Όλοι γνωρίζουμε ότι η καρδιά είναι πολύτιμη και ότι είναι σημαντικό να τη φροντίζουμε και να την προστατεύουμε.
Σε πολλούς από εμάς είναι, επίσης, γνωστοί οι συνήθεις παράγοντες κινδύνου που απειλούν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως ορισμένα «ένοχα» τρόφιμα και ροφήματα. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Canadian Journal of Cardiology, ωστόσο, αποκάλυψε μια ανεξερεύνητη πτυχή που οι περισσότεροι ίσως δεν έχουν αντιληφθεί: Παρατηρείται μια ανησυχητική σχέση μεταξύ της τακτικής χρήσης του κινητού τηλεφώνου και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων (CVD).
Η μελέτη, με επικεφαλής μια ομάδα ερευνητών από το Νοσοκομείο Nanfang του Νοτίου Ιατρικού Πανεπιστημίου στο Guangzhou της Κίνας, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2006 και 2010 και περιλάμβανε μια μεγάλης κλίμακας προοπτική κοόρτη 444.027 ατόμων από τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου κατά την έναρξη της μελέτης, ενώ οι αναφορές για τη χρήση του κινητού συγκεντρώθηκαν από τις πληροφορίες που έδωσαν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες. Ως τακτική ορίστηκε η χρήση που περιλάμβανε τουλάχιστον μια κλήση την εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 12,3 ετών, οι ερευνητές διερεύνησαν την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσος, κοπλική μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τακτικά το κινητό τους τηλέφωνο αντιμετώπιζαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
«Η χρήση του κινητού τηλεφώνου είναι πανταχού παρούσα στη σύγχρονη κοινωνία, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας την κατανόηση των πιθανών επιπτώσεών του στην υγεία. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF) που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να συμβάλλουν στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, προκαλώντας δυσλειτουργία του άξονα υποθαλάμου – υπόφυσης – επινεφριδίων, φλεγμονώδεις αντιδράσεις και οξειδωτικό στρες», σχολίασε ο δρ. Yanjun Zhang, ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών από το Τμήμα Νεφρολογίας του Νοσοκομείου Nanfang.
Η μελέτη διερεύνησε επίσης πώς τα πρότυπα ύπνου, η ψυχολογική δυσφορία και ο νευρωτισμός θα μπορούσαν να μεσολαβήσουν στη σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Ένας εκ των ερευνητών της μελέτης, ο δρ. Ziliang Ye, σημείωσε ότι ο κακός ύπνος και η ψυχική δυσφορία αποτελούν πιθανούς μηχανισμούς που ενισχύουν τις επιπτώσεις της χρήσης του κινητού στην καρδιαγγειακή υγεία. «Οι διαταραγμένοι κιρκάδιοι ρυθμοί, οι ενδοκρινικές και μεταβολικές ανισορροπίες και η αυξημένη φλεγμονή μπορεί να παίζουν ρόλο σε αυτή τη συσχέτιση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Η έρευνα διαπίστωσε, επιπλέον, ότι οι καπνιστές και τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο από αυτή τη συσχέτιση. «Η χρόνια έκθεση στην ακτινοβολία RF-EMF, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και ο διαβήτης, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων», εξήγησε ο δρ. Xianhui Qin.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίοδος μελέτης (2006-2010) προηγήθηκε της ευρείας υιοθέτησης των σύγχρονων smartphones, τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον για πολλές δραστηριότητες, πέραν των τηλεφωνικών κλήσεων. Ενώ η μελέτη εγείρει σημαντικά ερωτήματα, ο δρ. Grubic επισημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, «η διατήρηση υπεύθυνων συνηθειών θα πρέπει να εξετάζεται ως μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης για την καρδιαγγειακή υγεία. Επομένως, πριν περάσετε ώρες στο smartphone σας, ίσως αξίζει να αναλογιστείτε τον κίνδυνο για την καρδιά σας», συμβουλεύει.
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις