ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Δικαιοσύνης: Παρουσίασε μέτρα μείωσης υπερπληθυσμού φυλακών κατά 30% μέχρι τον Οκτώβριο στη Βουλή

Υπ. Δικαιοσύνης: Παρουσίασε μέτρα μείωσης υπερπληθυσμού φυλακών κατά 30% μέχρι τον Οκτώβριο στη Βουλή

Μέτρα για την άμβλυνση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές κατά 30% μέχρι τον Οκτώβριο, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συνήλθε με αφορμή την έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων (CPT) και τις επισημάνσεις για την αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων στις κυπριακές φυλακές.

Ο Υπουργός ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι τα πλείστα προβλήματα αποτελούν προέκταση του υπερπληθυσμού και για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο έχει εστιάσει στην άμβλυνση του φαινομένου αυτού. Παράλληλα, όπως είπε, ενισχύεται η στελέχωση των φυλακών με δεσμοφύλακες, προωθείται ο εξοπλισμός των φυλακών με συστήματα anti-drone και απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, καθώς και η επαναλειτουργία του αδρανοποιημένου Συμβουλίου Φυλακών για τη διαχείριση παραπόνων κρατουμένων.

Η ανάγκη για μέτρα αποτροπής του υπερπληθυσμού των φυλακών με την εφαρμογή εναλλακτικών ποινών (όπως κοινωνική εργασία) και με περαιτέρω χρήση εναλλακτικών μορφών κράτησης (όπως ηλεκτρονική επιτήρηση), αποτέλεσε αντικείμενο έντονης ανταλλαγής απόψεων, ιδίως από πλευράς του Υπουργού και του Προέδρου του Συνδέσμου για την Προστασία των Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, Αλέξανδρου Κληρίδη. Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι είναι πολύ περιορισμένη η εφαρμογή εναλλακτικών μορφών κράτησης, λόγω των πολλών εξαιρέσεων που, όπως είπε, καθιστούν τη νομοθεσία ανεφάρμοστη.

Τη σημασία των εναλλακτικών ποινών υπογράμμισαν και μέλη της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου Διοικήσεως στη συνεδρίαση και ο Αν. Διευθυντής Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, ο οποίος ανέφερε ότι αν δεν εγκύψουν στο θέμα αυτό οι αρμόδιες αρχές, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού δεν θα επιλυθεί οριστικά, ακόμα και με τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ο Υπουργός είπε ότι η Πολιτεία ενθαρρύνει τις εναλλακτικές ποινές και επειδή παρατηρείται τα δικαστήρια να μην τις προκρίνουν, όπως είπε, έγιναν συναντήσεις και με το Ανώτατο Δικαστήριο και με τον Δικηγορικό Σύλλογο, με σκοπό να ενημερωθούν οι δικηγόροι, ώστε να προτείνουν στους δικαστές το ενδεχόμενο εφαρμογής της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό για τις κτιριακές υποδομές των Κεντρικών Φυλακών, ο κ. Χαρτσιώτης παρουσίασε σειρά έργων με τα οποία θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου άμβλυνση του προβλήματος του υπερπληθυσμού κατά 30%. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μετά την παράδοση της ανοιχτής φυλακής τον Φεβρουάριο του 2024 και του νέου ΚΕΑΚ πριν δύο μήνες, αναμένεται να παραδοθεί πριν το τέλος Οκτωβρίου η νέα κλειστή φυλακή, που βρίσκεται στο παλιό κτίριο της ανοιχτής φυλακής, με δυνατότητα φιλοξενίας 240 ατόμων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι εντός 2025 θα αρχίσει, μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, η ανέγερση νέου κτιρίου κλειστής φυλακής με δυνατότητα φιλοξενίας 340-360 ατόμων. Σημείωσε ότι για το έργο αυτό υπάρχει πρόνοια και στον προϋπολογισμό του 2025. Ο Υπουργός είπε ότι το νέο κτίριο, σε συνδυασμό με τα πιο πάνω, θα λύσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού «οριστικά και αμετάκλητα».

Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση της Προέδρου της Επιτροπής, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, γιατί να μη δημιουργηθεί νέο κτίριο φυλακών σε απομακρυσμένη περιοχή και όχι δίπλα σε κατοικημένη, όπως είναι σήμερα, ο κ. Χαρτσιώτης απάντησε ότι κάτι τέτοιο είχε υπολογιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση ότι θα κόστιζε 150 εκ. και ότι με βάση την αύξηση του κόστους των υλικών, σήμερα το κόστος θα ήταν πέραν των 200 εκ. Γι’ αυτό, εξήγησε, θεωρήθηκε ότι καλύτερη και πιο πρόσφορη λύση θα είναι οι κινήσεις που παρουσιάστηκαν, καθώς καλύπτονται από τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους.

