ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Χαμηλές προσδοκίες για τριμερή - Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη-Τατάρ με Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Κυπριακό: Χαμηλές προσδοκίες για τριμερή - Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη-Τατάρ με Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Έκλεισε το ραντεβού Χριστοδουλίδη- Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε πρόσκληση για συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, στις 23 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

Στην έδρα των ΗΕ θα βρίσκεται και ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αναμένεται να έχει και ο ίδιος συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα κατεχόμενα, ο Τατάρ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου. Οι προσδοκίες για μια τριμερή συνάντηση εξανεμίζονται, ωστόσο δεν αποκλείεται το ραντεβού των τριών μερών, να πραγματοποιηθεί μετά τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, αν και εφόσον η τουρκική πλευρά συναινέσει σε κάτι τέτοιο. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει μια τέτοια πρόθεση, στο ορίζοντα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε τον στόχο της ε/κ πλευράς που δεν είναι άλλος από την επανέναρξη των συνομιλιών. Όπως ανέφερε, αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, παρά τις αντίξοες συνθήκες, τις συνεχείς προκλήσεις και την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς, να ανοίξουμε ξανά τον δρόμο και να εισέλθουμε σε πορεία λύσης.

Την ετοιμότητα της Λευκωσίας για επανέναρξη αμέσως των διαπραγματεύσεων, εντός του συμφωνημένου πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος. Μιλώντας σε εκδήλωση του Δήμου Λύσης στη Δρομολαξιά, ο ΥΠΕΞ επισήμανε πως χρησιμοποιώντας τη διπλωματία, το μόνο μας όπλο κατά της τουρκικής αδιαλλαξίας που κινείται συστηματικά προς τη δημιουργία τετελεσμένων στο νησί μας, προτάσσουμε τη διεθνή νομιμότητα και αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο και ευκαιρία το εθνικό μας πρόβλημα. Ένα πρόβλημα, που απαιτεί λύση.

Τα τρία Α και οι νέες πραγματικότητες

Παρά τις προσδοκίες της δικής μας πλευράς για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ επιμένει στα τρία Α. Απευθείας πτήσεις –Απευθείας εμπόριο –Απευθείας διεθνείς σχέσεις και με αυτές τις απαράδεκτες αξιώσεις, ετοιμάζει αποσκευές για τη Νέα Υόρκη. Ούτε οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ούτε τα όποια ανταλλάγματα προς τους Τ/κ είναι δυνατόν να ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, για επανέναρξη του διαλόγου, με τον Ερσίν Τατάρ να έχει τη στήριξη της Άγκυρας. Μιλώντας στα κατεχόμενα ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβνέτ Γιλμάζ, αναφέρθηκε στις νέες πραγματικότητες κατά την έκφρασή του, τις οποίες όπως είπε, θα πρέπει να γνωρίζει τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και τα ΗΕ.

Ηχηρή συνέντευξη Παυλόπουλου για τα κυπριακό

Σε μία συνέντευξη που θα συζητηθεί για τα εθνικά μας θέματα, ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπέδειξε προς τη Διεθνή Κοινότητα και ιδίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δεν συγχωρείται άλλη ανοχή της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και μάλιστα ύστερα από πενήντα ολόκληρα χρόνια. Μιλώντας στον Σπύρο Χαριτάτο για το «OPEN» ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέφερε πως αυτή η μη ανοχή πρέπει να γίνει πράξη και με αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε πως είναι αδιανόητο να μην ισχύει ιδίως από πλευράς ΕΕ, το ίδιο για την Κύπρο, πλήρες κράτος- μέλος της ΕΕ και του στενού πυρήνα της Ευρωζώνης. Την ίδια ώρα, υπέδειξε πως αυτό το καθ’ όλα δίκαιο επιχείρημα αλλά και αίτημα πρέπει να χρησιμοποιήσουν Ελλάδα και Κύπρος, τονίζοντας ότι τούτο θα επιδιωχθεί ακόμη και με την προβολή «veto» στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, όταν και όπου χρειαστεί.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επιτέθηκαν σε τρία άτομα και κατάφεραν να διαφύγουν - Καταζητείται ένα πρόσωπο

• Απήγαγαν 26χρονο και τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν - Πώς κατάφερε να αποδράσει

• Ομοφοβική επίθεση στη Λεμεσό: Ξεκίνησε λήψη καταθέσεων η Αστυνομία μετά την καταγγελία του νεαρού

• Μονή Αββακούμ: Συνέρχεται εκ νέου το Συνοδικό Δικαστήριο - Χωρίς δικηγόρο και πάλι οι μοναχοί

• Έρευνα αγοράς: Αυτά είναι τα φθηνότερα και ακριβότερα μονάρια ανά επαρχία - Σε άλλο επίπεδο η Λεμεσός - Φωτογραφίες

• H Τούνη δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της - Ποιος ο λόγος - Δείτε βίντεο



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top