ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού στην Πάφο - Στήριξη στο όραμα του AUB-Mediterraneo για την Κύπρο, εκφράζει ο ΠτΔ

Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού στην Πάφο - Στήριξη στο όραμα του AUB-Mediterraneo για την Κύπρο, εκφράζει ο ΠτΔ

Στη σημασία της εκπαίδευσης στην προώθηση της αλληλοκατανόησης των λαών της περιοχής και δημιουργία κοινωνιών με ένα πλουσιότερο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον, στην οικονομική σημασία για την Πάφο και την Κύπρο, και τις σχέσεις Κύπρου, Λιβάνου και ΗΠΑ, αναφέρθηκαν την Τετάρτη εκπρόσωποι του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB), και άλλοι επίσημοι στο πλαίσιο των εγκαινίων της Πανεπιστημιούπολης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού-Mediterraneo η οποία ανεγέρθηκε στο χώρο του πρώην συγκροτήματος των «Χαρουπόμυλων» στη Λεωφόρο Αποστόλου Παύλου στην Πάφο.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του AUB Fadlo R. Khuri μίλησε για τους βαθύτατους δεσμούς που συνδέουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Λίβανο και την Κύπρο, ειδικότερα και μέσω των γενεών Κυπρίων πολιτών που εκπαιδεύτηκαν στο AUB, αλλά και για τους βαθύτατους δεσμούς που συνδέουν τους δύο αρχαίους πολιτισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τον Δήμο Πάφου και το κυπριακό κράτος για να καταστήσουμε την παρουσία και εδώ βιώσιμη και αποτελεσματική, ένα επίτευγμα που πρόσφατα αναγνωρίστηκε από τον οργανισμό Invest Cyprus, ο οποίος μας βράβευσε ως ένα από τα επτά ιδρύματα, το μοναδικό εκπαιδευτικό, με το υψηλού κύρους Διεθνές Βραβείο Επενδύσεων, συνέχισε ο κ. Khuri, προσθέτοντας ότι το πανεπιστήμιο βρίσκεται εδώ για να εργαστεί από κοινού με την Κύπρο ώστε να βοηθήσει στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των καλύτερων ταλέντων της χώρας, της περιοχής και του κόσμου, «ώστε να οδηγήσουν τις κοινωνίες τους σε ένα πλουσιότερο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον».

Οι πολίτες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την Κύπρο, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από το καλύτερο πανεπιστήμιο της Αμερικής πέρα από τις 50 πολιτείες της, θα επιστρέψουν αυτή την επένδυση ενσωματώνοντας τις αμερικανικές φιλελεύθερες αξίες, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω απόφοιτοι ενθαρρύνονται να σκέφτονται τους άλλους ως ομότιμους και ίσους.

«Αυτή είναι η δέσμευση που αναλαμβάνουμε σήμερα στο νέο μας σπίτι στην Πάφο, να αναδείξουμε γενιές γυναικών και ανδρών με σταθερή δέσμευση στις κοινότητές τους και στον κόσμο γενικότερα, να πάρουμε τα εργαλεία αιχμής του σήμερα, να τα αναμείξουμε με τις διαχρονικές αξίες και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο, πιο συμπεριληπτικό και προσανατολισμένο στην αριστεία αύριο για όλους», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του AUB Wassim El Hajj δήλωσε ότι η νέα πανεπιστημιούπολη του AUB συνδυάζει την ιστορία των χαρουπόμυλων με τις τεχνολογίες αιχμής και τις μελλοντικές τεχνολογίες, συνυφασμένες με εμβληματικά χαρακτηριστικά που τη συνδέουν με την πανεπιστημιούπολη του AUB στη Βηρυτό.

Ως δίδυμη πανεπιστημιούπολη του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, όλοι στο AUB Mediterraneo καθοδηγούνται και εμπνέονται από τις ίδιες αξίες που ενέπνευσαν τους ιδρυτές του Πανεπιστημίου πριν από 158 χρόνια, τουτέστιν «δέσμευση για αριστεία, κατανόηση και υπέρβαση του φόβου του άλλου και σταθερή επιδίωξη βελτίωσης του κόσμου, ιδίως για τους λιγότερο τυχερούς», ανέφερε στη συνέχεια.

