ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Ανατρέψαμε το αρνητικό ισοζύγιο για μεταναστευτικό

ΠτΔ: Ανατρέψαμε το αρνητικό ισοζύγιο για μεταναστευτικό

Μέσα από τις δράσεις της κυβέρνησης καταφέραμε να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών και να αυξηθούν οι επιστροφές, ανατρέποντας το αρνητικό ισοζύγιο που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης υλοποιείται μια συγκεκριμένη στρατηγική, ώστε η Κύπρος να παύσει να θεωρείται ελκυστικός προορισμός.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Αγγλισίδων, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι ενήμερος για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κοινότητα αλλά και η ευρύτερη περιοχή, που προκύπτουν από τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας μεταναστών.

«Εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών που παρουσιάζονται προς όφελος των κατοίκων της περιοχής», ανέφερε. 

Για αυτό τον λόγο συνέχισε, καταγράφηκαν όχι μόνο τα αιτήματα των Αγγλισίδων αλλά και τα αιτήματα των υπόλοιπων Κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να περιληφθούν σε ένα ειδικό σχέδιο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, που μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει αναβάθμιση του οδικού δικτύου, ενίσχυση σχολικών μονάδων, διεύρυνση μέτρων ασφάλειας, δημιουργία δημόσιων χώρων αναψυχής και αναβαθμισμένο στεγαστικό σχεδιασμό.

Για τις εισηγήσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου που αφορούν την ασφάλεια της περιοχής, όπως η ενίσχυση της αστυνόμευσης, ειδικές ρυθμίσεις στη διακίνηση των διαμενόντων και άλλες, ο Πρόεδρος είπε ότι τις έχει συζητήσει με τον Υφυπουργό Μετανάστευσης και έχουν ήδη περιληφθεί στους σχεδιασμούς του Υφυπουργείου και η υλοποίησή τους αρχίζει αμέσως.

Αναφερόμενος στο γενικότερο θέμα της μετανάστευσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως από την πρώτη μέρα ανάληψης της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας, υλοποιείται μια συγκεκριμένη στρατηγική, ώστε η χώρα μας να παύσει να θεωρείται ελκυστικός προορισμός.

Τα αποτελέσματα, συνέχισε «επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πολιτικής μας», εκφράζοντας ταυτόχρονα ικανοποίηση γιατί όπως εξήγησε συνομιλώντας με κατοίκους της περιοχής και σε αρκετές άλλες περιοχές, του μεταφέρουν ότι βλέπουν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.

Για το Πολιτιστικό Κέντρο Αγγλισίδων, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό δίνει ώθηση τόσο στην Κοινότητα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

«Το Πολιτιστικό Κέντρο έχει μια μακρά ιστορία και αποτελεί στολίδι για τις Αγγλισίδες, αφού ανέκαθεν εξυπηρετούσε την Κοινότητα ως χώρος καλλιέργειας του πνεύματος, αρχικά υπό τη διεύθυνση της Εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας και αργότερα ως το Δημοτικό Σχολείο και το νηπιαγωγείο των Αγγλισίδων», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Συνεχάρη τον 'Επαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου και ανέφερε ότι πολύ ορθά η Επαρχιακή Διοίκηση, συμπεριέλαβε την ανάπλαση του κτηρίου και τη μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο στις προτεραιότητές της, διαθέτοντας για την κάλυψη των κατασκευαστικών εργασιών ποσό ύψους 211 χιλιάδων ευρώ από το σύνολο των 250 χιλιάδων ευρώ που κόστισε το έργο.

Ανέφερε ότι συνυπάρχουν, πλέον, αρμονικά ο παραδοσιακός χαρακτήρας του κτηρίου και οι σύγχρονες υποδομές, προσθέτοντας ότι το Πολιτιστικό Κέντρο έχει όλα τα εφόδια να λειτουργήσει ως εστία πολιτιστικής, κοινωνικής και ψυχαγωγικής δράσης, με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες , αλλά ιδιαίτερα για τη νεολαία της ευρύτερης περιοχής.

Σημείωσε πως ανάμεσα στους βασικούς στόχους της λειτουργίας του Κέντρου είναι και η ώθηση των νέων στη δημιουργική δραστηριοποίηση και η προσφορά μιας υγιούς επιλογής για την ενεργητική καθημερινή απασχόληση και ψυχαγωγία τους.

