόδια αρχή είναι ο ΠτΒ. Διαπιστώσαμε ότι, τα Σχέδια Υπηρεσίας των υπαλλήλων της Βουλής τροποποιούνται, κατά παράβαση του άρθρου 27 του ιδίου Νόμου, με απόφαση μόνο του ΠτΒ, δηλαδή χωρίς να έχουν καταρτιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο (ΥΣ) και να κατατεθούν για έγκριση από την Ολομέλεια του σώματος της ΒτΑ. Επιπλέον, εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου τα Σχέδια Υπηρεσίας τροποποιήθηκαν από πρώην ΠτΒ, μετατρέποντας διευθυντικές θέσεις από «Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής» σε «Προαγωγής», φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα άτομα. Η ΓΔ ΒτΑ μας ενημέρωσε ότι η ΠτΒ έδωσε οδηγίες για την ετοιμασία σχετικής πρότασης νόμου, με την οποία να διασαφηνίζεται ότι, παρά τις διατάξεις του περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμου, τα Σχέδια Υπηρεσίας των υπαλλήλων της Βουλής, κατ’ επιταγή του Συντάγματος Άρθρο (73.1), καταρτίζονται από τον εκάστοτε ΠτΒ βάσει εσωτερικά προβλεπόμενης στον Κανονισμό της Βουλής διαδικασίας, η οποία να πληροί τα εχέγγυα της διαφάνειας, ισονομίας και των αρχών της αξιοκρατίας και αφού προηγηθεί διαβούλευση με τα σχετικά συνδικαλιστικά σώματα και αρμόδιους υπηρεσιακούς.

 Η ΒτΑ, χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση του ΥΣ, προέβηκε στη σύσταση του Ιδρύματος Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με βάση τη σχετική νομοθεσία, κάθε ίδρυμα συνιστά διάθεση περιουσίας, εξουσία που με βάση το άρθρο 54 του Συντάγματος ανήκει στο ΥΣ. Η ΒτΑ ανέλαβε, έναντι του Ιδρύματος, πολυετή δέσμευση. Πέραν τούτου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος προσλήφθηκε με σύμβαση που θα καταστεί αορίστου χρόνου, δηλαδή θα εργοδοτείται μέχρι την ημέρα αφυπηρέτησής του, με διαδικασίες που φωτογράφιζαν την πρόσληψή του.

Η ΓΔ ΒτΑ μάς ενημέρωσε ότι η ΠτΒ συμφωνεί με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας μας και έδωσε οδηγίες, προς την ίδια και τη Γραμματέα του Ιδρύματος, για υλοποίηση των συστάσεων μας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Επίθεση» σκάφους στον Πρωταρά: «Μήλο της Έριδος»… οι χελώνες - Παραδέχτηκε τις κατηγορίες ο χειριστής

• Εργάζεσαι με μερική απασχόληση; Μάθε ποια είναι τα δικαιώματα σου και οι υποχρεώσεις του εργοδότη

• Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου ποδηλάτη

• Μέχρι που έφτασαν οι πληρότητες το φετινό καλοκαίρι – Οι προοπτικές για τον χειμώνα

• Αυτός είναι ο λόγος που ο Αντρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου δεν μοίρασαν μπομπονιέρες στον γάμο τους



Κόμματα: Μωσαϊκό θέσεων στο Κυπριακό - Έτοιμος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τριμερή

Κόμματα: Μωσαϊκό θέσεων στο Κυπριακό - Έτοιμος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τριμερή

Έτοιμος δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη και όπως ο ίδιος ανέφερε στους Δημοσιογράφους, έχει βολιδοσκοπεί από πλευράς των ΗΕ για συγκεκριμένες ημερομηνίες και έχει απαντήσει θετικά. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως τα ΗΕ έχουν ήδη καταρτίσει σχέδιο για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top