Πρόσθεσε ότι εκτός από τα εγκαίνια της νέας πανεπιστημιούπολης, το AUB γιορτάζει επίσης τον τριπλασιασμό του αριθμού των φοιτητών του, από 53 φοιτητές από 12 χώρες μόλις πριν από ένα χρόνο σε περισσότερους από 150 φοιτητές από 20 χώρες σήμερα, ενώ το διδακτικό προσωπικό έχει επίσης αυξηθεί με την προσθήκη 9 επιστημόνων και επαγγελματιών που απέκτησαν τα πτυχία τους σε κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης, Βόρεια Αμερική και τον αραβικό κόσμο, οι οποίοι προσελκύονται από «την παγκόσμια φήμη του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού για ακαδημαϊκή αριστεία και μια μοναδική φοιτητική εμπειρία, από τη δέσμευσή μας για μια αμερικανικού τύπου εκπαίδευση και την ευκαιρία να ζήσουν στην Κύπρο και στην υπέροχη πόλη της Πάφου».

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του πανεπιστημίου Abdo Kadifa είπε στον δικό του χαιρετισμό ότι ως απόφοιτος της σχολής μηχανικών και αρχιτεκτονικής του AUB, η οποία τελικά τον ώθησε στη Silicon Valley, όπου ζει για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, έχει γίνει μάρτυρας των σημαντικότερων καινοτομιών που δημιούργησαν πολλές περιουσίες και πολύ καλό για την κοινωνία, ενώ παράλληλα βίωσε τις προκλήσεις που δημιούργησαν αυτές οι τεχνολογίες για τα άτομα, την κοινωνία, τις εργασιακές σχέσεις και την κυβερνοασφάλεια.

Εν συνεχεία, ευχαρίστησε την κυπριακή Κυβέρνηση και την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών που επέτρεψαν στο AUB να συνεχίσει να προωθεί τις αξίες της καινοτομίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας και να συνεχίσει τη μακρά του ιστορία ανάδειξης επιχειρηματιών και επιχειρηματικών ηγετών, ερευνητών, ιατρών και επιστημόνων από όλη τη Μεσόγειο, επεκτείνοντας παράλληλα την εμβέλειά του στις ακτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι αυτού του συναρπαστικού νέου ταξιδιού, είμαι γεμάτος αισιοδοξία. Μαζί θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους φοιτητές μας, για την Κύπρο και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», κατέληξε.

Στη δική του ομιλία ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε ότι η πόλη αποκτά σήμερα «ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορική της διαδρομή, που χωρίς υπερβολή μπορεί να καταταγεί στα 15 σπουδαιότερα έργα της πόλης στα 2.300 χρόνια ιστορίας της». Το έργο αυτό, είπε μεταξύ άλλων, «θα βάλει την Πάφο και την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της πανεπιστημιακής παιδείας».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το πανεπιστήμιο θα αποτελέσει εστία αλληλοκατανόησης των λαών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής «και θα λειτουργήσει ως έγκυρος πομπός των αξιών και ιδεωδών της ειρήνης, της συνύπαρξης και της συνεργασίας».

Ανέφερε ακόμη ότι σύντομα, θα υποβάλει στον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου πρόταση για την ίδρυση υπό την αιγίδα του ιδρύματος, ενός Ινστιτούτου Διεθνούς Διαμεσολάβησης και Ειρήνης, σημειώνοντας ότι η εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων προώθησης του διαλόγου για διαρκή ειρήνη «είναι μια από τις πιο επείγουσες προκλήσεις της εποχής μας αλλά και της περιοχής μας».

