Η διαπίστωση ότι ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, πολλοί μαθητές δεν έπαιρναν πρόγευμα πριν ή μετά την άφιξή τους στο σχολείο, δημιούργησε την ανάγκη για εφαρμογή του προγράμματος παροχής δωρεάν προγεύματος σε μαθητές που χρήζουν βοήθειας.
Τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί αυξήθηκαν, θέτοντας ως ένα από τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας, την διασφάλιση του βασικού αγαθού του προγεύματος σε μαθητές όπου η οικογένεια δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το προσφέρει, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα αυτά τα παιδιά, να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους, στην ομαλή συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία και στην κοινωνικοποίησή τους στο σχολείο.
Σημαντικό εργαλείο βοήθειας για το ΥΠΑΝ για το πρόγραμμα Παροχής Δωρεάν Προγεύματος είναι το γεγονός ότι έχει ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Θ.Αλ.Ε.Ι.Α. για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Σκοπός του προγράμματος είναι η στήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος τη φετινή σχολική χρονιά θα παρέχεται μέσω των Ταμείων Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΚΤ+).
Αξίζει να αναφερθεί ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος για την προηγούμενη χρονιά ανήλθε περίπου στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Στα ίδια επίπεδα αναμένεται (με κάθε επιφύλαξη) να κυμανθεί το κόστος και για φετινή σχολική χρονιά 2024-2025.
Δικαιούχοι μαθητές
Στο ερώτημα πως και ποίοι αξιολογούν αν ένας μαθητής είναι δικαιούχος ή όχι, η απάντηση είναι ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και κριτήρια. Η διαδικασία επιλογής των μαθητών/μαθητριών αποτελεί αρμοδιότητα της Συμβουλευτικής Επιτροπής της κάθε σχολικής μονάδας.
Σύμφωνα με τις φετινές οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας δυνατότητα για να επιλεγούν ως δικαιούχοι δωρεάν προγεύματος έχουν οι μαθητές/τριες που εντάσσονται στις πιο κάτω κωδικοποιημένες κατηγορίες:
Κωδικός 1: Οικογένειες που λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή δημόσιο βοήθημα
Κωδικός 2: Άνεργοι γονείς
Κωδικός 3: Ορφανά παιδιά
Κωδικός 4: Μονογονεϊκές οικογένειες
Κωδικός 5: Πολύτεκνες οικογένειες
Κωδικός 6: Ιδιαίτερα ανεπαρκές εισόδημα γονέων/κηδεμόνων για άλλους λόγους.
Τι περιλαμβάνει το πρόγευμα για Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση
Σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό λειτουργίας του προγράμματος, για τη σχολική χρονιά 2024-2025, στους δικαιούχους μαθητές θα προσφέρεται σάντουιτς ή πίτα με χαλούμι και λούντζα, μεγάλου μεγέθους (με χαρακτηριστικά όπως αυτά αναγράφονται στον τιμοκατάλογο Σχολικών Κυλικείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, για τη σχολική χρονιά 2024-2025).
Στις σχολικές μονάδες στις οποίες δεν λειτουργεί κυλικείο, και ταυτόχρονα δεν υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης από κυλικείο κοντινού σχολείου, το πρόγευμα θα προσφέρεται από άλλον προμηθευτή , σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας αρχής.
Τι ισχύει για τις εκδρομές
Σε περίπτωση που οι μαθητές κινηθούν εκτός σχολικού χώρου για εκπαιδευτική επίσκεψη/εκδρομή, η Διεύθυνση του σχολείου ενημερώνει τον αδειούχο διαχειριστή κυλικείου ή προμηθευτή (στις περιπτώσεις που δεν λειτουργεί κυλικείο) από την προηγούμενη ημέρα, ώστε να έχει έτοιμο τον σωστό αριθμό προγευμάτων πριν την αναχώρηση των δικαιούχων μαθητών.