Αναφορικά με τη στελέχωση των φυλακών, ο Υπουργός είπε ότι 82 νέοι δεσμοφύλακες θα παρουσιαστούν στις 16 Σεπτεμβρίου για να αρχίσουν την υπηρεσία τους, ενώ θα προκηρυχθούν ακόμα 61 θέσεις μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, για να καλύψουν ανάγκες και σε νέα και σε υφιστάμενα κτίρια. Σημείωσε, ακόμα, ότι προωθούνται αλλαγές στη νομοθεσία ώστε οι συμβασιούχοι δεσμοφύλακες άνω των 40 να μπορούν να αιτηθούν μία από τις μόνιμες θέσεις που προκηρύσσονται, υπογραμμίζοντας ότι «οι προσοντούχοι και έμπειροι δεσμοφύλακες μπορούν να προσφέρουν πολλά».

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των φυλακών, που προχωρά με γοργούς ρυθμούς σύμφωνα με τον Υπουργό, προχωρά και η διαδικασία για εγκατάσταση νέου συστήματος καμερών παρακολούθησης, ενώ εντός του 2025 προωθείται και σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, καθώς η χρήση κινητών θεωρείται μάστιγα για τις φυλακές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι συνιστά παράμετρο και του οργανωμένου εγκλήματος εντός των φυλακών. Παράλληλα, προωθείται και σύστημα anti-drone, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις διευθετήσεις για τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο κράτησης ανηλίκων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, για τη δημιουργία του οποίου έχει δοθεί παράταση από τη Βουλή μέχρι το 2026. Λόγω των στενών χρονοδιαγραμμάτων, εξήγησε ο κ. Χαρτσιώτης, επιλέχθηκε να στεγαστεί ο χώρος αυτός στις εγκαταστάσεις που σήμερα φιλοξενούν παράτυπους αλλοδαπούς στη Μενόγεια, καθώς αναμένεται ο πληθυσμός αυτός να μετακινηθεί σε νέο χώρο στην περιοχή Λίμνες.

Ο χώρος στη Μενόγεια είναι σε μεγάλο βαθμό «κομμένος και ραμμένος», όπως χαρακτηριστικά είπε στην Επιτροπή ο Υπουργός, στις προδιαγραφές για κράτηση παιδιών και για αστυνομικό κρατητήριο παιδιών, καθώς μεταξύ άλλων διαθέτει δωμάτια με παράθυρα και επαρκή τετραγωνικά, εστιατόρια, χώρους αθλοπαιδιών κ.α. Σημείωσε ότι το κόστος για την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου θα καλυφθεί από το Υπουργείο και η διαχείριση του χώρου θα ανατεθεί σε ιδιώτη, όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία.

Ενστάσεις για την ανάληψη της διαχείρισης του χώρου από ιδιώτη, εξέφρασε κατά τη συζήτηση η Πρόεδρος της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι αρνητικά είχαν εκφραστεί παλαιότερα και άλλοι Βουλευτές. Ο κ. Χαρτσιώτης εξήγησε ότι η νομοθεσία, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης κυβέρνησης, αποτελεί τον άξονα των αποφάσεων του Υπουργείου, χωρίς να γίνονται άλλες παρεμβάσεις, λόγω στενών χρονοδιαγραμμάτων.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα αυτό, μετά τη συνεδρίαση, ο Υπουργός είπε ότι ήταν εν γνώσει της Βουλής η παράμετρος αυτή, όταν συζητήθηκε το θέμα για να δοθεί η παράταση χρόνου για τη δημιουργία υποδομών, και πρόσθεσε ότι, εφ’ όσον δεν υπάρχει «κόκκινο φως» από την πλευρά της Βουλής, το Υπουργείο θα προχωρήσει με την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού.

Τέλος, ο κ. Χαρτσιώτης αναφέρθηκε στις ενέργειες για επανασύσταση του Συμβουλίου Φυλακών για τη διαχείριση παραπόνων των φυλακισμένων, το οποίο παρέμενε ανενεργό από το 2022. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ανδρέας Χατζηπάκκος, η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει αυτή την Παρασκευή, ενώ αναμένεται και η αναθεώρηση της νομοθεσίας που το διέπει, ώστε οι αποφάσεις του να μην έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά και δεσμευτικό.

