ΔΙΕΘΝΗ

Τραγωδία στο Κονγκό: 129 νεκροί κατά τη διάρκεια απόδρασης από τη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας

Τραγωδία στο Κονγκό: 129 νεκροί κατά τη διάρκεια απόδρασης από τη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας

Τουλάχιστον 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι 24 εξ αυτών από σφαίρες, κατά τη διάρκεια απόπειρας απόδρασης τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη μεγαλύτερη φυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, στην πρωτεύουσα Κινσάσα, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης λόγο για 59 τραυματίες.

Η φυλακή Μακαλά, η μεγαλύτερη της αχανούς χώρας της κεντρικής Αφρικής, είναι διαβόητη διότι έχει δεκαπλάσιους κρατούμενους (14.000 ως 15.000) από την ονομαστική χωρητικότητά της (1.500).

Περί τις 02:00 το πρωί της Δευτέρας, άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί μέσα στη φυλακή, σύμφωνα με περίοικους που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Συνέχισαν να ακούγονται πυρά για πολλές ώρες στη λαϊκή συνοικία της πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το κέντρο κράτησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο «απόπειρα απόδρασης που ματαιώθηκε». Πολλά θύματα πέθαναν επειδή ποδοπατήθηκαν ή από ασφυξία. Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για κάποιες περιπτώσεις γυναικών που βιάστηκαν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν έχει δοθεί καμιά διευκρίνιση από τις αρχές ούτε για τον αριθμό των κρατουμένων που αποπειράθηκαν να αποδράσουν, ούτε για τις συνθήκες.

Το κέντρο κράτησης, κατασκευασμένο από μπετόν, στο εσωτερικό του οποίου αναπτύσσονται θερμοκρασίες συχνά αφόρητες, έχει επικριθεί επανειλημμένα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις απάνθρωπες συνθήκες εγκλεισμού.

Πέρα από τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό των θυμάτων, η απόπειρα απόδρασης προκάλεσε επίσης εκτεταμένες υλικές ζημιές. Μέρος των υποδομών της φυλακής, ανάμεσά τους το θεραπευτήριο και κτίριο γραφείων σωφρονιστικών υπαλλήλων, πυρπολήθηκε, σύμφωνα με τις αρχές.

Το ίδιο κέντρο κράτησης είχε ήδη υποστεί εκτεταμένες ζημιές όταν έγινε επίθεση ενόπλων το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας απέδρασαν πάνω από 4.000 κρατούμενοι.

Οι περιστάσεις για τη μαζική απόδραση εκείνη συνεχίζουν να μην είναι ξεκάθαρες ως ακόμη και σήμερα.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Λεμεσός: Έκλεισε η συμφωνία με Τσίρειο για Park and Ride - Όλα τα μέτρα που εξετάζονται για το κυκλοφοριακό

• Μονή Αββακούμ: Δεν αποφάσισε ακόμη ο Γ. Στυλιανού αν θα εκπροσωπήσει τους μοναχούς - Τι τον προβληματίζει

• Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε αυτές τις περιοχές - Ο καιρός μέχρι το Σάββατο

• Έκλεβε εργαλεία και υλικά από υπό ανέγερση οικοδομή - Χειροπέδες σε 36χρονο

• Αισθητός ο σεισμός στην Πάφο: Προκάλεσε ανησυχία - Καμία αναφορά για ζημιές

• Τα νεότερα με την κατάσταση υγείας του 2χρονου κοριτσιού που παρασύρθηκε από όχημα στη Λεμεσό



Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ-Οι πρόσφατες εκλογές-κυπριακό και η σχέση με την κυβέρνηση

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ-Οι πρόσφατες εκλογές-κυπριακό και η σχέση με την κυβέρνηση

Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ η οποία συνεδριάζει στις 6.30 την Τετάρτη, αναμένεται να γίνει ανάλυση του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών και η ήττα που υπέστη το κόμμα στις ευρωεκλογές, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, οι οποίες δεν βρίσκουν σύμφωνο το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top