ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Εργασίας: Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία

Υπ. Εργασίας: Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία

Στη διαδικασία της ανάκτησης παροχών που δόθηκαν στην περίοδο της COVID-19, μέσω ειδικών σχεδίων, για τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι χρειάζεται να ενεργοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες, βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, μιλώντας κατά την πρώτη παρουσία του με την υπουργική του ιδιότητα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι τα χρήματα που έχει δανειστεί (ενδοκυβερνητικός δανεισμός) η Κυπριακή Δημοκρατία από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) ανέρχονται σε περίπου 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο το οποίο ανήλθε το 2023 στο 4,2%.

«Αυτή η πολιτική του ενδοκυβερνητικού δανεισμού είναι σε ισχύ από το 1960, κατά καιρούς με διαφορετικά οχήματα ή με διαφορετικούς τρόπους», υπογράμμισε ο κ. Παναγιώτου, ανακοινώνοντας ότι στις επόμενες εβδομάδες το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει σχετικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης μέσα από τον διορισμό διυπουργικής επιτροπής με συγκεκριμένους όρους εντολής.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, το συνολικό ανακτήσιμο ποσό, το οποίο δόθηκε στην περίοδο της COVID-19 για στήριξη των εργαζομένων, ανήλθε στα €11.979.479, εκ των οποίων εισπράχθηκε ποσό ύψους €4.313.358, ενώ έγιναν αποδεκτές ενστάσεις για ποσό ύψους €3.774.082.

Επίσης, συμψηφίστηκε ποσό ύψους €517.983 και εκκρεμεί για ανάκτηση ποσό ύψους €3.267.925 που προωθήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας στη Νομική Υπηρεσία για περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με περιπτώσεις που δεν ανταποκρίθηκαν σε επιστολές ανάκτησης. 

Μιλώντας κατά την Επιτροπή Ελέγχου, η οποία συζήτησε την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Εργασίας για τα έτη 2020 και 2021, η οποία περιλαμβάνει και έλεγχο για τις πληρωμές των Ειδικών Σχεδίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 που περιλαμβάνει και το έτος 2022, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, πέραν του ότι διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων οι δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας υπηρεσίας και «είδαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα από ό,τι οι ίδιοι νομίζουμε ότι μπορούμε» και πέραν του ότι διαπιστώθηκαν οι αντοχές των ψηφιακών δομών του Υπουργείου, ιδιαίτερα των υπηρεσιών των κοινωνικών ασφαλίσεων, «διαπιστώθηκαν σημαντικές αδυναμίες σε σχέση με τη διασύνδεση βάσεων δεδομένων με βάσεις δεδομένων σε άλλες υπηρεσίες».

«Μέσα από αυτή την εμπειρία έχουμε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα στην διασύνδεση σημαντικού αριθμού βάσεων δεδομένων», είπε ο κ. Παναγιώτου, ο οποίος αναφέρθηκε, ως παράδειγμα, στις περιπτώσεις αιτητών ασύλου, λέγοντας ότι μέσα από την διασύνδεση των συστημάτων που έχει επιτευχθεί από την 1η Δεκεμβρίου, όταν απορριφθεί η αίτηση ενός αιτητή, ο εργοδότης που θα εργοδοτούσε αυτόν τον αιτητή λαμβάνει αυτόματα μήνυμα μέσα από το σύστημα του Υπουργείου Εργασίας έτσι ώστε να διακόψει την εργοδότηση.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα από τις διαπιστώσεις που αναδείχθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας έχουν δρομολογηθεί, μεταξύ άλλων, μια σειρά από ενέργειας για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών του Υπουργείου και πρόσθεσε ότι «ήδη διαπιστώνουμε ότι ξεκινήσαμε να πετυχαίνουμε αποτελέσματα που είναι αισθητά από τους πολίτες και τα οποία αφορούν τον χρόνο που χρειάζεται για την ολοκλήρωση των αιτημάτων που υποβάλλονται».

