ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθελοντική κατάταξη γυναικών στην Εθνική Φρουρά από το 2025 – Η εξαγγελία του ΠτΔ

Εθελοντική κατάταξη γυναικών στην Εθνική Φρουρά από το 2025 – Η εξαγγελία του ΠτΔ

Την απόφαση της Κυβέρνηση όπως και οι γυναίκες, με τη συμπλήρωση του κύκλου φοίτησης τους στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, έχουν τη δυνατότητα εθελοντικής κατάταξης στην Εθνική Φρουρά, με ελάχιστη θητεία τους έξι μήνες και μέγιστη τους 14 μήνες, ανακοίνωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σε λίγες μέρες.

Σε χαιρετισμό του στην επετειακή εκδήλωση, με θέμα «60 χρόνια Εθνικής Φρουράς» που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Εθνική Φρουρά «ιδρύθηκε το 1964, με στόχο να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί για διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Μια Εθνική Φρουρά που σε αυτά τα 60 χρόνια πορείας έχει ενισχυθεί σε σημαντικότατο βαθμό, έχει αναπτυχθεί σε επίπεδα, τα οποία είμαι σίγουρος κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το 1964 όταν είχε ληφθεί η απόφαση για σύσταση της.

Μια Εθνική Φρουρά για την οποία ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά πρωτίστως ως πολίτης της χώρας, νοιώθω περήφανος. Είμαστε περήφανοι για την Εθνική Φρουρά, γιατί ως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν ήταν λίγες οι φορές που σε επισκέψεις μου στο εξωτερικό, ειδικά σε όλα τα γειτονικά κράτη, άκουγα από τους συνομιλητές μου επαίνους για το αξιόμαχο των στελεχών της Εθνικής Φρουράς.

Και γνωρίζετε πολύ καλά τη δυνατότητα των αντίστοιχων Εθνικών Φρουρών των γειτονικών κρατών και για να νοιώθουν την ανάγκη να αναφέρονται στο αξιόμαχο των στελεχών της Εθνικής Φρουράς και γενικότερα της δυνατότητες της, δικαιωματικά είναι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι.

Η Εθνική Φρουρά του 1964 δεν έχει καμία σχέση με την Εθνική Φρουρά του 2024. Σήμερα η Εθνική Φρουρά, υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού, ο οποίος επιτελεί εξαιρετικό έργο και θέλω να το αναφέρω και δημόσια, δεν περιορίζεται στα αμιγώς στρατιωτικά της καθήκοντα. Πέραν του κοινωνικού έργου που επιτελεί σήμερα η Εθνική Φρουρά είναι πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στην πυρόσβεση, σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και σε ό,τι έχει ζητηθεί από την κυπριακή πολιτεία. Και γι’ αυτό τον λόγο, η αποτρεπτική ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας ενισχύεται καθημερινά, όχι μόνο γιατί έχουμε υποχρέωση να το πράξουμε όσο συνεχίζεται η παράνομη τουρκική κατοχή, αλλά γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι περήφανο κράτος-μέλος της ΕΕ, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας- βλέπουμε όλοι καθημερινά το τι γίνεται στην περιοχή μας – και, με πυλώνα την Εθνική μας Φρουρά και την ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύος, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αναβάθμιση της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι ό,τι και πιο σημαντικό διαθέτουμε από το 1960.

Για τη δική μας διακυβέρνηση, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκινά μέσα από τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς. Και είναι για αυτό τον λόγο που πολύ πρόσφατα, μια από τις πρώτες μας αποφάσεις ως διακυβέρνηση του τόπου, ήταν να αναβαθμίσουμε τους όρους εργασίας των ΣΥΟΠ.

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που πολύ σύντομα - θέλω να το ανακοινώσω απόψε - από το 2025, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε λίγες μέρες, και ελπίζω - απευθύνομαι στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας - να περάσει γρήγορα, και από την άμυνα, και οι κοπέλες θα έχουν τη δυνατότητα εθελοντικής κατάταξης στην Εθνική Φρουρά, όπως οι άρρενες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών που φοιτούν. Θα μπορούν εθελοντικά να υπηρετήσουν την Εθνική Φρουρά, με ελάχιστη θητεία τους έξι μήνες και μέγιστη τους 14 μήνες, όπως οι άρρενες συμμαθητές τους στους 14 μήνες.

Κλείνω, επαναλαμβάνοντας αυτό που πραγματικά νιώθω και που πραγματικά έχω βιώσει μέσα από τις συζητήσεις μου με αξιωματούχους των γειτονικών κρατών, λέγοντας, απευθυνόμενος στον Αρχηγό και όλα τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, ότι είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που κάνετε».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επιτέθηκαν σε τρία άτομα και κατάφεραν να διαφύγουν - Καταζητείται ένα πρόσωπο

• Απήγαγαν 26χρονο και τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν - Πώς κατάφερε να αποδράσει

• Ομοφοβική επίθεση στη Λεμεσό: Ξεκίνησε λήψη καταθέσεων η Αστυνομία μετά την καταγγελία του νεαρού

• Μονή Αββακούμ: Συνέρχεται εκ νέου το Συνοδικό Δικαστήριο - Χωρίς δικηγόρο και πάλι οι μοναχοί

• Έρευνα αγοράς: Αυτά είναι τα φθηνότερα και ακριβότερα μονάρια ανά επαρχία - Σε άλλο επίπεδο η Λεμεσός - Φωτογραφίες

• H Τούνη δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της - Ποιος ο λόγος - Δείτε βίντεο



Κυπριακό: Χαμηλές προσδοκίες για τριμερή - Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη-Τατάρ με Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Κυπριακό: Χαμηλές προσδοκίες για τριμερή - Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη-Τατάρ με Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Έκλεισε το ραντεβού Χριστοδουλίδη- Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε πρόσκληση για συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, στις 23 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top