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, σημείωσε ότι θα υπάρχει κουτί για υποβολή παραπόνων τόσο προς το Συμβούλιο Φυλακών όσο και προς την Επίτροπο Διοικήσεως. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των ενεργειών για αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε ότι έχει καταρτιστεί σχέδιο δράσης για κάθε μία από τις συστάσεις που κατέγραψε στην έκθεσή της η CPT. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχει εξασφαλιστεί η μόνιμη παρουσία ψυχιάτρου στις φυλακές, καθώς επίσης και ομάδας κοινωνικών λειτουργών που διατηρεί επαφή με μέλη ευπαθών ομάδων στις φυλακές. Σημείωσε ότι στόχος το επόμενο διάστημα είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Δεν λύνει το πρόβλημα η δημιουργία επιπρόσθετων κτιρίων, είπε ο Α. Κληρίδης

Τη θέση ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών δεν λύνεται με τη δημιουργία επιπρόσθετων χώρων, εξέφρασε ο Πρόεδρος Συνδέσμου για την Προστασία των Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, Αλέξανδρος Κληρίδης, αναφέροντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες μπαίνει κάποιος στη φυλακή και ο τρόπος με τον οποίο βγαίνει. Ανέφερε ότι αν εφαρμόζονταν οι υποδείξεις στην έκθεση της CPT θα μπορούσε άμεσα, και όχι σε μήνες, να υπάρχει λύση στο πρόβλημα.

Εξήγησε ότι μεγάλη ομάδα κρατουμένων είναι υπόδικοι, ότι κάποια άτομα που βρίσκονται στη φυλακή εκτίουν πολύ μικρές ποινές, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατηγορία των αλλοδαπών κρατουμένων, που αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό του συνόλου των φυλακισμένων, λέγοντας ότι θα πρέπει να τύχουν άλλου χειρισμού. Σημείωσε ότι οι αλλοδαποί κρατούμενοι, που δεν έχουν δεσμούς με την κυπριακή κοινωνία για να επανενταχθούν σε αυτή, δεν μπορούν να επωφεληθούν από το σύστημα σωφρονισμού και θα πρέπει να ξεκινήσει γι’ αυτούς διαδικασία απέλασης ή να υπάρξει εναλλακτικός χειρισμός βάσει της νομοθεσίας.

Στην τοποθέτηση του κ. Κληρίδη παρενέβη ο Υπουργός, αναφέροντας ότι υπάρχουν οι αλλοδαποί κρατούμενοι και θα πρέπει να τύχουν χειρισμού ανά περίπτωση, εξηγώντας ότι οι καταδικασθέντες για σεξουαλικά αδικήματα ή για διακίνηση μεταναστών δεν μπορούν να απελαύνονται. Επίσης, είπε ότι δεν μπορούν να απελαθούν όσοι κρατούμενοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, που είναι υπό εξέταση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «αρνούμαστε να δούμε τα προβλήματα» και ότι προβλέπονται εναλλακτικές στη νομοθεσία, αλλά το θέμα είναι πώς αυτές εφαρμόζονται. Όπως ανέφερε και κατά τη συνεδρίαση, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις, για παράδειγμα, στη νομοθεσία για την ανοιχτή φυλακή και για την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων, με αποτέλεσμα η νομοθεσία να καθίσταται μη αποτελεσματική.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης, το οποίο σύμφωνα με τον Υπουργό εξετάζει 40 αποφάσεις τον χρόνο, επεσήμανε όμως ότι κανείς δεν ξέρει πόσες αιτήσεις απορρίπτονται από το Συμβούλιο, γιατί δεν δημοσιοποιούνται οι αποφάσεις του.

Όσο για το επιχείρημα του Υπουργού σχετικά με τη λάθος εικόνα που θα δημιουργηθεί με τις απελάσεις καταδικασθέντων αλλοδαπών, είπε ότι κάτι τέτοιο είναι «ουτοπικό» και ότι έτσι ταλαιπωρείται το υφιστάμενο σύστημα και δεν επιτυγχάνεται σωφρονισμός. Υποστήριξε ότι οι αλλοδαποί θα πρέπει να κάνουν το ελάχιστο της ποινής, να απελαύνονται και να μπαίνουν σε λίστα αποκλεισμού εισόδου από τη χώρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνεδρίαση, ο Υπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος διαθέτει ένα από τα «πιο μοντέρνα και φιλελεύθερα» σωφρονιστικά συστήματα, αναφέροντας ότι οι κατάδικοι έχουν πάρα πολλές ευκαιρίες, ιδίως όσοι έχουν λάβει ελαφρύτερες ποινές, προκειμένου πολύ σύντομα και σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξέλθουν από τις φυλακές. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι ο διευθυντής των φυλακών έχει την ευχέρεια να δίνει χάρη για σημαντικό αριθμό ημερών ανά μήνα σε κάθε κρατούμενο, καθώς επίσης και ο θεσμός της χάρης σε φυλακισμένους.

