ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελίες και αντιδράσεις γονέων για το κόστος στολών σε Γυμνάσια - Οι επιστολές και η ξεκάθαρη απάντηση ΥΠΑΝ

Καταγγελίες και αντιδράσεις γονέων για το κόστος στολών σε Γυμνάσια - Οι επιστολές και η ξεκάθαρη απάντηση ΥΠΑΝ

Νέα σχολική χρονιά και δεν έλειψαν οι αντιδράσεις γονέων σε ορισμένα σχολεία για το κόστος της στολής.

Γονέας έκανε γνωστή την απογοήτευση του/ης , στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το γεγονός ότι το Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας, αναγκάζει τους γονείς να πληρώνουν σχολικές μπλούζες με το λογότυπο του σχολείου οι οποίες στοιχίζουν 14€/μια. Σύμφωνα με τους παραπονούμενους γονείς,το κόστος είναι μεγάλο καθώς χρειάζεται να αγοράσουν τουλάχιστον 4 μπλούζες ώστε να καλυφθούν οι εβδομαδιαίες ανάγκες. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανάρτηση: «Τι θα κάνατε αν το Δημόσιο Γυμνάσιο σας, υποχρέωνε τα παιδιά σας να φορούν μόνο φανέλες που αναγράφουν το σήμα του σχολείου σας.....Θεωρώ απαράδεκτο και καλώ την Υπουργό Παιδείας να επιληφθεί του θέματος.... Σκληρό για τους γονείς που δυσκολεύονται».

Ως εξέλιξη της εν λόγω ανάρτησης, αρκετοί ήταν οι γονείς οι οποίοι παρομοίως εξέφρασαν παράπονο για τις στολές.

Η άλλη πλευρά... Οι επιστολές και οι εγκύκλιος του ΥΠΑΝ

Το ThemaOnline επικοινώνησε με Συνδέσμους Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και αρμόδιους φορείς από το Υπουργείο Παιδείας, οι οποίοι ανέφεραν ότι όσον αφορά την στολή υπάρχει ειδική Εγκύκλιος που καθορίζει τα πλαίσια για την «Μαθητική στολή και ευπρεπή εμφάνιση».

Με βάση την εγκύκλιο, το ΥΠΑΝ διευκρινίζει ότι η στολή καθορίζεται - αποφασίζεται από την κάθε σχολική μονάδα με βάση την κοινή λογική και την καλαισθησία, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και διαλόγου με συναινετικές διαδικασίες και με εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων μερών (εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών). 

Το ΥΠΑΝ δίνει την δυνατότητα σε κάθε σχολείο να καθορίσει την στολή του, πάντοτε όμως στα γενικά πλαίσια των οδηγιών του.

Ενα σχολείο μπορεί να αποφασίσει το χρώμα (μονόχρωμο όχι πολύχρωμο) αλλά και το αν θα συμπεριλάβει το λογότυπο του στη στολή. Η μαθητική στολή είναι μια υποχρέωση που απορρέει από τους Εσωτερικούς Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων.

Τονίζεται στα πλαίσια της αυτονομίας των σχολικών μονάδων, η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας θα συνεργαστεί τόσο με το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο όσο και με τον Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων ώστε σε κοινή συνεδρία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να ληφθεί η απόφαση για την υιοθέτηση του τύπου στολής καλοκαιρινής/χειμερινής.

Η απαντητική επιστολή ΥΠΑΝ στις αντιδράσεις γονέων του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας

Με επιστολή τους,  μεμονωμένοι γονείς, ανεξάρτητοι από το Σύνδεσμο Γονέων απέστειλαν επιστολή στο ΥΠΑΝ, εκφράζοντας τις ανησυχίες και τα παράπονα τους. 

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Γονέων απέστειλε στο ΥΠΑΝ, επιστολή επιχειρηματολογώντας τόσο για την απόφαση όσο και για την διαδικασία, τονίζοντας και την βοήθεια που παρέχεται σε άπορες οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος της στολής.

Όπως αναφέρεται και στην πιο κάτω επιστολή την οποία εξασφάλισε το ThemaOnline , ο Σύνδεσμος Γονέων αναλαμβάνει την διαδικασία προσφορών, ώστε να επιτυγχάνεται η ποιοτική αλλά και η συμφέρουσα τιμή προς τους μαθητές, χωρίς να έχει το οποιοδήποτε κέρδος.

Αυτούσια η επιστολή:

Εν συνεχεία το ΥΠΑΝ, με μια απαντητική επιστολή στα παράπονα μεμονωμένων γονέων,  ξεκαθάρισε ότι αυτά διερευνήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι η στολή αποφασίστηκε στα νόμιμα πλαίσια των εσωτερικών κανονισμών του Σχολείου, αναφέροντας ότι οποιεσδήποτε αναφορές για την στολή περί διαφόρων χρωματισμών είναι ανυπόστατες!

Το ThemaOnline εξασφάλισε την επιστολή

Εμπλεκόμενοι φορείς κυρίως των Συνδέσμων Γονέων, ανέφεραν στο ThemaOnline ότι η αυστηρότητα τήρησης των κανονισμών όσον αφορά την στολή εναπόκειται στη Διεύθυνση.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων και τις οδηγίες, το ΥΠΑΝ καλεί τις Διευθύνσεις των Σχολείων να εξαντλούν όλα τα περιθώρια παιδαγωγικού διαλόγου πριν επιβάλουν οποιαδήποτε πειθαρχικά μέτρα στους μαθητές.

Από την άλλη,  το ΥΠΑΝ καλεί επίσης τους μαθητές να εφαρμόζουν πάντοτε με συνέπεια τους Κανονισμούς και τις σχετικές συμφωνίες για τη στολή και την ευπρεπή εμφάνιση και να καταφεύγουν στο διάλογο με τις Διευθύνσεις των Σχολείων σε περίπτωση προβλήματος.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καλοκαίρι με βροχές ο συνδυασμός του καιρού - Όσα αναφέρει Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ» για τις επόμενες μέρες

• Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία - Δείτε μισθούς και όλες τις λεπτομέρειες

• Παππούς στην Λάρνακα τρώει ηλιόσπορο γιατί δεν έχει κάτι άλλο να φάει - Συγκλονιστικό βίντεο

• Μείωση 8,9% στον αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο – Πίνακες

• Famagusta: Οριστικά εκτός Τουρκίας από το Netflix – Η πρώτη αντίδραση του Κούλλη Νικολάου



ΕΔΕΚ: Ξεκινά διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές - Πολιτικό Συνέδριο το Φθινόπωρο

ΕΔΕΚ: Ξεκινά διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές - Πολιτικό Συνέδριο το Φθινόπωρο

Σε πολιτικό συνέδριο προχωρά η ΕΔΕΚ, το φθινόπωρο. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία ήταν πολύωρη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top