ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός 4,9 ρίχτερ: Συνοδευόταν από βουητό – Εξηγεί ο αρμόδιος - «Αρκετοί βγήκαν στους δρόμους»

Σεισμός 4,9 ρίχτερ: Συνοδευόταν από βουητό – Εξηγεί ο αρμόδιος - «Αρκετοί βγήκαν στους δρόμους»

Για τον σεισμό μεγέθους 4,9 ρίχτερ που σημειώθηκε την Τετάρτη λίγο μετά τα μεσάνυχτα μίλησαν στον ALPHA, στην εκπομπή «ALPHA Καλημέρα» τόσο ο Δημοσιογράφος Κώστας Νάνος όσο και ο Αν. Διευθυντής Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου.

«Ήταν ιδιαίτερα αισθητός ο σεισμός και συνοδευόταν από ένα βουητό. Ευτυχώς κράτησε για λίγα δευτερόλεπτα αλλά ήταν αρκετά για να σηκώσουν όλους τους ανθρώπους στο πόδι στην Πάφο. Αρκετοί βγήκαν στους δρόμους», είπε χαρακτηριστικά.

«Έγινε έντονα αισθητός στην Πάφο και στις πόλεις Δυτικά προς τον Δήμο Ακάμα, Κισσόνεργα, Πέγεια, Χλώρακα και Έμπα. Υπήρξαν όμως αναφορές και σε άλλες περιοχές στην Κύπρο μέχρι και την Έγκωμη στο Στρόβολο, έγινε αισθητός από ανθρώπους που μένουν σε πολυώροφα κτίρια. Σε αρκετά σπίτια έπεσαν διάφορα αντικείμενα που δεν ήταν καλά στερεωμένα, δεν αναφέρθηκαν όμως ζημιές», πρόσθεσε.

Δείτε το απόσπασμα:

Από την πλευρά του ο κύριος Χατζηγεωργίου, ανέφερε ότι «οι αρχικές εκτιμήσεις λένε για περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάφου με ένα εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Κύπρο σύμφωνα με αναφορές, όμως, έντονα το ένιωσαν περισσότερο στην επαρχία Πάφου και Λεμεσού»

Όσο αφορά το βουητό που πολλοί ανέφεραν, εξήγησε ότι «βουητό μπορεί να συμβεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες κατά τη διάρκεια της διέλευσης των σεισμικών κυμάτων. Αν τα κύματα έχουν συχνότητα που μπορεί να δώσουν αυτό το βουητό, θα το δώσουν»

«Υπάρχει μια μικρή μετασεισμική δραστηριότητα αλλά το φαινόμενο παρακολουθείται. Αν υπάρξει οτιδήποτε νεότερο θα ανακοινωθεί», συμπλήρωσε.

«Είναι ο πρώτος σεισμός περίπου της τάξης των 5 ρίχτερ. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν αναμενόμενο», κατέληξε.

Δείτε το απόσπασμα:

Η ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε ανακοίνωση αναφέρει ότι την Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2024 και τοπική ώρα 00:30 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος σεισμός μεγέθους M = 4.9 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, 18  χιλιόμετρα νότιο-δυτικά της Πάφου και εστιακό βάθος 13 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού και αισθητός στην υπόλοιπη Κύπρο. Έγινε επίσης αισθητός/αντιληπτός σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Kαμία αναφορά για ζημιές δεν έγινε πάντως μέχρι στιγμής μετά τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σχεδόν μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα την Τετάρτη και η οποία έγινε έντονα αισθητή στην επαρχία Πάφου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Λεμεσός: Έκλεισε η συμφωνία με Τσίρειο για Park and Ride - Όλα τα μέτρα που εξετάζονται για το κυκλοφοριακό

• Μονή Αββακούμ: Δεν αποφάσισε ακόμη ο Γ. Στυλιανού αν θα εκπροσωπήσει τους μοναχούς - Τι τον προβληματίζει

• Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε αυτές τις περιοχές - Ο καιρός μέχρι το Σάββατο

• Έκλεβε εργαλεία και υλικά από υπό ανέγερση οικοδομή - Χειροπέδες σε 36χρονο

• Αισθητός ο σεισμός στην Πάφο: Προκάλεσε ανησυχία - Καμία αναφορά για ζημιές

• Τα νεότερα με την κατάσταση υγείας του 2χρονου κοριτσιού που παρασύρθηκε από όχημα στη Λεμεσό



Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ-Οι πρόσφατες εκλογές-κυπριακό και η σχέση με την κυβέρνηση

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ-Οι πρόσφατες εκλογές-κυπριακό και η σχέση με την κυβέρνηση

Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ η οποία συνεδριάζει στις 6.30 την Τετάρτη, αναμένεται να γίνει ανάλυση του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών και η ήττα που υπέστη το κόμμα στις ευρωεκλογές, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, οι οποίες δεν βρίσκουν σύμφωνο το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top