«Αναμένεται ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η επιτάχυνση στην καταβολή των παροχών και των επιδομάτων θα βελτιωθεί περαιτέρω έτσι ώστε το κράτος να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες των πολιτών», υπογράμμισε.

«Στόχος της Κυβέρνησης είναι η έγκαιρη καταβολή όλων των παροχών και επιδομάτων που καταβάλλονται από τις Υπηρεσίες των Κοινωνικών Ασφαλίσεων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ήδη καταβάλλεται εντός ενός μηνός η θεσμοθετημένη σύνταξη, το επίδομα μητρότητας και το επίδομα τοκετού, μετά από ενέργειες που έγιναν και καταφέραμε να έχουν αποτέλεσμα».

Ο Υπουργός Εργασίας είπε ακόμη ότι «έχουν επιταχυνθεί σημαντικά οι καταβολές για άλλες παροχές», όπως για παράδειγμα για το ανεργιακό επίδομα του οποίου ο χρόνος εξέτασης έχει περιοριστεί σε λιγότερο από ένα μήνα, σε σύγκριση με περισσότερο από 4 μήνες που χρειαζόταν προηγουμένως.  

Αναφέρθηκε επίσης στο επίδομα ασθενείας για το οποίο χρειαζόταν κατά μέσο όρο περισσότερο από έξι μήνες, ενώ «τώρα χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο από δύο μήνες» και πρόσθεσε πως υπάρχει περιθώριο για περισσότερη βελτίωση.

«Θα είμαι ικανοποιημένος όταν καταφέρουμε όλες οι παροχές του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων να καταβάλλονται εντός ενός μηνός», είπε ο κ. Παναγιώτου, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση ότι μπορούν να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει.

Είπε ακόμη ότι «έχει επιτευχθεί η σημαντική επιτάχυνση σημαντικού αριθμού επιδομάτων» και πρόσθεσε πως η επιτάχυνση στην οποία αναφέρθηκε «αφορά παροχές οι οποίες συναποτελούν σχεδόν το 90% των παροχών του ΤΚΑ».

Ανέφερε επίσης ότι «από τις αρχές του 2024 όλοι οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν την πρώτη πληρωμή για τη σύνταξη τους εντός ενός μηνός από την έναρξη της συνταξιοδότησης τους».

Επιπλέον, ο Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε πως «μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ετοιμασία της ηλεκτρονικής διαδικασίας μέσα από την οποία θα μπορούν οι εργοδότες που υποβάλλουν αιτήματα για εξασφάλιση άδειας εργασίας για εργοδότηση υπηκόων τρίτων χωρών να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ψηφιακά».

Επιπλέον, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι σύμφωνα με κυβερνητικό νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας, θα έχουν υποχρέωση οι εργοδότες να καταγράφουν σε ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου τους όρους εργασίας των εργαζομένων τους, προσθέτοντας ότι «εφόσον εγκριθεί η νομοθεσία, αυτή θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα».

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Ζαχαρία Κουλία αν έχουν ετοιμαστεί τα ηλεκτρονικά προγράμματα που θα δεχθούν αυτόν τον μεγάλο όγκο, ο κ. Παναγιώτου απάντησε καταφατικά.

Χρέος κράτους προς ΤΚΑ

Αναφορικά με το ποσό που έχει διαχρονικά, από την δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, επενδυθεί από το ΤΚΑ στο δημόσιο μέσα από τον λεγόμενο ενδοκυβερνητικό δανεισμό, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι το ποσό αυτό «είναι αυτό που συνυπολογίζεται στο πλαίσιο των αναλογιστικών μελετών για να μπορέσει να εκτιμηθεί κατάλληλα η βιωσιμότητα του Ταμείου» και πρόσθεσε πως άλλες επενδύσεις από μέρους του ΤΚΑ πιθανόν «να είχαν ήδη θέσει το ταμείο σε κίνδυνο και να μας είχαν βάλει σε περιπέτειες».