Είπε ότι η δημιουργία της βιβλιοθήκης στο Κέντρο κατέστη εφικτή μετά την ευγενή δωρεά της προσωπικής συλλογής του Καθηγητή Σάββα Σακκάδα, Προέδρου της ΑΧΕΠΑ Λάρνακας, εις μνήμη του φοιτητή του Ιάσωνα Γιασουμή από τις Αγγλισίδες.

Η βιβλιοθήκη, είπε ο Πρόεδρος, θα αξιοποιείται από το κοινό ως φορέας γνώσεων και αξιών και θεματοφύλακας της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφήνοντας για πάντα ως καθοδηγητικό φάρο την αγάπη του Ιάσωνα για τα Γράμματα και την Παιδεία.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Πολιτιστικό Κέντρο και μια πλειάδα άλλων μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης αναπτυξιακών έργων που δρομολογούνται ή και υλοποιούνται στις Κοινότητες της περιοχής, έχουν ξεχωριστή αξία και σημασία στο πλαίσιο και της νέας μορφής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

'Οπως είπε ο Πρόεδρος, ιδιαίτερα για τις Κοινότητες  η Μεταρρύθμιση αναμένεται μεσοπρόθεσμα να έχει πολύ ουσιαστικά και ευεργετικά αποτελέσματα, με ενδυνάμωση των Κοινοτήτων, αποτελεσματικότητα και πρόοδο για την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως με συγκεκριμένες δράσεις και έργα, προωθείται η αναζωογόνηση των περιοχών της υπαίθρου, για να καταστούν κέντρα πολιτιστικής, γεωργικής, περιβαλλοντικής και τουριστικής ανάπτυξης και σημεία ελκυστικής διαβίωσης και επαγγελματικής απασχόλησης.

Ανέφερε επίσης ότι για το στεγαστικό υλοποιείται μια ολιστική προσέγγιση, στο πλαίσιο της οποίας όλα τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία εφαρμόζουν στοχευμένες δράσεις προστιθέμενης αξίας ειδικά για την ύπαιθρο.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα στεγαστικά σχέδια αναζωογόνησης Περιοχών της Υπαίθρου τα οποία έχουν ως κεντρική στόχευση την προσέλκυση νέου πληθυσμού, κυρίως νεαρών οικογενειών, στα χωριά.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προέτρεψε τους νέους και όσους τώρα δημιουργούν την οικογένειά τους, να αξιοποιήσουν τα πολύ ελκυστικά στεγαστικά σχέδια τα οποία αξιολογούνται συνεχώς.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγγλισίδων για απόκτηση παρακείμενων τεμαχίων για τη δημιουργία Πλατείας, που είναι όπως είπε, ένα διαχρονικό αίτημα, διαβεβαίωσε πως το Κράτος θα βρίσκεται δίπλα στο Συμβούλιο για την υλοποίηση του έργου.

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία του κεντρικού Κράτους και της τοπικής εξουσίας αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση στην κοινότητα του κτηρίου της πρώην Συνεργατικής.

Εξήγησε ότι παγοποιούνται οποιεσδήποτε διαδικασίες για πώληση του ακινήτου, το οποίο θα εκμισθωθεί στην κοινότητα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πολίτης εντόπισε αμυντική χειροβομβίδα σε χωράφι στη Λευκωσία - Αποσυναρμολογήθηκε από πυροτεχνουργό

• Σχολικά για όλα τα «βαλάντια»: Τσάντες από 4€ μέχρι 200€ - Ποιες οι τιμές για γραφική ύλη και ρουχισμό

• Ανοίγουν τα σχολεία: Ποιοι μαθητές είναι δικαιούχοι δωρεάν προγεύματος - Τα κριτήρια και οι αυξημένοι αριθμοί

• Η «πύλη της Κολάσεως» βρίσκεται στη Γη, είναι ορατή από το διάστημα και μεγαλώνει ανησυχητικά γρήγορα

• Δημήτρης Σούγλης: Η σύζυγος του νίκησε τον καρκίνο και εκπλήρωσε το τάμα της



ΠτΔ: Πρόθεση να μην υπάρχει καμιά ασάφεια για ηλεκτρική διασύνδεση

ΠτΔ: Πρόθεση να μην υπάρχει καμιά ασάφεια για ηλεκτρική διασύνδεση

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει καμιά ασάφεια γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, το βράδυ της Πέμπτης, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύσκεψη όλων των μερών στην Κύπρο την ερχόμενη Τρίτη για το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top