LIKE ONLINE

Τι είναι η ροζ κοκαΐνη που έχει άρωμα... φράουλας - Οι κίνδυνοι που ελλοχεύει η κατανάλωσή της

Τι είναι η ροζ κοκαΐνη που έχει άρωμα... φράουλας - Οι κίνδυνοι που ελλοχεύει η κατανάλωσή της

Η Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής εντόπισε και κατέσχεσε μεγάλη ποσότητα διαφόρων ναρκωτικών ουσιών. Μεταξύ τους υπήρχε ροζ κοκαΐνη, ουσία που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ποσότητα που πλησιάζει στο κιλό. Έχει εντοπιστεί μόλις άλλη μια φορά, σε μικροποσότητα, στη Μύκονο.

Ας δούμε το αντιφατικό της ύπαρξης της.

Η ροζ κοκαΐνη λοιπόν, είναι γνωστή και ως tusi, εκ του 2C που είναι ομάδα ψυχεδελικών ουσιών -οι οποίες υπάρχουν στο νεότερο των ναρκωτικών. Παράγεται τα τελευταία χρόνια στην Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στην Κολομβία. Στις ΗΠΑ έχει γίνει γνωστή ως club drug. Στην Ευρώπη έκανε την είσοδο της την άνοιξη του 2023, όταν εντοπίστηκε στην Ισπανία.

Θεωρείται ναρκωτικό πολυτελείας και απευθύνεται σε εύπορους. Η τιμή του γραμμαρίου (από 100 έως 120 ευρώ) είναι η διπλάσια από την καθαρή έκδοση της ουσίας.

Παρ’ όλα αυτά, η ουσία που εντοπίστηκε στην Ισπανία για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2023 -κατά την El Pais– είναι μείξη φθηνότερων συνθετικών ναρκωτικών ουσιών και έχει τη μυρωδιά φράουλας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην περιέχει ιχνοστοιχείο κοκαΐνης.

Μεταξύ του 2019 και του 2022, o International Energy Control -οργανισμός που εργάζεται για να διασφαλίσει την ασφαλή κατανάλωση ναρκωτικών- ανέλυσε 150 δείγματα ροζ κοκαΐνης και βρήκε βαφή σε όλα, εξαιρουμένων δύο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, επρόκειτο για κοκτέιλ από πολλά φθηνότερα ναρκωτικά.

Το 44% των δειγμάτων περιείχε κεταμίνη, MDMA (έκσταση) και καφεΐνη.

Κάποια είχαν ή/και βενζοδιαζεπίνες, το διεγερτικό αλάτι μπάνιου, μεσκαλίνη, LSD ή άλλα παραισθησιογόνα.

Άλλα περιείχαν μεθαμφεταμίνη και οπιοειδή, όπως και Νέες Ψυχοδραστικές Ουσίες (New psychoactive substances -NPS). Τα NPS είναι ένα νέο είδος συνθετικού ναρκωτικού που ‘δίνει’ το αποτέλεσμα αυτών που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά. Η σύσταση όμως, είναι χημικά λίγο διαφορετική, ώστε να τα εντοπίζουν τα σχετικά τεστ που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Οι αρχές της Ισπανίας εξηγούν πως συνηθέστερα η ροζ κοκαΐνη περιλαμβάνει διεγερτικά και καταθλιπτικά και ως ουσία χαρακτηρίζεται ‘συνήθης τριφασική’.

Έτσι προσδιορίζονται αυτές που είναι μείγμα κεταμίνης με διεγερτικά όπως το ecstasy (όπως η ροζ κοκαΐνη) ή speed -είδος αμφεταμίνης- που εξουδετερώνουν τις κατασταλτικές επιδράσεις της κεταμίνης. Η παρασκευή είναι εύκολη και φθηνή και στο αποτέλεσμα οι παραγωγοί προσθέτουν λίγο ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής και λίγη άρωμα φράουλας.

Προφανώς και υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή των χρηστών. Εξαρτάται από την αναλογία των ουσιών στο μείγμα, όπως και από το αν ο χρήστης λαμβάνει άλλα φάρμακα.

Πάντα σύμφωνα με τους ερευνητές της Ισπανίας, αν εάν ένα άτομο παίρνει ροζ κοκαΐνη που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κεταμίνη και πίνει παράλληλα αλκοόλ, ενισχύει τις καταθλιπτικές επιδράσεις και των δύο ουσιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συντονισμού, καταστολή και συσκότιση.

Εάν το έκσταση είναι το κύριο συστατικό, η λήψη του με αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και αυξάνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

Πηγή: news247.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Λεμεσός: Έκλεισε η συμφωνία με Τσίρειο για Park and Ride - Όλα τα μέτρα που εξετάζονται για το κυκλοφοριακό

• Μονή Αββακούμ: Δεν αποφάσισε ακόμη ο Γ. Στυλιανού αν θα εκπροσωπήσει τους μοναχούς - Τι τον προβληματίζει

• Καιρός: Αλλαγή σκηνικού – Οι νεφώσεις γίνονται βροχές και καταιγίδες – Έρχεται και άνοδος στη θερμοκρασία

• Instagram: Τα stories δεν θα είναι όπως τα ξέραμε - Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται

• Αλλαγή ώρας 2024: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

• Eιρήνη Κωνσταντίνου: Οι διακοπές στο Dubai με την κόρη της σε ένα υπέροχο βίντεο



Αποφάσεις Υπουργικού: Νέοι διορισμοί, αποστέρηση κυπριακής υπηκοότητας και σειρά μεταρρυθμίσεων σε Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία

Αποφάσεις Υπουργικού: Νέοι διορισμοί, αποστέρηση κυπριακής υπηκοότητας και σειρά μεταρρυθμίσεων σε Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top