Υπόμνημα με επισημάνσεις σχετικά με την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές υπέβαλε εκ μέρους του Κλαδικού Σωματείου Δεσμοφυλάκων της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ ο Γιώργος Μαλτέζος, ο οποίος ανέφερε ότι ο υπερπληθυσμός έχει σαν συνέπεια η αναλογία δεσμοφυλάκων και κρατουμένων να είναι περίπου ένας ανά 150, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις ασφάλειας, αλλά και συνθηκών υγιεινής, λόγω αυτής της κατάστασης. Σημείωσε, ακόμα, ότι οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια δωμάτια που φιλοξενούν έως και 40 άτομα. Στο υπόμνημα εκφράζονται, επίσης, ανησυχίες για τη μικρή απόσταση της ανοιχτής φυλακής από τον δρόμο, καθώς και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λόγω της χρήσης χειροκίνητων κλειδαριών σε κάποια δωμάτια.

Από την πλευρά του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, ο εκπρόσωπός του στη συνεδρίαση ανέφερε ότι παρατηρείται κάποια βελτίωση σε κάποιες επισημάνσεις της Επιτρόπου, όπως αυτές που αφορούν τον συγχρωτισμό υπόδικων και φυλακισμένων. Ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου είπε ότι πρέπει η δημιουργία νέων κτιρίων να συνδυαστεί με εναλλακτικά μέτρα κράτησης και εναλλακτικές ποινές.

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού αναφέρθηκε σε κάποιες από τις διαπιστώσεις της Επιτρόπου από επί τόπου επίσκεψη στις φυλακές τον Φεβρουάριο του 2024, μαζί με την Επιτροπή Νομικών, μεταξύ των οποίων είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ξεχωριστοί δεσμοφύλακες για την πτέρυγα ανηλίκων, καθώς η πτέρυγα γειτνιάζει με την πτέρυγα ενηλίκων (και ενδεχομένως να είναι δυνατή η μεταφορά αντικειμένων καθώς τα παράθυρα της πτέρυγας ενηλίκων βλέπουν στην αυλή του χώρου κράτησης ανηλίκων). Ο Υπουργός ανέφερε, απαντώντας στην παρέμβαση του εκπροσώπου της Επιτρόπου, ότι μετά από τις επισημάνσεις έγινε διαβούλευση και προχώρησε η εφαρμογή των αποφάσεων για αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει επισημάνει η Επίτροπος.

Δηλώσεις Βουλευτών

 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, υπογράμμισε στις δηλώσεις της ότι στην έκθεση της CPT, που αποτέλεσε αφορμή για τη σημερινή συνεδρίαση, γίνεται αναφορά για εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων λόγω του υπερπληθυσμού που παρατηρείται.

«Στο θέμα αυτό έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού θεωρούμε ότι η μετατροπή κτιρίων και η ανέγερση νέων πτερύγων δεν είναι από μόνα τους ικανά να απαμβλύνουν το πρόβλημα. Πέραν των βελτιωτικών έργων, χρειάζεται επίσης να επιβάλλονται εναλλακτικές ποινές», είπε.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στη μη λειτουργία για αρκετό καιρό του Συμβουλίου των Φυλακών, λέγοντας ότι αυτό αναδείχτηκε και με καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ. «Είναι πολύ σημαντική για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σωστή λειτουργία του Συμβουλίου», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του, ώστε να του παρέχεται η εξουσία να μπορεί να επιβάλλει μέτρα εκεί όπου τεκμηριώνονται τα παράπονα των κρατουμένων».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των κρατουμένων και στην προστασία τους από τις επιθέσεις συγκρατουμένων τους.

Τέλος, εξέφρασε «σοβαρές επιφυλάξεις στον να διαχειρίζεται τον χώρο κράτησης ανηλίκων ιδιωτική εταιρεία», λέγοντας ότι «οι ιδιώτες έχουν πάντα ως στόχο την αποκόμιση κέρδους και δεν είμαι σίγουρη ότι, η ανάθεση της διαχείρισης του χώρου κράτησής ανήλικων σε ιδιώτη από την Δημοκρατία, θα αποφέρει πράγματι τα αποτελέσματα που επιθυμούμε ως πολιτεία». Εξήγησε ότι «στον χώρο αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και ψυχολογικής στήριξης για ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία, ανεξαρτήτου δαπάνης» και σημείωσε ότι «αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται στο εξωτερικό με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στις φυλακές και στους διάφορους χώρους κράτησης είχε σοβαρές επιπλοκές σε κάποιες περιπτώσεις».