Ο Υπουργός είπε ότι «η δική μας Κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι αυτή η πολιτική έχει συμπληρώσει τον κύκλο της, περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής του ΤΚΑ στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης έτσι ώστε ένα σημαντικό μέρος του αποθεματικού του Ταμείου να μπορεί να επενδυθεί εκτός δημοσίου και παράλληλα αναλαμβάνει η πολιτεία την ευθύνη της ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της για επιστροφή ενός σημαντικού ποσού που έχει λάβει σε δανεισμό».

«Αυτή η πρακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί», ανέφερε και ανακοίνωσε ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει σχετικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης μέσα από τον διορισμό της διυπουργικής επιτροπής προς αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένους όρους εντολής».

«Μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, με τις πολιτικές δυνάμεις και με τη δημόσια συζήτηση θέτουμε ως χρονικό ορόσημο στο τέλος του 2025 για να κατατεθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «η βασική υποχρέωση που πρέπει να μας απασχολεί είναι το πως, μέσα από την βιωσιμότητα του ΤΚΑ που αξιολογείται με ορίζοντα 60 έτη όπου διαπιστώνεται πως περνά με επιτυχία την αξιολόγηση, κάθε φορά», το Ταμείο στην φάση που θα χρειαστεί τους τόκους της επένδυσης του αποθεματικού του να είναι σε θέση να τους αξιοποιήσει χωρίς αυτό να συνδέεται με τη δυνατότητα που θα έχουν στη συγκεκριμένη φάση τα δημόσια οικονομικά».  

«Βλέποντας 40 χρόνια μπροστά κάνουμε αυτό τον σχεδιασμό» για να μην προκύψει σε καμιά περίπτωση αδυναμία του Ταμείου για ανταπόκριση στις υποχρεώσεις του», υπογράμμισε.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι ο Υπουργός Εργασίας είναι «ένας Υπουργός που μερίμνησε για το θέμα της άμεσης καταβολής των συντάξεων χωρίς να υποβληθεί και οποιοδήποτε θέμα διαμαρτυρίας», προσθέτοντας ότι ο Υπουργός «φρόντισε από μόνος του όταν υποβάλει κάποιος αίτηση για σύνταξη να την παίρνει εντός ενός μηνός».

Ανέφερε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται και άλλα ζητήματα, προσθέτοντας ότι «στο Υφυπουργείο Πρόνοιας διαπιστώνονται μεγάλες ελλείψεις και καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται αρκετός κόσμος».

Ο κ. Κουλίας είπε ότι από τον έλεγχο της ΕΥ διαπιστωθήκαν και διάφορα παρατράγουδα που καταβάλει ο φορολογούμενος πολίτης και έφερε ως παράδειγμα έναν «κύριο που επισκέφθηκε την χώρα μας και του δώσαμε το καθεστώς πολιτικής προστασίας και σε 8 χρόνια εισέπραξε από την Δημοκρατία 57.000 ευρώ».

«Ενώ ήταν ικανότατος να εργάζεται μεθοδεύει διάφορες τεχνοτροπίες με αποτέλεσμα να ξεγελά το σύστημα και να έχει εισπράξει για 8 χρόνια 57.000 ευρώ», ανέφερε και διερωτήθηκε «πόσοι άλλοι επιτήδειοι οι οποίοι ξέρουν τις αδυναμίες του συστήματος αφαιμάζουν τον κόπο των Κύπριων φορολογουμένων».

Ο κ. Κουλίας είπε ότι το κράτος θα πρέπει να εξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή και «όσοι μπορούν να εργάζονται να εργάζονται και επιδόματα να δίνονται εκεί που πραγματικά πρέπει να δίνονται».

