ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονή Αββακούμ - Βαβούσκος: Λίστα με μάρτυρες υπεράσπισης έδωσαν οι μοναχοί - Kατέθεσαν 24 ενστάσεις

Μονή Αββακούμ - Βαβούσκος: Λίστα με μάρτυρες υπεράσπισης έδωσαν οι μοναχοί -  Kατέθεσαν 24 ενστάσεις

Τη βεβαιότητα για απόρριψη των 24 ενστάσεων από το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, που κατατέθηκαν από πλευράς των τριών μοναχών σε σχέση με την υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, εξέφρασε τη Δευτέρα, σε δηλώσεις του έξω από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ο εκ των δικηγόρων των μοναχών για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Αββακούμ, Αναστάσιος Βαβούσκος, συμπληρώνοντας ότι έχει κατατεθεί και ο κατάλογος των μαρτύρων υπερασπίσεως, στον οποίο συγκαταλέγεται και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ανέφερε ακόμη πως οι μοναχοί θα προσκομίσουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι δεν έχουν τελέσει τίποτε από αυτά για τα οποία κατηγορούνται.

Ο κ. Βαβούσκος ανέφερε ότι είναι η δεύτερη φορά που προσέρχεται σε αυτή την εκκλησιαστική διαδικασία και του απαγορεύεται η είσοδος στην αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη παρά το γεγονός ότι απέστειλε εκ νέου επιστολή, εξηγώντας σε αυτήν ότι «ως αναγνώστης χειροθετημένος είμαι κατώτερος κληρικός – αυτό δεν αμφισβητείται - και δεύτερον όσον αφορά την κατοικία μου έθεσα πολλά θέματα όπως για παράδειγμα ότι μέλη των συνοδικών επιτροπών της Ιεράς Συνόδου είναι καθηγητές από τη Θεσσαλονίκη και δεν μένουν εδώ».

Υπέδειξε ότι για δεύτερη φορά «παρανόμως» αρνήθηκαν την παρουσία του προκειμένου να υπερασπιστεί τους τρεις εντολείς του σημειώνοντας ότι «παρά ταύτα η διαδικασία άρχισε. Εμείς και εγώ προσωπικά σεβόμενος τη διαδικασία και τον θεσμό των ίδιων δεν επεδίωξα να δώσω μεγαλύτερη συνέχεια στο θέμα», πρόσθεσε.

Το προηγούμενο διάστημα το Συνοδικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει ομόφωνα πως ο κ. Βαβούσκος, με βάση τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, δεν μπορεί να παρίσταται στη διαδικασία ως συνήγορος υπεράσπισης.

Ο κ. Βαβούσκος δήλωσε ότι ήδη κατατέθηκαν 24 ενστάσεις, και πως αντί να εξεταστούν μία-μία όπως θα έπρεπε, το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο πήρε όλες τις ενστάσεις και θα απαντήσουν σε λίγη ώρα. Πρόσθεσε ότι το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο αποσύρθηκε για να αποφασίσουν επί των ενστάσεων προκειμένου μετά να συνεχιστεί η διαδικασία. Εξήγησε ότι οι τρεις μοναχοί εξήλθαν της αίθουσας προκειμένου να γίνει η εξέταση των ενστάσεων, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε τώρα το αποτέλεσμα και 99% θα απορριφθούν όλες οι ενστάσεις».

Δήλωσε ακόμη ότι κατατέθηκε και η κατάσταση με τα ονόματα των μαρτύρων υπερασπίσεως, μεταξύ των οποίων πλέον, περιλαμβάνεται και ο ίδιος καθώς δεν γίνεται αποδεκτός ως συνήγορος υπερασπίσεως.

Ερωτηθείς για την μη αποδοχή του από το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο ως συνήγορου υπεράσπισης και για το κατά πόσον θα γίνει αποδεκτός ως μάρτυρας, ο κ. Βαβούσκος είπε ότι «δεν μπορούν να το κάνουν αυτό γιατί είναι απαραβίαστο και αυτό το δικαίωμα των κατηγορουμένων να προτείνουν μάρτυρες υπερασπίσεως».

Σε ερώτηση για το εάν θα κληθούν όλοι οι μάρτυρες υπερασπίσεως και το κατά πόσον είναι υποχρεωμένοι να παραστούν ο κ. Βαβούσκος είπε ότι «εγώ ξέρω ότι επειδή ως τώρα δεν τηρήθηκε η διαδικασία 24 φορές έχω πολλές επιφυλάξεις. Εμείς δηλώσαμε τους μάρτυρες υπερασπίσεως».

Εξήγησε ότι ως μέλη υπερασπίσεως δηλώθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, τα τρία μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής, ο Μητροπολίτης Μόρφου, ο Αρχιδιάκονος του Μητροπολίτη Ταμασσού σημειώνοντας ότι «είναι και κάποιοι άλλοι, μεταξύ των οποίων, περιλαμβάνομαι και εγώ. Ελπίζω να καταλάβουν ότι είναι υποχρεωμένοι να τους καλέσουν όλους και να καταλάβουν και οι μάρτυρες, ιδίως αυτοί που σας ανέφερα, ότι έχουν τουλάχιστον ηθική υποχρέωση να παραστούν για να διατρανώσουν ότι όντως πρόκειται για μια δίκαιη δίκη όπως το είπε και ο Μακαριότατος και βεβαίωσε και ο Άγιος Καρπασίας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι τρείς μοναχοί παρουσιάζονται χωρίς δικηγόρο και ερωτηθείς αν θα συνεχιστεί η διαδικασία, ο κ. Βαβούσκος είπε ότι επί έξι μήνες οι μοναχοί είναι συνηθισμένοι να ζουν μια πολύ δύσκολη για αυτούς κατάσταση, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα αντεπεξέλθουν επαρκώς και στη σημερινή και στις άλλες δικάσιμους.

Ερωτηθείς για το υλικό που μεταφέρουν οι μοναχοί σε ταξιδιωτική βαλίτσα και σε τι αφορά, ο κ. Βαβούσκος είπε ότι αφορά όλες τις κατηγορίες οι οποίες έχουν αποδοθεί στους μοναχούς και οι οποίες αποδομούνται συν το ότι αναστρέφεται η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα ότι είναι σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ.

«Θα πρέπει από εδώ και πέρα να το αποκαλείται σκάνδαλο της Μητροπόλεως Ταμασού», πρόσθεσε. 

Δείτε όσα ανέφερε στο πιο κάτω απόσπασμα:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επιτέθηκαν σε τρία άτομα και κατάφεραν να διαφύγουν - Καταζητείται ένα πρόσωπο

• Απήγαγαν 26χρονο και τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν - Πώς κατάφερε να αποδράσει

• Ομοφοβική επίθεση στη Λεμεσό: Ξεκίνησε λήψη καταθέσεων η Αστυνομία μετά την καταγγελία του νεαρού

• Μονή Αββακούμ: Συνέρχεται εκ νέου το Συνοδικό Δικαστήριο - Χωρίς δικηγόρο και πάλι οι μοναχοί

• Έρευνα αγοράς: Αυτά είναι τα φθηνότερα και ακριβότερα μονάρια ανά επαρχία - Σε άλλο επίπεδο η Λεμεσός - Φωτογραφίες

• H Τούνη δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της - Ποιος ο λόγος - Δείτε βίντεο



Κυπριακό: Χαμηλές προσδοκίες για τριμερή - Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη-Τατάρ με Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Κυπριακό: Χαμηλές προσδοκίες για τριμερή - Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη-Τατάρ με Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Έκλεισε το ραντεβού Χριστοδουλίδη- Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε πρόσκληση για συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, στις 23 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top