ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: «Παρά τις αντιξοότητες η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη λύση»

ΥΠΕΣ: «Παρά τις αντιξοότητες η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη λύση»

Παρά τις αντιξοότητες και την άρνηση της τουρκικής πλευράς να συνεργαστεί, η ελληνοκυπριακή πλευρά, διά του Προέδρου της Δημοκρατίας, παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια για επάνοδο στον διάλογο, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων. Ακολούθησε δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων της Κοινότητας Ψιμολόφου.

Στην ομιλία του ο κ. Ιωάννου είπε ακόμα ότι η ε/κ πλευρά επιδιώκει με στοχευμένες κινήσεις την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, που θα διασφαλίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Στόχος μας, ανέφερε «είναι να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Να δημιουργήσουμε για τους νέους μας και τις μελλοντικές γενιές την προοπτική να συνυπάρξουν σε περιβάλλον ευημερίας και ανάπτυξης».

«Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την ευθύνη και το χρέος μας απέναντι σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία της χώρας μας, οφείλουμε με ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μια πατρίδα χωρίς κατοχικό στρατό και παρουσία εγγυητικών δυνάμεων. Για μια Κύπρο απαλλαγμένη από την κατοχή, επανενωμένη και ειρηνική», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός ανάφερε ακόμα ότι, για 50 χρόνια, οι προσπάθειές μας για εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας προσκρούουν στην αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς και στα όσα απαράδεκτα αξιώνει περί λύσης δύο κρατών, προσθέτοντας ότι, τα τετελεσμένα που η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει στο νησί και η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελούν επιλογή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας.

Αναφερόμενος στους αγνοούμενους είπε ότι αποτελεί την τραγικότερη πτυχή του Κυπριακού σημειώνοντας ότι «πενήντα χρόνια μετά, σε ένα κράτος, που εδώ και 20 χρόνια είναι μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, δεκάδες οικογένειες ζουν καθημερινά με τον προσμονή της επιστροφής των αγαπημένων τους προσώπων. Στην ευρωπαϊκή Κύπρο, την προσπάθεια για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου εμποδίζει η άρνηση της τουρκικής πλευράς να συνεργαστεί και να υποδείξει σημεία ταφής, δίνοντας επιτέλους ένα τέλος στην αγωνία των οικείων τους».

«Παρά τις συνεχείς προσπάθειες και το πνεύμα συνεργασίας που επιδεικνύει η ελληνοκυπριακή πλευρά, για τον εντοπισμό σημείων ταφής και τη στήριξη του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, η ανταπόκριση δεν είναι η ίδια από την τουρκική πλευρά», είπε και ανάφερε ότι, «δυστυχώς, πολλές οικογένειες παραμένουν ακόμα στο σκοτάδι και ζουν με την αβεβαιότητα, αναμένοντας κάποιο στοιχείο για την τύχη των αγαπημένων τους και με τον φόβο ότι δεν θα αντικρύσουν ξανά τους ανθρώπους τους».

Αναφερόμενος στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της Κοινότητας Ψιμολόφου, είπε ότι θυσίασαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας της Κύπρου μας.

«Καθώς τιμούμε σήμερα τη μνήμη των παλληκαριών της Κοινότητας Ψιμολόφου που δήλωσαν παρόντες στους ιστορικούς αγώνες της πατρίδας μας, επαναλαμβάνουμε το χρέος που έχουμε απέναντί τους να μην ξεχάσουμε τη θυσία τους και να διατηρήσουμε ζωντανά τα ιδανικά, για τα οποία αγωνίστηκαν. Μόνο έτσι θα δικαιώσουμε τον αγώνα και τη θυσία τους» είπε καταλήγοντας ο Υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Λεμεσός: Άνδρας καταγγέλλει άγρια ομοφοβική επίθεση - «Με χτύπησε στο κεφάλι» - Δείτε φωτογραφίες

• Μονή Αββακούμ: Συνεδριάζει αύριο το Συνοδικό Δικαστήριο - Τι θα γίνει για να ολοκληρωθεί η διαδικασία

• Γέλιο μέχρι δακρύων… Πλαστικό σπιτάκι «ενοικιάζεται» για 8,5 χιλιάδες ευρώ στη Λεμεσό -Δείτε φωτογραφία

• Πολιτικοί γάμοι στην Κύπρο: Μικρή μείωση από Βρετανούς και Ισραηλίτες – Αισιοδοξία από κρατήσεις για τη νέα χρονιά

• Διακοπές: Είδος πολυτελείας σε πολλές χώρες της ΕΕ – Στις υψηλότερες αυξήσεις τιμών των πακέτων η Κύπρος – Πίνακες

• Ed Sheeran: Tραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της συναυλίας του στη Λάρνακα -Δείτε βίντεο



«Κλείδωσε» η ημερομηνία της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

«Κλείδωσε» η ημερομηνία της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Στις 23 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συναντηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, Αντόνιο  Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top