Ανέφερε ότι ο ΓΔ του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας είπε ότι θα διορθωθούν ζητήματα το συντομότερο δυνατό και ιδιαίτερα τα πρόσωπα πέραν των 80 ετών, όπως είπε, «με διαβεβαίωσε ότι θα υπογράψει εγκύκλιο να μην χρειάζονται να επισκέπτονται οι κοινωνικές υπηρεσίες το σπίτι του για να διαπιστώσουν αν χρειάζεται ένα ψυγείο και με ένα αίτημα» να διεκπεραιώνεται το αίτημα.

Κληθείς να σχολιάσει την κυβερνητική απόφαση για ίδρυση ελεγκτικού συμβουλίου, ο κ. Κουλίας είπε ότι αν ένας θεσμός σε αυτό τον τόπο λειτουργεί κατά άψογο και αποτελεσματικό τρόπο είναι ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή και δη κάτω από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος «εφάρμοσε συστήματα και λειτουργίας για τον μηχανισμό ελέγχου της Κυβέρνησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αποτελεί υποδειγματική λειτουργία Ελεγκτικού της Δημοκρατίας».

Ανέφερε ότι η ίδια η Σουηδία «σήμερα αντιγράφει τον θεσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι «κάνουν μέγα σφάλμα αυτοί που σκέφθηκαν να αλλάξουν τον θεσμό του Ελεγκτού».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν είπε ότι «παρά το γεγονός ότι το εν λόγω Υπουργείο έκανε σημαντικά εξελικτικά βήματα τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα σε σχέση με δικαιώματα των πολιτών όπως η αύξηση επιδόματος μητρότητας, εντούτοις, πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που αποτελούν εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία του». 

«Οι προκλήσεις αυτές αφορούν σε μεγάλο βαθμό την επιδοματική του πολιτική και εντοπίζονται κυρίως στην καταβολή των επιδομάτων όπως για παράδειγμα του ΕΕΕ, αναπηρίας και μονογονέων», πρόσθεσε.  

Η κ. Σούπερμαν κάλεσε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας να εκσυγχρονίσουν την πολιτική που ακολουθείται, να προωθήσουν την ηλεκτρονική διασύνδεση, τόσο μεταξύ των υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτό και στου Υφυπουργείου Πρόνοιας αλλά και με άλλες υπηρεσίες του κράτους και προπαντός να αλλάξουν την κουλτούρα που διέπει το Υπουργείο.

Ανέφερε επίσης ότι «εντοπίζονται αρκετά προβλήματα που αφορούν, για παράδειγμα, στον χρόνο εξέτασης των αιτήσεων και γενικότερα στη διαδικασία που ακολουθείται, η οποία κρίνεται ως περίπλοκη με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται στο μέγιστο οι πολίτες που έχουν άμεση ανάγκη από τα διάφορα επιδόματα» και «ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες βελτιωτικές ενέργειες προκειμένου οι υπηρεσίες να λειτουργούν προς όφελος της πολιτείας».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι η έκθεση της ΕΥ περιλαμβάνει «πολύ χρήσιμα στοιχεία, που βοηθούν στο να επιβεβαιώσουμε τις πραγματικότητες τις οποίες συναντούμε καθημερινά».

«Είναι στοιχεία που μας βοηθούν, ως πολιτικά κόμματα, στο να ενισχύουμε τις πολιτικές μας θέσεις και στο να καταθέτουμε εισηγήσεις για ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας», ανέφερε και πρόσθεσε πως «είναι δεδομένη η πολιτική μας θέση, ως ΑΚΕΛ, για την ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας που διέπει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, και για δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες».

Είπε ακόμη ότι «η πολιτική μας διαπίστωση - όπως καταγράφεται και στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή - είναι ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή επιδομάτων και συντάξεων, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα».

Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Ελεγκτής καταγράφει, επίσης, στην έκθεση του «και αδυναμίες, ανεπάρκεια και κενά στους μηχανισμούς ελέγχου του Υπουργείου, ως προς την επαλήθευση των στοιχείων και των πραγματικών δεδομένων των αιτητών/ ληπτών επιδομάτων».