Σε άλλες περιπτώσεις όπου στις εκδρομές όλοι οι μαθητές του σχολείου έχουν την επιλογή να γευματίσουν σε εστιατόριο, το σχολείο διαθέτει άλλους μηχανισμούς όπως την Επιτροπή Πρόνοιας , άλλα ταμεία ή χορηγία από Σύνδεσμο Γονέων, από τα οποία καλύπτονται τα έξοδα σίτισης ώστε να αποφευχθεί ο αποκλεισμός άπορων παιδιών.
Επιπρόσθετα το σχολείο πρέπει να προβαίνει με απόλυτη διακριτικότητα σε ελέγχους σε επίπεδο μαθητών με στόχο να διασφαλίζεται ότι ο κάθε δικαιούχος μαθητής όχι μόνο έχει πάρει το πρόγευμά του, αλλά και ότι το καταναλώνει.
Οι αριθμοί μιλούν - Αυξητική τάση
Αρκετές χιλιάδες είναι οι μαθητές, οι οποίοι στηρίζονται μέσω του προγράμματος για δωρεάν πρόγευμα.
Η οικονομική κρίση, οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις άλλαξαν τον χάρτη του βιοτικού επιπέδου αρκετών οικογενειών στο νησί. Η συμβολή του ΥΠΑΝ, σε δράσεις όπως το εν λόγω πρόγραμμα, αλλά και άλλες ενέργειες, έχουν ως στόχο κανένα παιδί να μην στερηθεί την γνώση, την εκπαίδευση. Ταυτόχρονα οι πράξεις αυτές οδηγούν στην μείωση της υλικής στέρησης άπορων ατόμων και εν μέρει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μέσω της καταπολέμησης της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.
Το γεγονός ότι για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 ο προϋπολογισμός Έργου ανήλθε στα €756,000 ενώ για το 2023 (νέα προγραμματική περίοδος 2021-2027) ανήλθε περίπου στα 3 εκατομμύρια ευρώ καταδεικνύει ότι υπάρχουν ραγδαίες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και εξελίξεις.
Επισημαίνεται ότι για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2019. Ο αριθμός των επωφελούμενων μαθητών ήταν περίπου 2000 Παγκύπρια σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια).
Εκπληκτικοί είναι οι αριθμοί για τη νέα προγραμματική περίοδο, καθώς το 2023, ο αριθμός επωφελούμενων μαθητών άγγιξε τις 14.000-15.000 Παγκύπρια σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ( σε ένα σύνολο περίπου 620 σχολείων).
Συγκεκριμένα οι αριθμοί για τους μαθητές στην προδημοτική κυμαίνονται περίπου στους 1.100-1.200 σε 180-185 νηπιαγωγεία.
Για την δημοτική εκπαίδευση επωφελούνται περίπου 6.000-7000 μαθητές σε 300-320 δημοτικά σχολεία.
Οσον αφορά τους μαθητές Μέσης εκπαίδευσης που επωφελούνται από το πρόγραμμα, οι αριθμοί κυμαίνονται στους 3.000-4.000 σε περίπου 60-62 Γυμνάσια.
Σε περίπου 7-9 Εξατάξια Γυμνάσια επωφελούνται περίπου 300-400 μαθητές.
Στα Λύκεια, οι αριθμοί κυμαίνονται γύρω στα 1500-2000 μαθητές σε 30-36 σχολεία.
Τέλος για τις Τεχνικές Σχολές συμπεριλαμβανομένων και των Συστημάτων Μαθητείας, δωρεάν πρόγευμα λαμβάνουν 1000-1300 μαθητές σε 12-16 σχολεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέες κάμερες στη Λεμεσό - Πότε ανάβει το φλας
• Κακοκαιρία Atena στην Ελλάδα: Θα επηρεάσει την Κύπρο; Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός
• Κλιματιστικά στα σχολεία: «Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια» - Πότε αναμένεται να λειτουργήσουν
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις