ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ν. Κληρίδης: «Κανένα έννομο δικαίωμα Σταυριανού για καταχώρηση Cerrtiorari»

Ν. Κληρίδης: «Κανένα έννομο δικαίωμα Σταυριανού για καταχώρηση Cerrtiorari»

Με επίκεντρο τη μη νομιμοποίηση του ιατροδικαστή, Πανίκου Σταυριανού, να προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστηρίο, για να ζητήσει ακύρωση πορίσματος για τον 26 χρόνο εθνοφρουρό Θανάση Νικολάου, καταχωρήθηκε την Πέμπτη στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η ένσταση της οικογένειας του άτυχου εθνοφρουρού, με τον εκ των δικηγόρων της οικογένειας, Νίκο Κληρίδη, να αναφέρει στο ΚΥΠΕ πως ο Πανίκος Σταυριανός δεν έχει έννομο δικαίωμα να καταχωρήσει έκδοση διατάγματος Cerrtiorari, καθώς δεν επηρεάστηκαν τα δικαιώματα του.

Η ένσταση καταχωρήθηκε από τα Δικηγορικά Γραφεία Χρίστος Κληρίδης, Νίκος Κληρίδης εκ μέρους του Δικηγορικού Γραφείου Λεύκου Κληρίδη και υιοί και από το Δικηγορικό Γραφείο της Λητώς Καριόλου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ΚΥΠΕ με τον κ. Κλήριδη ο ίδιος ανέφερε πως η ένσταση της οικογένειας του Θανάση Νικολάου επικεντρώνεται στο κατά πόσο νομιμοποιείται ή όχι ο Πανίκος Σταυριανός να αιτηθεί έκδοση διάταγμα Certiorari.

«Δεν έχει έννομο συμφέρον, ούτε δικαίωμα, να καταχωρήσει Cerrtiorari, καθώς δεν επηρεάστηκαν τα δικαιώματα του», είπε ο κ. Κληρίδης.

Σύμφωνα με τον Νίκο Κληρίδη, δικαίωμα να προσβάλει την απόφαση της Θανατικής Ανακρίτριας, είχε μόνο η Νομική Υπηρεσία, πράγμα το οποίο δεν έπραξε.

Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε ο Σταυριανός να αιτηθεί έκδοση διατάγματος Cerrtiorari «εάν έκρινε ότι υπήρχε σφάλμα, έκδηλη παρανομία, στην απόφαση του Δικαστηρίου, που προκύπτει από το πρακτικό της απόφασης», για να συμπληρώσει πως «θα μπορούσε να καταχωρήσει αίτηση Cerrtiorari μόνο η Νομική Υπηρεσία, πράγμα το οποίο δεν έπραξε».

Η υπόθεση είναι ορισμένη στις 10 Σεπτεμβρίου στο Ανώτατο, όπου όλες οι πλευρές θα  παρουσιαστούν εκ νέου ενώπιον της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, ώστε να δοθούν οδηγίες για ακρόαση και αγορεύσεις επί των θέσεων τους.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, έκαναν λόγο για «πολλά και ιστορικά γεγονότα».

Τη Νομική Υπηρεσία εκπροσώπησαν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, και οι δικηγόροι Έλλη Παπαγαπίου και Χρίστια Κυθραιώτου. Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δεν θα υποβάλει ένσταση στο αίτημα του ιατροδικαστή, ανεξαρτήτως εάν η Νομική Υπηρεσία «εντόπισε σοβαρά νομικά σφάλματα» στην κατάληξη του πρωτόδικου Δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, Νίκος Κληρίδης, αναφέρθηκε στη στάση του Γενικού Εισαγγελέα, σε σχέση τόσο με την υπόθεση γενικότερα, όσο και κατά την θανατική ανάκριση. Ο κ. Κληρίδης έκανε λόγο για «σύγκρουση συμφέροντος», λέγοντας πως η θέση του Γενικού Εισαγγελέα έχει διαφανεί κατά τη θανατική ανάκριση.

Είπε πως θέση του είναι ότι σε αυτή την υπόθεση, αλλά και κατά την θανατική ανάκριση, η Νομική Υπηρεσία «είχε υποστηρίξει με πάθος» τη θέση ότι το πόρισμα του αιτητή (Πανίκου Σταυριανού) ήταν το ορθό και, μάλιστα, η ίδια η Νομική Υπηρεσία -υποστήριξε- μιλούσε ως ανεξάρτητος θεσμός και όχι ως κατηγορούσα Αρχή.

Τρίτη θανατική ανάκριση

Η τρίτη θανατική ανάκριση έριξε αυλαία στις 10 Μαΐου του 2024, με την θανατική ανακρίτρια Ντόρια Βαρωσιώτου να έχει αποκλειστικά τον λόγο, για τα αίτια θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού.

Η θανατική ανακρίτρια, μετά από μια δίκη που κράτησε πέραν των έξι μηνών, ανακοίνωσε την απόφαση της σε σχέση με τα αίτια θανάτου του άτυχου Θανάση, η οποία αναφέρει πως ο θάνατος του προήλθε από στραγγαλισμό.

«Εξόφθαλμη δολοφονία», λέει η Αντριάνα Νικολάου

Εξάλλου, σε χθεσινή ανάρτηση της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου, εξέφρασε την ελπίδα «επιτέλους να δουν (οι δικαστές) με καθαρό μυαλό και συλλογικότητα την αλήθεια και να καταλάβουν ότι πίσω από όλα αυτά κάτι άλλο κρύβεται και να επιτρέψουν να αποδοθεί δικαιοσύνη, όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου».

Αναρτώντας φωτογραφία του Θανάση με τα αδέλφια του, η Ανδριάνα Νικολάου κάνει λόγο για «εξόφθαλμη δολοφονία» του γιου της, μετά τα όσα συνέβηκαν στη μονάδα που υπηρετούσε και για έναν τιτάνιο και δαπανηρό αγώνα, που «έγινε η αφορμή να ξεσκεπαστεί το διεφθαρμένο σύστημα και οι λειτουργοί του».

Μιλώντας εξάλλου στο ΚΥΠΕ, η Ανδριάνα Νικολάου είπε πως αυτός ο μήνας είναι δύσκολος για την οικογένεια, καθώς εκτός από τη νέα δοκιμασία της διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, που ορίστηκε για οδηγίες στις 10 Σεπτεμβρίου, στις 29 του μηνός συμπληρώνονται 19 χρόνια από την ημέρα που ο Θανάσης δολοφονήθηκε και το άψυχο σώμα του εντοπίστηκε κάτω από το γεφύρι της Άλασσας.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώσει το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας, τότε θα ξεκινήσει και τέταρτη θανατική ανάκριση, θέτοντας την οικογένεια σε νέες νομικές περιπέτειες.

Εάν, ωστόσο, συμβεί το αντίθετο τότε ποινικοί ανακριτές αναλαμβάνουν τα ηνία, για τη διεξαγωγή ερευνών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πολίτης εντόπισε αμυντική χειροβομβίδα σε χωράφι στη Λευκωσία - Αποσυναρμολογήθηκε από πυροτεχνουργό

• Σχολικά για όλα τα «βαλάντια»: Τσάντες από 4€ μέχρι 200€ - Ποιες οι τιμές για γραφική ύλη και ρουχισμό

• Ανοίγουν τα σχολεία: Ποιοι μαθητές είναι δικαιούχοι δωρεάν προγεύματος - Τα κριτήρια και οι αυξημένοι αριθμοί

• Η «πύλη της Κολάσεως» βρίσκεται στη Γη, είναι ορατή από το διάστημα και μεγαλώνει ανησυχητικά γρήγορα

• Δημήτρης Σούγλης: Η σύζυγος του νίκησε τον καρκίνο και εκπλήρωσε το τάμα της



Σκληρές δηλώσεις  μεταξύ Υπουργού Δικαιοσύνης και Γενικού Ελεγκτή- Η φίμωση και το ελεγκτικό συμβούλιο

Σκληρές δηλώσεις μεταξύ Υπουργού Δικαιοσύνης και Γενικού Ελεγκτή- Η φίμωση και το ελεγκτικό συμβούλιο

Σήκωσε το γάντι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, δίνοντας απάντηση στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος έκανε λόγο για φίμωση της Ελεγκτικής υπηρεσίας, με αφορμή τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση για τον «εκσυγχρονισμό» της ελεγκτικής υπηρεσίας, με τη δημιουργία ελεγκτικού συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top