ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική θύελλα για την ηλεκτρική διασύνδεση - ΠτΔ: «Είμαστε υπόλογοι στον Κυπριακό λαό»

Πολιτική θύελλα για την ηλεκτρική διασύνδεση - ΠτΔ: «Είμαστε υπόλογοι στον Κυπριακό λαό»

Σε θρίλερ εξελίσσεται το πολύκροτο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να θέσει ασφαλιστικές δικλείδες τόσο στο οικονομικό σκέλος, όσο και στο γεωπολιτικό ρίσκο το οποίο θα κληθεί να πληρώσει στο τέλος της ημέρας, ο Κύπριος Καταναλωτής.

Στο όλο σκηνικό παρεμβαίνουν διάφορα νομικά ζητήματα, στα οποία η κυβέρνηση ζητά απαντήσεις, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλεί σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων μερών, την ερχόμενη Τρίτη στη Λευκωσία, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση.

Στη σύσκεψη της Τρίτης έχουν προσκληθεί οι Υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αντιπροσωπεία του ΑΔΜΗΕ και Εκπρόσωποι της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας.

Είμαστε αποκλειστικά υπόλογοι στον Κυπριακό λαό

Ως διακυβέρνηση είμαστε αποκλειστικά υπόλογοι στον κυπριακό λαό, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς ποιες είναι οι διευκρινίσεις που ζητά η κυβέρνηση και μετατέθηκε η συνάντηση για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης για την επόμενη Τρίτη. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως, «λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία των μεγάλων έργων στη χώρα μας, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για οποιοδήποτε θέμα αφορά αυτό το στρατηγικής σημασίας έργο. Και είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο που αναλάβαμε εμείς πρωτοβουλία να γίνει αυτή η σύσκεψη στη Λευκωσία, στην παρουσία όλων, για να απαντηθεί και η τελευταία λεπτομέρεια.»

Ενοχλημένη η Αθήνα

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στον Ελλαδικό τύπο κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια ανάμεσα σε κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα λόγω της νέας αναβολής, χαρακτηρίζοντας προσχήματα τα περί έγκρισης από τη βουλή.

Πολιτική θύελλα στο εσωτερικό

Ανακοίνωση υπέρ του έργου εξέδωσε ο ΔΗΣΥ, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να λάβει χωρίς άλλη καθυστέρηση τις αποφάσεις εκείνες που θα επιτρέπουν την υλοποίηση ενός έργου όπως αναφέρει, εξαιρετικής γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας.

Στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αντέδρασε ο βουλευτής του κόμματος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του για τις πιέσεις- όπως αναφέρει-που εξασκούνται στην κυβέρνηση μέσω ανακοινώσεων για να στηριχθεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις.

Το ΑΚΕΛ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ για τον GSI σημειώνοντας πως χωρίς να διασφαλιστούν βασικοί παράγοντες, η χώρα κινδυνεύει να κάνει μεγάλο άλμα του οποίου τις συνέπειες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.

Να συνεχιστεί η προσεκτική μελέτη για τον GSI αναφέρει η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της, η οποία επισημαίνει πως πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η έλευση φυσικού αερίου.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έμειναν «πίντα» και φέτος οι μαθητές: Ξενύχτησαν στα σχολεία και φωτογραφήθηκαν με την Υπουργό Παιδείας

• Έριξε άγκυρα το Daleela: Οι μήνες με τη μεγαλύτερη ζήτηση, το θέμα με τις ακυρώσεις και η λύση

• Δημοτική Εκπαίδευση: Αυτές είναι οι σχολικές αργίες για 2024 -2025 - Τι ισχύει για τα κοινοτικά τμήματα

• Μακελειό στην Τζόρτζια: Δώρο από τον πατέρα του το όπλο με το οποίο ο 14χρονος σκότωσε 4 άτομα σε σχολείο

• Πέθανε στα 34 του γνωστός ράπερ



Αποκλειστικό: Επιστολή Προσφύγων της Κάτω Δερύνειας στον Κόλιν Στιούαρτ- Κατηγορούνται από το ψευδοκράτος για κατασκοπεία

Αποκλειστικό: Επιστολή Προσφύγων της Κάτω Δερύνειας στον Κόλιν Στιούαρτ- Κατηγορούνται από το ψευδοκράτος για κατασκοπεία

Επιστολή την οποία αποκαλύπτει το «T» απέστειλε το μέλος της επιτροπής Κάτω Δερύνειας Μιχάλης Πόλεος προς τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόλιν Στιούαρτ με την οποία ζητεί την παρέμβαση των ΗΕ για την απαράδεκτη κίνηση του κατοχικού καθεστώτος να θέσει στο stop list πρόσφυγες της Κάτω Δερύνειας, οι οποίοι στις 31 Αυγούστου πραγματοποίησαν εκδήλωση στο κατεχόμενο χωριό τους, στην παρουσία του Δημάρχου Παραλιμνίου Γιώργου Νικολέτου και του Αντιδημάρχου Δερύνειας Νίκου Λίλη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top