ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Γεωργίας: Τέλος Σεπτεμβρίου η πρώτη συνεδρία Επιτροπής Παρακολούθησης για χαλλούμι

Υπ. Γεωργίας: Τέλος Σεπτεμβρίου η πρώτη συνεδρία Επιτροπής Παρακολούθησης για χαλλούμι

Στην τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί η πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης για την ποσόστωση στο χαλλούμι, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΚΕΒΕ, εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων, αιγοπροβατοτρόφων και των τυροκόμων), δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, ερωτηθείσα σχετικά με την παγκύπρια συγκέντρωση, που εξήγγειλαν οι αγελαδοτρόφοι για την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου του 2024.

Η Υπουργός Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι «όλες οι ενέργειες που κάνουμε και οι αποφάσεις, που λαμβάνουμε είναι στο πλαίσιο των στόχων, που έχουμε θέσει για τη διατήρηση του χαλλουμιού - το κύριο αγροδιατροφικό μας προϊόν- και για την προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ, που διασφαλίζει έτσι και την αύξηση των εξαγωγών και την προτίμηση του από τους καταναλωτές τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου».

Ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη σύσταση της Επιτροπής Παρακολούθησης, σκοπός της οποίας, όπως είπε, «είναι να παρακολουθούμε την πορεία των σχεδίων, που εξαγγέλλουμε και εφαρμόζονται για να ενισχύσουν όλους τους εμπλεκόμενους και τους ελέγχους, που γίνονται, να παρακολουθούμε τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι για να μπορούμε να έχουμε αμεσότητα στην επίλυση τους και φυσικά να αναπτυχθεί και ένα πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους».

Επιπλέον, η κ. Παναγιώτου είπε ότι, πέραν από τους ελέγχους που διενεργούνται από τον Φορέα Ελέγχου και Πιστοποίησης για το χαλλούμι, που είναι η Bureau Verita, «έχουμε προχωρήσει και σε εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο των δειγματοληπτικών όσο και των διοικητικών».

«Τους τελευταίους μήνες έχει εξουσιοδοτηθεί σημαντικός αριθμός επιθεωρητών για τους ελέγχους, οι οποίοι θα εκπαιδευθούν ακριβώς για αυτό τον σκοπό και σήμερα αθροίζονται στους 23», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, η κ. Παναγιώτου είπε ότι το Υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας και «προχωρούμε σε τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας με στόχο να καταστούν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι που διενεργούνται», προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να κατατεθούν οι σχετικές αλλαγές στη Βουλή πριν από το τέλος του έτους».

Είπε ακόμη ότι έχει καθιερωθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους και «είναι σημαντικό ότι έχουν προσέλθει στο διάλογο όλα τα μέρη για να δούμε τα σχέδια και τη στήριξη που χρειάζονται», προσθέτοντας ότι επιδίωξη είναι να είναι «όλοι στον κλάδο βιώσιμοι».

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Υπουργό Γεωργίας, το σχέδιο που έχουμε ανοικτό αλλά και τα επικείμενα σχέδια, τα οποία θα εξαγγείλουμε, στοχεύουν στο να αυξήσουν την παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος και να στηρίξουν και τους αγελαδοτρόφους για βελτίωση των υποδομών που χρειάζονται για τη μη περαιτέρω αύξηση των αγελάδων, τη βελτίωση της ευημερίας των ζώων, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτηνοτροφικές μονάδες, είτε αιγοπροβατοτροφίας είτε αγελαδοτροφίας, για να οδηγήσουν σε μείωση κόστους, και διάφορες άλλες υποδομές.

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Γεωργίας έχει προβεί σε σημαντικό αριθμό εξαγγελιών μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), το οποίο είναι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και σημαντικό εργαλείο, όπως σημείωσε, «για να διασφαλιστεί η γρήγορη αντίδραση των κρατών της ΕΕ όταν εντοπίζονται ή έχουμε καταγγελίες για προϊόντα, τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές του χαλλουμιού ΠΟΠ».

«Έχουμε περιπτώσεις όπου μέσω των καταγγελιών που έχει κάνει η Κύπρος έχουν αφαιρεθεί από τα ράφια ευρωπαϊκών υπεραγορών, προϊόντα που έφεραν την ονομασία χαλλούμι αλλά δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές», υπογράμμισε, τέλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επιτέθηκαν σε τρία άτομα και κατάφεραν να διαφύγουν - Καταζητείται ένα πρόσωπο

• Απήγαγαν 26χρονο και τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν - Πώς κατάφερε να αποδράσει

• Ομοφοβική επίθεση στη Λεμεσό: Ξεκίνησε λήψη καταθέσεων η Αστυνομία μετά την καταγγελία του νεαρού

• Μονή Αββακούμ: Συνέρχεται εκ νέου το Συνοδικό Δικαστήριο - Χωρίς δικηγόρο και πάλι οι μοναχοί

• Έρευνα αγοράς: Αυτά είναι τα φθηνότερα και ακριβότερα μονάρια ανά επαρχία - Σε άλλο επίπεδο η Λεμεσός - Φωτογραφίες

• H Τούνη δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της - Ποιος ο λόγος - Δείτε βίντεο



ΠτΔ: Η Κυβέρνηση προάγει δράσεις που έχουν στον πυρήνα τους τον ανθρωπισμό

ΠτΔ: Η Κυβέρνηση προάγει δράσεις που έχουν στον πυρήνα τους τον ανθρωπισμό

Τη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία, η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά στην προαγωγή πολιτικών και δράσεων που έχουν στον πυρήνα τους τον ανθρωπισμό, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του κατά τη δεύτερη τελετή επίδοσης των πτυχίων Προσκόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διοργάνωσε το Σώμα Προσκόπων Κύπρου τη Δευτέρα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top