Αναφορικά με την αναφορά της έκθεσης στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι «ζητούμενο για εμάς, σε ό,τι αφορά στο Ταμείο, είναι η δημιουργία πραγματικού αποθεματικού και ο καθορισμός επενδυτικής πολιτικής, μέσα από κανονισμούς, προς όφελος του ταμείου και των πολιτών».

Σε σχέση με τις χορηγίες που δόθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας μέσα από τα διάφορα ειδικά σχέδια, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι «όπως διαπιστώνεται, είχαν δοθεί λανθασμένα σε μη δικαιούχες εταιρείες και πρόσωπα, χορηγίες που φτάνουν μέχρι και τα €25 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και αυτών που παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θα πρέπει να ανακτηθούν».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι «παρόλες τις αλλαγές που έγιναν και τη συντόμευση των διαδικασιών που αφορά τις συντάξεις, αναμένουμε από τον Υπουργό Εργασίας να συντομεύσουν τις διαδικασίες σε όλα τα επιδόματα που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας είτε λέγεται ανεργειακό, είτε επίδομα ασθενείας, σύνταξη χηρείας».

Αναφορικά με το Υφυπουργείο Πρόνοιας, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι «διαπιστώσαμε την τεράστια ανάγκη για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας γιατί η υφιστάμενη νομοθεσία που σήμερα διέπει τα επιδόματα (Ε.Ε.Ε., μονογονεϊκό, αναπηρικό χαμηλοσυνταξιούχων κλπ.) είναι νομοθεσία που βασανίζει τους πολίτες μέσα σε ατέρμονες διαδικασίες».

«Οι διαπιστώσεις είναι φοβερές και αναμέναμε την αλλαγή της νομοθεσίας από το Υφυπουργείο Πρόνοιας από τον Ιανουάριο και όπως επεσήμαναν κάποιοι βουλευτές από πολύ πιο πριν», ανέφερε και πρόσθεσε πως «για αυτό ζητούμε από την Υφυπουργό Πρόνοιας όπως σε ένα μήνα - διότι ο χρόνος τελειώνει - να φέρει στη Βουλή την αλλαγή της νομοθεσίας για απεγκλωβισμό του αναπηρικού επιδόματος από το θεσμό του Ε.Ε.Ε».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «θα πρέπει να μας φέρει και αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά είτε τους μονογονιούς, είτε τους χαμηλοσυνταξιούχους και γενικά όλα τα επιδόματα που αφορούν το Υφυπουργείο Πρόνοιας» και πρόσθεσε ότι, «στην προσπάθεια να αποφύγουμε ένα μικρό αριθμό αιτητών που προσπαθούν να ξεγελάσουν το κράτος, βασανίζονται οι πολίτες που έχουν ανάγκη να πάρουν εκείνα τα επιδόματα για να επιβιώσουν».

Είπε ακόμη ότι «θα πρέπει να αναθεωρηθεί και η συνολική επιδοματική πολιτική, δηλαδή η αύξηση των επιδομάτων, που παίρνουν οι πολίτες, διότι είτε με €480 δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να εργαστεί, είτε όσον αφορά τα αναπηρικά, τα μονογονεϊκά επιδόματα  κλπ».

 Ο κ. Τρυφωνίδης αναφέρθηκε στις «τεράστιες και φιλότιμες προσπάθειες» των λειτουργών των υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι «και αυτοί βρίσκουν τοίχους στις υφιστάμενες νομοθεσίες με αποτέλεσμα οι πολίτες να εγκλωβίζονται και να μην λαμβάνουν αυτά που δικαιούνται».

«Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν έχουμε σε ένα μήνα πρόταση για νέα νομοθεσία, θα προχωρήσουμε με δικές μας προτάσεις νόμου, που γνωρίζουμε ήδη ότι θα κριθούν αντισυνταγματικές διότι επιφέρουν οικονομικό κόστος και η ευθύνη θα είναι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τις υπογράψει», πρόσθεσε.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα της έκθεσης όπως είναι το αποθεματικό των €10,5 δις. που έχει το ΤΚΑ και πως αυτό «θα χρησιμοποιείται με τρόπο αποδοτικό ούτως ώστε να βοηθήσει και στην αύξηση των χαμηλών συντάξεων οι οποίες σήμερα με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό είναι απαράδεκτες».

Αναφερόμενη στο θέμα των επιδομάτων, η κ. Ατταλίδου είπε ότι είτε αυτά βρίσκονται στο Υπουργείο Εργασίας είτε στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, «είναι αρκετά χαμηλά και ταλαιπωρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό ανθρώπους ευάλωτους».

«Θα πρέπει το Υπουργείο με διαδικασίες οι οποίες θα στηρίζουν τον πολίτη να βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε και πρόσθεσε πως υπάρχουν καταγγελίες ότι «ούτε επιστημονική είναι η προσέγγιση αλλά ούτε και σέβεται την σύμβαση των ΗΕ για την αναπηρία».

Η κ. Ατταλίδου είπε ότι ζήτησε να κατατεθούν «όλα τα πρωτόκολλα της αξιολόγησης των ανθρώπων που αιτούνται αναπηρικό επίδομα ούτως ώστε να εξετάσουμε που πάνε λάθος και έχουμε τόσες πολλές καταγγελίες» και πρόσθεσε ότι το ζήτημα ανέλαβε να εξετάσει ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου.

«Η συνεδρία θα συνεχιστεί γιατί το θέμα των επιδομάτων δεν ταλαιπωρεί μόνο τους πολίτες», αλλά απασχολούνται και «πάρα πολύ δημόσιοι υπάλληλοι» και πάρα πολύ βουλευτές στους οποίους οι πολίτες στέλνουν παράπονα στη Βουλή εν μέσω της απελπισίας τους.

Η κ. Ατταλίδου εξέφρασε την ελπίδα όπως με το τρίπτυχο που παρουσίασαν στη Βουλή που είναι η χρήση της τεχνολογίας, η απλούστευση των διαδικασιών και η αλλαγή της κουλτούρας, να λυθούν τα θέματα και να μην χρειάζεται πολιτική παρέμβαση.

«Δεν πρέπει οι πολίτες να ζητούν χάρες από κανένα» για να είναι άτομα ανεξάρτητα από πολιτική εξάρτηση, κατέληξε.   

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πολίτης εντόπισε αμυντική χειροβομβίδα σε χωράφι στη Λευκωσία - Αποσυναρμολογήθηκε από πυροτεχνουργό

• Σχολικά για όλα τα «βαλάντια»: Τσάντες από 4€ μέχρι 200€ - Ποιες οι τιμές για γραφική ύλη και ρουχισμό

• Ανοίγουν τα σχολεία: Ποιοι μαθητές είναι δικαιούχοι δωρεάν προγεύματος - Τα κριτήρια και οι αυξημένοι αριθμοί

• Η «πύλη της Κολάσεως» βρίσκεται στη Γη, είναι ορατή από το διάστημα και μεγαλώνει ανησυχητικά γρήγορα

• Δημήτρης Σούγλης: Η σύζυγος του νίκησε τον καρκίνο και εκπλήρωσε το τάμα της



ΠτΔ: Πρόθεση να μην υπάρχει καμιά ασάφεια για ηλεκτρική διασύνδεση

ΠτΔ: Πρόθεση να μην υπάρχει καμιά ασάφεια για ηλεκτρική διασύνδεση

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει καμιά ασάφεια γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, το βράδυ της Πέμπτης, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύσκεψη όλων των μερών στην Κύπρο την ερχόμενη Τρίτη για το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top