ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου

Η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης σε σχέση με τη χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις αποφάσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στους θεσμούς του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, τις κατηγορίες κατά της Κύπρου για βίαιες απελάσεις μεταναστών, καθώς και στην απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση του δικαιώματος του εκλέγειν από τα 17 έτη.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μαύρη τρύπα το καλώδιο», αναφέρεται στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και γράφει ότι προσωπικότητες του χώρου της ενέργειας προειδοποιούν για το κόστος του έργου. Αναφέρεται στην επιστολή της Βουλής προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στο αίτημα όπως ο ΑΔΜΗΕ δώσει δεσμεύσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε καταγγελία της Human Rights Watch ότι Λίβανος και Κύπρος απελαύνουν βίαια πρόσφυγες στη Συρία. Αλλού γράφει για την έκθεση της ΕΕ για το κράτος δικαίου και τη διαπίστωση ότι λίγες υποθέσεις προχώρησαν συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Από εμπόδιο σε εμπόδιο και από αναβολή σε αναβολή», γράφει στο κύριο του θέμα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται σήμερα σε έκτακτη συνεδρία με θέμα την ηλεκτρική διασύνδεση και σημειώνει ότι αναζητείται τρόπος υλοποίησης της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για επιπρόσθετη χρηματοδότηση του έργου με 125 εκατ., που δεν θα εκθέτει σε κινδύνους τη Δημοκρατία, τη ΡΑΕΚ και τους καταναλωτές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συμβιβαστική φόρμουλα εξετάζεται στο διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου στο πλαίσιο της εκδίκασης της προσφυγής της κινεζικής κοινοπραξίας για το τερματικό στο Βασιλικό. Αλλού γράφει ότι κάποιοι εκ των κοινοβουλευτικών συνεργατών των Βουλευτών και των κομμάτων εργάζονται στους κομματικούς μηχανισμούς και πληρώνονται όχι από τα κομματικά ταμεία, αλλά από το κονδύλι €5 εκατ. που καταβάλλει ετησίως το κράτος για τους συνεργάτες της Βουλής.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα με τίτλο «Συμφώνησε, αλλά διστάζει» γράφει ότι κάνει δεύτερες σκέψεις η κυβέρνηση για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα και γράφει ότι υπάρχει προβληματισμός για τη νομική δυνατότητα της κυβέρνησης να δεσμεύσει το κράτος για παραχώρηση €125 εκατ. στον ΑΔΜΗΕ, ενώ «τρόμο» προκαλεί το υπαρκτό σενάριο να πληρωθούν εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς οι καταναλωτές να απολαύσουν τα οφέλη της διασύνδεσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η διάβρωση των παραλιών προχωρεί και οι 38 κυματοθραύστες έμειναν στα λόγια. Αλλού γράφει ότι το διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα και την ίδρυση Ελεγκτικού Συμβουλίου με περιορισμό θητειών αποφάσισε η κυβέρνηση.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «’Καυτές’  αλλαγές για τους θεσμούς του Γεν. Εισαγγελέα και του Γεν. Ελεγκτή» και γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το πλαίσιο αλλαγών για τους δύο θεσμούς και σημειώνει ότι η κυβέρνηση προτείνει να εισαχθούν οι θεσμοί Δημόσιου Κατήγορου και Πενταμελούς Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνει τα δανειστικά επιτόκια ενώ στην Κύπρο αυξάνονται. Αλλού αναφέρεται στο θέμα το Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και γράφει ότι το ΑΚΕΛ υποστηρίζει πως εγκέφαλος κα αρχιτέκτονας του σκανδάλου των διαβατηρίων είναι η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ στο σύνολό της.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα «Καθυστερεί η κρίσιμη απόφαση για τον ηλεκτρισμό» γράφει ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το ρυθμιστικό πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας καθυστέρησε για άλλη μία μέρα με «αγκάθι» το κατά πόσον η απόφαση για τα κονδύλια για χρηματοδότηση του GSI χρειάζονται κοινοβουλευτική έγκριση. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο η ηλικία για το δικαίωμα του εκλέγειν μειώνεται στα 17 έτη, ενώ θα υπάρχει αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο μετά την επίτευξη της ελάχιστης ηλικίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος κατηγορείται ότι «αγνοεί κατάφωρα» τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έρχονται βροχές και καταιγίδες, δεν αποκλείεται να πέσει και χαλάζι - Δείτε την πρόβλεψη του καιρού

• Σχολικά για όλα τα «βαλάντια»: Τσάντες από 4€ μέχρι 200€ - Ποιες οι τιμές για γραφική ύλη και ρουχισμό

• Ανοίγουν τα σχολεία: Ποιοι μαθητές είναι δικαιούχοι δωρεάν προγεύματος - Τα κριτήρια και οι αυξημένοι αριθμοί

• «Ντου» της ΥΚΑΝ σε οικία 18χρονου στη Λεμεσό - Βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός

• Δημήτρης Κόκοτας: Σε καταστολή παραμένει εδώ και πέντε μήνες - Ακόμα δεν έχει επαφή με το περιβάλλον



Interconnector: Τελική απόφαση σήμερα από Υπουργικό - Οι προβληματισμοί της Κυβέρνησης - Επιφυλάξεις από Βουλή

Interconnector: Τελική απόφαση σήμερα από Υπουργικό - Οι προβληματισμοί της Κυβέρνησης - Επιφυλάξεις από Βουλή

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο, δίνοντας συνέχεια στη χθεσινή απογευματινή συνεδρίαση όπου δεν βγήκε άσπρος καπνός για την επικύρωση της καταρχήν συμφωνίας της Δευτέρας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου- Κρήτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top