ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

Η πιθανότητα διεξαγωγής μιας τριμερούς στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, τα οφέλη και τα ρίσκα της ηλεκτρικής διασύνδεσης εν αναμονή των εξελίξεων για το θέμα, το γεύμα του Τούρκου ΥΠΕΞ με τους ομολόγους του στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ και η στάση τους για το Κυπριακό, η αύξηση των επιτοκίων των τραπεζών, παρά τις μειώσεις στην ΕΚΤ, το θέμα των αγνοουμένων και οι μαρτυρίες παιδιών που μεγάλωσαν σε παιδικές στέγες είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τον κυπριακό Τύπο την Κυριακή.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Στην πλάστιγγα η τριμερής της Νέας Υόρκης» αναφέρει ότι η Λευκωσία προκαλεί αμφιβολίες με τις αμφίσημες θέσεις της για το Πλαίσιο Γκουτέρες, σημειώνοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι αποφασισμένος να συγκαλέσει τριμερή. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αναμένει το αποτέλεσμα της σύσκεψης της Τρίτης, ενώ παραθέτει και δηλώσεις του Τατάρ ότι το έργο είναι παράλογο, καθώς η Τουρκία απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στο ειδικό σχολείο «Απόστολος Λουκάς» και σε δηλώσεις της ΠΟΕΔ ότι αυτό δεν θα ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

«Γεωπολιτικό ρίσκο αλλά και ευκαιρίες» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του ο «Πολίτης», αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το έργο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά τη διασύνδεση ΕΕ με Μέση Ανατολή. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» σημειώνοντας ότι Καμποτζιανοί και Κινέζοι πλήρωσαν €8 εκ. με πιστωτικές κάρτες αποφεύγοντας τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για το Κυπριακό και τα σενάρια για ανασχηματισμό.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Τα πρακτικά γεύματος Ε.Ε. με Τούρκο ΥΠΕΞ» στο κύριο θέμα του αναφέρει ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έκαναν υποδείξεις στον Φιντάν για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια του γεύματος στις 29 Αυγούστου, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει τη θέση της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στην ηλεκτρική διασύνδεση, κάνοντας λόγο για γεωπολιτικά και ενεργειακά οφέλη μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα ρίσκα. Στη φωτογραφία του πρωτοσέλιδου, η εφημερίδα αναφέρει ότι ανοίγει τον φάκελο της διάσωσης της Εκκλησίας του Αγ. Σπυρίδωνα στην Άσσια, η οποία κτίστηκε και αγιογραφήθηκε από τον Μιχάλη Κάσιαλο.

Το κύριο θέμα στην «Χαραυγή» με τίτλο «Οι τράπεζες έκαναν γαργάρα τη μείωση των επιτοκίων που αποφάσισε η ΕΚΤ», η εφημερίδα κάνει λόγο για αυξήσεις 130% στις χρεώσεις στα στεγαστικά δάνεια, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για τη φορολόγηση των υπερκερδών. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχει «παγωμάρα» στο λιανικό εμπόριο που επηρεάζει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Αγνοούμενοι και ‘το πιο απάνθρωπο πράγμα’», η εφημερίδα αναφέρει ότι για χρόνια λεγόταν στους συγγενείς των αγνοουμένων να μην εγκαταλείψουν την ελπίδα, ενώ η Κυβέρνηση ήξερε ότι οι αγνοούμενοι ήταν νεκροί. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε διαμαρτυρίες ιδιοκτητών σκαφών, οι οποίοι αντιδρούν για τα τέλη ελλιμενισμού και κάνουν λόγο για κακοδιαχείριση στη μαρίνα Λάρνακας. Στη φωτογραφία του πρωτοσέλιδου παρουσιάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εκδήλωση στην Προεδρική Κατοικία στο Τρόοδος με την εφημερίδα να κάνει αναφορά ότι είναι η πρώτη φορά που άνοιξε η Προεδρική Κατοικία για το κοινό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» αναφέρεται στο ενεργειακό με τίτλο «Ώρα αποφάσεων για την κυβέρνηση», παραπέμποντας στη σύσκεψη της Τρίτης, αλλά και στο ότι ανοίγει και το θέμα της αξιοποίησης του «Αφροδίτη». Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στον πόλεμο στη Γάζα, σημειώνοντας ότι αποτελεί κλειδί ο «Διάδρομος της Φιλαδέλφειας» για τις διαπραγματεύσεις των δύο μερών. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι επικεφαλής των Τμημάτων Κανονιστικής Συμμόρφωσης τεσσάρων κυπριακών τραπεζών θα παρουσιάσουν την πρόοδό τους στο θέμα του ξεπλύματος χρήματος στις ΗΠΑ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «η Σημερινή» με τίτλο «Ανεύθυνο κράτος εγκαταλείπει τα παιδιά του» παραθέτει μαρτυρίες παιδιών που μεγάλωσαν σε παιδικές στέγες και κάνει λόγο για σοβαρές αδυναμίες και ελλείψεις του συστήματος. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρει ότι το 8% των εργαζομένων είναι αδήλωτοι, ενώ ένας στους τρεις αλλοδαπούς εργοδοτείται παράνομα. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται σε «παιχνίδια» για τις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου που επηρεάζουν και την ηλεκτρική διασύνδεση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ

• Διακοπές: Είδος πολυτελείας σε πολλές χώρες της ΕΕ – Στις υψηλότερες αυξήσεις τιμών των πακέτων η Κύπρος – Πίνακες

• Πολιτικοί γάμοι στην Κύπρο: Μικρή μείωση από Βρετανούς και Ισραηλίτες – Αισιοδοξία από κρατήσεις για τη νέα χρονιά

• «Μουντό» το σκηνικό του καιρού – Πού έρχονται βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες

• Dragon Drone: Δείτε τo νέο ουκρανικό υπερόπλο που αδειάζει τα ρωσικά χαρακώματα και αχρηστεύει τανκ

• Μπήκαν στο δωμάτιο Κύπριας παρουσιάστριας και της έκλεψαν 6 δαχτυλίδια - Η έκκλησή της



«Κλείδωσε» η ημερομηνία της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

«Κλείδωσε» η ημερομηνία της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Στις 23 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συναντηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, Αντόνιο  Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top