ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβεβαιώσεις ΠτΔ για λύση-διμερείς σχέσεις στα διαπιστευτήρια πέντε Πρέσβεων

Διαβεβαιώσεις ΠτΔ για λύση-διμερείς σχέσεις στα διαπιστευτήρια πέντε Πρέσβεων

Με διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητά του για λύση του Κυπριακού και για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της Λευκωσίας με Γαλλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σερβία και Κατάρ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τη Δευτέρα στο Προεδρικό τα διαπιστευτήρια των πέντε Πρέσβεων.

Οι Πρέσβεις στις δικές τους ομιλίες εξέφρασαν στήριξη στην Κύπρο στις προσπάθειες για λύση και την πρόθεση να εργαστούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους για στενότερη συνεργασία με τη Λευκωσία.

Ειδικότερα αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια της Πρέσβεως της Γαλλίας Clélia Chevrier Kolačko ο Πρόεδρος μίλησε για τη στενή και πολύπλευρη συνεργασία και ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη και τη συνεχή υποστήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες για λύση. Επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και, ως εκ τούτου, η ΕΕ έχει να διαδραματίσει κρίσιμο και πιο ενεργό ρόλο.

Στα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ολλανδίας Willem Wouter Plomp ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι απόλυτη προτεραιότητά του είναι να εργαστεί για διαρκή ειρήνη στο νησί, ώστε επιτέλους να καταστήσει την Κύπρο ένα κανονικό, λειτουργικό κράτος, θέτοντας τα θεμέλια για ειρηνική συνύπαρξη και αμοιβαία κατανόηση.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβεως της Φινλανδίας, Päivi Peltokoski ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενώ είμαστε αντιμέτωποι με δύο πολέμους στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, οι χώρες, που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ιδέες πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί, με σκοπό την εξεύρεση αποτελεσματικών και πρακτικών λύσεων, με βάση τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παραλαμβάνοντας τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβεως της Σερβίας Suzana Bošković-Prodanović ο ΠτΔ διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά για τη συνεπή και σταθερή υποστήριξη της Κύπρου στη θέση της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο και για τη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

Στην τελετή παραλαβής των διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη του Κατάρ Yousef Sultan Laram ο Πρόεδρος είπε ότι η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Κατάρ, και όλων των εταίρων του στον Κόλπο, παραμένει στρατηγικός στόχος για την Κυβέρνηση και αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης περιφερειακών προκλήσεων, καθώς και προώθησης της ειρήνης και της ασφάλειας στην κοινή μας περιοχή.

Εξήρε επίσης το ρόλο του Κατάρ στη διαμεσολάβηση σύνθετων περιφερειακών ζητημάτων, όπως οι προσπάθειές του για τη διευκόλυνση του διαλόγου και την παροχή βοήθειας στις ανθρωπιστικές προσπάθειες σε ζώνες συγκρούσεων.

Οι τοποθετήσεις των Πρέσβεων

Η Πρέσβης της Γαλλίας είπε μεταξύ άλλων ότι η Προεδρία της ΕΕ την οποία αναλαμβάνει η Κύπρος το 2026 είναι μια ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση της φιλοδοξίας για μια Ευρώπη που επενδύει περισσότερα στο μέλλον και θα δείχνει αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της σε όλους τους τομείς. Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο για την κινητοποίηση της Λευκωσίας, ώστε να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση πολλών εκατοντάδων Γάλλων υπηκόων από το Ισραήλ κατά την τρομοκρατική επίθεση τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Πρέσβης της Ολλανδίας αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του Frontex, στη συμφωνία για διμερές ετήσιο πρόγραμμα στον τομέα της άμυνας και στην συνεργασία στον τουριστικό τομέα και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αναζητεί τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε άλλα πεδία.

Η Πρέσβης της Φινλανδίας αναφέρθηκε στον ρόλο της Κύπρου στη Μεσόγειο ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και τόνισε ότι επιθυμεί να προωθήσει τη στενή σχέση σε τομείς όπως το εμπόριο, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η ψηφιακή καινοτομία, η εκπαίδευση και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η Πρέσβης της Σερβίας είπε ότι η χώρα της είναι πλήρως αφοσιωμένη στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την αρχή της και αμετάβλητη θέση της και τη συνεχή υποστήριξή της προς τη Σερβία.

Ο Πρέσβης του Κατάρ είπε ότι θα εργαστεί για την ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών με την προώθηση επισκέψεων υψηλού επιπέδου, την αύξηση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών, την προώθηση του τουρισμού, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επιτέθηκαν σε τρία άτομα και κατάφεραν να διαφύγουν - Καταζητείται ένα πρόσωπο

• Απήγαγαν 26χρονο και τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν - Πώς κατάφερε να αποδράσει

• Ομοφοβική επίθεση στη Λεμεσό: Ξεκίνησε λήψη καταθέσεων η Αστυνομία μετά την καταγγελία του νεαρού

• Μονή Αββακούμ: Συνέρχεται εκ νέου το Συνοδικό Δικαστήριο - Χωρίς δικηγόρο και πάλι οι μοναχοί

• Έρευνα αγοράς: Αυτά είναι τα φθηνότερα και ακριβότερα μονάρια ανά επαρχία - Σε άλλο επίπεδο η Λεμεσός - Φωτογραφίες

• H Τούνη δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της - Ποιος ο λόγος - Δείτε βίντεο



Υπ. Δικαιοσύνης: Παρουσίασε μέτρα μείωσης υπερπληθυσμού φυλακών κατά 30% μέχρι τον Οκτώβριο στη Βουλή

Υπ. Δικαιοσύνης: Παρουσίασε μέτρα μείωσης υπερπληθυσμού φυλακών κατά 30% μέχρι τον Οκτώβριο στη Βουλή

Μέτρα για την άμβλυνση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές κατά 30% μέχρι τον Οκτώβριο, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συνήλθε με αφορμή την έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων (CPT) και τις επισημάνσεις για την αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων στις κυπριακές φυλακές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top