Κατέληξε λέγοντας ότι κάποια στιγμή θα πρέπει το θέμα να τεθεί στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ουδεμία υποχρέωση έχει να υλοποιεί προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης».

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, κατά τις δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση χαιρέτισε «τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για εφαρμογή των εισηγήσεων της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων» ωστόσο εξέφρασε τις ανησυχίες για την απουσία χρονοδιαγραμμάτων για τα μέτρα αυτά και για την εφαρμογή των όποιων μέτρων. Υπογράμμισε, ακόμα, την αναγκαιότητα και για άλλα μέτρα που θα αμβλύνουν το πρόβλημα, «όπως την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα για μη σοβαρά αδικήματα, τη μελέτη μέτρων για απέλαση αλλοδαπών που εκτίουν μικρές ποινές φυλάκισης, την εφαρμογή εναλλακτικών ποινών φυλάκισης όπως το βραχιολάκι και την κοινοτική εργασία και γενικότερα την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με άλλες υπηρεσίες του κράτους» και κάλεσε την Κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες της προς αυτή την κατεύθυνση.

«Οι δρομολογούμενες αποφάσεις, σε συνδυασμό με την περαιτέρω ενθάρρυνση για αξιοποίηση του νομικού εργαλείου για επιβολή εναλλακτικών ποινών, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών κράτησης», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης.

Εκφράζοντας τη συμφωνία του με τις ενέργειες που ανακοίνωσε ο Υπουργός, ο κ. Σενέκτης ανέφερε ότι «με γνώμονα τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών για τους κρατουμένους, την ασφάλεια των εργαζομένων στις Κεντρικές Φυλακές και τη συνεχή ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας σε επίπεδο κοινωνίας, έχουν ληφθεί ουσιαστικές αποφάσεις, που αντιμετωπίζουν ολιστικά το συγκεκριμένο ζήτημα».

Ο ανεξάρτητος σοσιαλιστής Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι «υπάρχουν πολλά ποινικά αδικήματα, που θα μπορούσαμε να μην τα έχουμε» και έθιξε ως ζήτημα την «ευκολία με την οποία τα δικαστήρια καταδικάζουν κάποιον σε φυλάκιση». Είπε ότι η ποινή φυλάκισης είναι το τελευταίο καταφύγιο της κοινωνίας κατά του παραβάτη, όμως στην Κύπρο φαίνεται να είναι το πρώτο. «Καλό είναι να επεκτείνονται οι φυλακές και να προσλαμβάνονται δεσμοφύλακες, όμως πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με τον υπερπληθυσμό των φυλακών», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επιτέθηκαν σε τρία άτομα και κατάφεραν να διαφύγουν - Καταζητείται ένα πρόσωπο

• Απήγαγαν 26χρονο και τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν - Πώς κατάφερε να αποδράσει

• Ομοφοβική επίθεση στη Λεμεσό: Ξεκίνησε λήψη καταθέσεων η Αστυνομία μετά την καταγγελία του νεαρού

• Μονή Αββακούμ: Συνέρχεται εκ νέου το Συνοδικό Δικαστήριο - Χωρίς δικηγόρο και πάλι οι μοναχοί

• Έρευνα αγοράς: Αυτά είναι τα φθηνότερα και ακριβότερα μονάρια ανά επαρχία - Σε άλλο επίπεδο η Λεμεσός - Φωτογραφίες

• H Τούνη δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της - Ποιος ο λόγος - Δείτε βίντεο



ΠτΔ: Η Κυβέρνηση προάγει δράσεις που έχουν στον πυρήνα τους τον ανθρωπισμό

ΠτΔ: Η Κυβέρνηση προάγει δράσεις που έχουν στον πυρήνα τους τον ανθρωπισμό

Τη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία, η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά στην προαγωγή πολιτικών και δράσεων που έχουν στον πυρήνα τους τον ανθρωπισμό, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του κατά τη δεύτερη τελετή επίδοσης των πτυχίων Προσκόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διοργάνωσε το Σώμα Προσκόπων Κύπρου τη Δευτέρα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top