ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερή ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη

Τριμερή ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη

Η πρόοδος σε τομείς τριμερούς συνεργασίας, όπως ζητήματα ενέργειας, άμυνας και διασποράς, αναμένεται να εξετασθούν σε τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδος και της Αιγύπτου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στην εναρκτήρια δήλωσή του κατά την ενημέρωση του προς τα ΜΜΕ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι στο περιθώριο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων  Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη (22-29 Σεπτεμβρίου 2024), θα λάβει χώρα τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας-Ελλάδος -Αιγύπτου.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση, αναμένεται να εξεταστεί / αξιολογηθεί η πρόοδος σε τομείς τριμερούς συνεργασίας, όπως για παράδειγμα σε ζητήματα ενέργειας, άμυνας και διασποράς.

Ανέφερε ότι η συνάντηση στη Νέα Υόρκη αποτελεί επίσης ευκαιρία για συζήτηση και συντονισμό επί ζητημάτων στρατηγικού ενδιαφέροντος, αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, περιφερειακών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος/ανησυχίας όπως οι εξελίξεις στην περιοχή και πτυχές σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου.

«Πρόκειται για καθιερωμένη πλέον συνάντηση στο περιθώριο της  ΓΣ του ΟΗΕ», είπε ο κ. Λετυμπιώτης σημειώνοντας ότι αποτελεί ευκαιρία καλύτερης προετοιμασίας επερχόμενων επίσημων υπουργικών ή ανώτατων τριμερών συναντήσεων.

Υπέδειξε ότι η φετινή συνάντηση προσφέρεται για προετοιμασία της 10ης Συνόδου Κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο.

Επίσης, συνέχισε, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει και ξεχωριστή διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στο πλαίσιο του συνεχούς συντονισμού των δύο Υπουργών.

Άλλωστε, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν αναπτύξει μια διμερή στρατηγική σχέση που συμβάλλει θετικά στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

Επεσήμανε ότι οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί εταίροι που έχουν συνεργαστεί στενά για την οικοδόμηση σταθερών σχέσεων βασισμένων σε αρχές, με γνώμονα την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη, τα κοινά συμφέροντα και τη διαφάνεια σημειώνοντας ότι «εργαζόμαστε στην περαιτέρω προώθηση και εμβάθυνση των διαχρονικών μας σχέσεων».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι διαχρονικές στενές σχέσεις των δύο χωρών, οι περιφερειακές εξελίξεις συζητήθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του την Πέμπτη. 

«Και οι δύο Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν την ισχύ και τη δυναμική της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου που βασίζεται στην αμοιβαία δέσμευση στις αρχές του διεθνούς δικαίου», κατέληξε ο κ. Λετυμπιώτης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάθισε και τα είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τους μαθητές στο πρώτο κουδούνι - Ποιες οι ανησυχίες τους - Βίντεο

• Έριξε άγκυρα το Daleela: Οι μήνες με τη μεγαλύτερη ζήτηση, το θέμα με τις ακυρώσεις και η λύση

• Δημοτική Εκπαίδευση: Αυτές είναι οι σχολικές αργίες για 2024 -2025 - Τι ισχύει για τα κοινοτικά τμήματα

• Σορός στην Αγία Νάπα: «Ξεσκονίζουν» φακέλους ελλειπόντων ατόμων – Στο σημείο προσωπικά αντικείμενα

• Διαμάχη Κυβέρνησης - Ελεγκτικής Υπηρεσίας: «Πρώιμες αντιδράσεις με σκληρές εκφράσεις» - «Οπισθοχώρηση αντί εκσυγχρονισμός»



ΠτΔ: «Η απόφασή της Κυβέρνησης για GSI θα στηριχθεί σε πραγματικά δεδομένα»

ΠτΔ: «Η απόφασή της Κυβέρνησης για GSI θα στηριχθεί σε πραγματικά δεδομένα»

Η απόφασή της Κυβέρνησης για την ηλεκτρική διασύνδεση (GSI) θα στηριχθεί σε πραγματικά δεδομένα και δεν θα έχει καμιά, εποικοδομητική ή άλλη ασάφεια, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι είναι για αυτό τον λόγο που ζήτησε να έρθουν στην Κύπρο, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο έργο για «να έχουμε ενώπιόν μας όλα τα δεδομένα», καθώς «είμαστε υπεύθυνη Κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top