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, δήλωσε ότι το όραμα του AUB να ανοίξει αυτή η πανεπιστημιούπολη στην Κύπρο καταδεικνύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή του στην ακαδημαϊκή αριστεία και την παροχή ευκαιριών στους φοιτητές στην περιοχή.

Αναφερόμενη στη συνεργασία των ΗΠΑ με το AUB, η Πρέσβης είπε ότι πιστεύουν στο έργο του AUB, προσθέτοντας ότι, από το 2010, η Αμερική έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε υποτροφίες στο AUB σε φοιτητές που προέρχονται από 26 περιοχές του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων. Αυτές οι υποτροφίες επέτρεψαν σε 760 φοιτητές να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, ενώ 481 έχουν ήδη αποφοιτήσει, είπε.

Σημείωσε ότι η εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας οικοδομήθηκε επίσης σε κοινές αξίες και στη δέσμευση για πρόοδο και ευημερία. «Μαζί, οι δύο χώρες μας εργάζονται για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, για την προώθηση της κυπριακής οικονομίας και για την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ Αμερικανών και Κυπρίων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η παρουσία του AUB στην Κύπρο ήταν και ορόσημο για το πανεπιστήμιο, «και μια απόδειξη για τους διαρκείς δεσμούς μας». Σε μια περιοχή που συχνά χαρακτηρίζεται από αναταράξεις, η παρουσία αυτής της πανεπιστημιούπολης αποτελεί φάρο ελπίδας και σταθερότητας, είπε επίσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε επίσης ειδική τελετή κατά την οποία τιμήθηκαν Κύπριοι απόφοιτοι του μητρικού Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB), ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης της προσφοράς τους τόσο προς το πανεπιστήμιο όσο και προς την κυπριακή κοινωνία. Ανάμεσα στους αποφοίτους που τιμήθηκαν ήταν και ο Τουρκολόγος και συνεργάτης στο τουρκικό τμήμα του ΚΥΠΕ, Μανούκ Γιλτιζιάν.

Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης μέλης της ηγεσίας του πανεπιστημίου AUB, Βουλευτές, Πρέσβεις ξένων χωρών, τοπικοί αξιωματούχοι και άλλοι επίσημοι από Κύπρο και Λίβανο.

Στήριξη στο όραμα του AUB-Mediterraneo για την Κύπρο, εκφράζει ο ΠτΔ

Την υποστήριξη της Κυβέρνησης εξέφρασε την Τετάρτη ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στο όραμα του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB)-Mediterraneo για την Κύπρο, στον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης της νέας πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου στην Πάφο και έναρξης του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025.

Η ίδρυση του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού-Mediterraneo στην Πάφο, σημείωσε, «είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στη συλλογική μας επιδίωξη αριστείας στην εκπαίδευση», και απόδειξη της κοινής αφοσίωσης στην προώθηση ενός φωτεινότερου μέλλοντος για τις χώρες της περιοχής μέσω της εκπαίδευσης και της συνεργασίας.

Ανάφερε ακόμη ότι πολλά πανεπιστήμια από την Ελλάδα, τη Γερμανία, και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ακολουθούν το παράδειγμά του AUB, αφού εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ίδρυση πανεπιστημιούπολης στην Κύπρο, και είναι σε διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτή «η σημαντική περίσταση έχει μεγάλη σημασία, τόσο για αυτόν τον αξιότιμο θεσμό, αλλά και για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Είναι μια εκδήλωση των ιστορικά εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, απόδειξη της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης», είπε, σημειώνοντας ότι, σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή για την περιοχή, «στεκόμαστε στην άγκυρα και τον φάρο της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο και στέλνουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα συνεργασίας».

Σημείωσε ότι το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, με μια πλούσια κληρονομιά που εκτείνεται σε πάνω από 158 χρόνια, όχι μόνο άφησε το στίγμα του στην παγκόσμια σκηνή, είχε επίσης καθοριστικό αντίκτυπο στην πορεία της ζωής χιλιάδων φοιτητών. Είναι γνωστό για τη δέσμευσή του να παρέχει εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης και να ενθαρρύνει ένα περιβάλλον καινοτομίας, έρευνας και κριτικής σκέψης, πρόσθεσε. «Καθιερώνοντας μια παρουσία εδώ στην Πάφο, στην Κύπρο, το AUB συνεχίζει την παράδοσή του στη διαμόρφωση ηγετών, την προώθηση των υποτροφιών και την προώθηση μιας κουλτούρας έρευνας και ακαδημαϊκής αριστείας», είπε ακόμη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε ακόμη στις «υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις» του πανεπιστημίου σημειώνοντας ότι είναι χώροι όπου θα πυροδοτούνται καινοτομίες και όπου φοιτητές από διαφορετικά υπόβαθρα θα ενώνονται για να μάθουν, να συνεργαστούν, να συνυπάρχουν και να αναπτυχθούν.

«Αντιπροσωπεύουν την απτή έκφραση ενός οράματος που βλέπει την Κύπρο ως μια γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών, έναν κόμβο ακαδημαϊκής επιμέλειες και έναν τόπο όπου η δύναμη της εκπαίδευσης μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει ζωές», πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι η εκπαίδευση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προόδου και η πλατφόρμα από όπου μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ίδρυση του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού – Mediterraneo στην Πάφο «είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στη συλλογική μας επιδίωξη αριστείας στην εκπαίδευση».

«Θα ήθελα απόψε να εκφράσω την υποστήριξη της Κυβέρνησής μας στο νέο σας όραμα για την Κύπρο», είπε, σημειώνοντας ότι η δική του Κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει «μια επιτυχημένη στρατηγική» που ξεκίνησε από την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη «και χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε τη χώρα μας να εξελίσσεται σε περιφερειακό, Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό κόμβος».

Εξέφρασε ακόμη την ευχαρίστησή του, γιατί όπως είπε, πολλά πανεπιστήμια από την Ελλάδα, από τη Γερμανία, και από την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ακολουθούν το παράδειγμα του AUB. «Είμαστε σε διαβουλεύσεις μαζί τους αφού εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ίδρυση πανεπιστημιούπολης στη χώρα μας», είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι το άνοιγμα αυτών των νέων κτιρίων και εγκαταστάσεων «συμβολίζει επίσης τις ισχυρές συνεργασίες μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, και μεταξύ των λαών μας που μοιράζονται μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας, πολιτισμού και εμπορίου».

Η ίδρυση του AUB-Mediterraneo στην Κύπρο, αποτελεί απόδειξη «της κοινής μας αφοσίωσης» στην προώθηση ενός φωτεινότερου μέλλοντος για τις χώρες μας και για την περιοχή μας μέσω της εκπαίδευσης και της συνεργασίας, είπε ακόμη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Λεμεσός: Έκλεισε η συμφωνία με Τσίρειο για Park and Ride - Όλα τα μέτρα που εξετάζονται για το κυκλοφοριακό

• Μονή Αββακούμ: Δεν αποφάσισε ακόμη ο Γ. Στυλιανού αν θα εκπροσωπήσει τους μοναχούς - Τι τον προβληματίζει

• Καιρός: Αλλαγή σκηνικού – Οι νεφώσεις γίνονται βροχές και καταιγίδες – Έρχεται και άνοδος της θερμοκρασίας

• Instagram: Τα stories δεν θα είναι όπως τα ξέραμε - Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται

• Αλλαγή ώρας 2024: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

• Eιρήνη Κωνσταντίνου: Οι διακοπές στο Dubai με την κόρη της σε ένα υπέροχο βίντεο



Αποφάσεις Υπουργικού: Νέοι διορισμοί, αποστέρηση κυπριακής υπηκοότητας και σειρά μεταρρυθμίσεων σε Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία

Αποφάσεις Υπουργικού: Νέοι διορισμοί, αποστέρηση κυπριακής υπηκοότητας και σειρά μεταρρυθμίσεων σε Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top