ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: Στόχος εντός Οκτωβρίου κατάληξη για αλλαγές στη νομοθεσία της ΤΑ

ΥΠΕΣ: Στόχος εντός Οκτωβρίου κατάληξη για αλλαγές στη νομοθεσία της ΤΑ

Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησης είναι μέσα στον επόμενο μήνα, μέσω των διαβουλεύσεων, να υπάρξει κατάληξη σε συγκεκριμένες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία, ώστε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι πιο λειτουργική και πιο δίκαιη, δήλωσε τη Δευτέρα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Δήμων Κύπρου στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων και των επαφών που πραγματοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα πακέτο νομοθετικών τροποποιήσεων για τη ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων, με στόχο τη βελτίωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ιωάννου είπε ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα που απορρέουν κυρίως από τη νομοθεσία, όπως το ζήτημα της μεταφοράς από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) προς τους Δήμους του 60% των εσόδων από την αδειοδότηση, η συντήρηση των δρόμων, θέματα μισθοδοσίας, όπως και κάποια άλλα επιμέρους θέματα.

Δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία σε όλα τα θέματα, σημειώνοντας ότι «στόχος μας ως Υπουργείο, ως Κυβέρνηση, είναι μέσα στον επόμενο μήνα, μέσω διαβουλεύσεων, να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο νομό ώστε η μεταρρύθμιση (της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) να είναι πιο λειτουργική, πιο δίκαιη, ειδικά όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα. Αυτό θα προκύψει και με άλλες συναντήσεις που θα κάνουμε και με την συνεισφορά όλων των εμπλεκόμενων».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κατάληξη στο θέμα της μεταφοράς από τους ΕΟΑ προς τους Δήμους του 60% των εσόδων από την αδειοδότηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι «το 60% είναι ανταποδοτικό και πρέπει να αφαιρεθεί η πρόνοια και ολόκληρο το ποσό που τιμολογείται από τους ΕΟΑ, πρέπει να αποδίδεται στους ΕΟΑ». Επεσήμανε ότι οι ΕΟΑ βάσει νομοθεσίας είναι οικονομικά και διοικητικά αυτόνομοι, υποδεικνύοντας ότι «για να είναι οικονομικά αυτόνομοι, ό,τι εισπράττουν πρέπει να τους αποδίδεται, έτσι ώστε να έχουν ισολογισμένους προϋπολογισμούς. Από την άλλη, οι Δήμοι προβαίνουν σε κάποια έργα για να βοηθήσουν την ανάπτυξη, γι' αυτό είχε μπει αυτή η πρόνοια».

Σημείωσε ότι το 60% έχει ήδη προβλεφθεί να καλυφθεί για το 2025 από το κράτος, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να αποφασίσουμε στα επόμενα χρόνια πώς θα καλύπτεται αυτό το ποσό. Έχουμε ήδη συμφωνήσει σε κάποιον τρόπο που θα ανταποδίδεται και τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα αποφασιστεί ακριβώς η μεθοδολογία». Δήλωσε ότι αυτή είναι μια διαβούλευση που θα γίνει και θα πρέπει να οδηγηθεί και στο Υπουργικό Συμβούλιο και να τύχει της έγκρισης του Υπουργείου Οικονομικών.

Σε σχέση με το ζήτημα ανάληψης της αρμοδιότητας των επικίνδυνων οικοδομών και ερωτηθείς εάν η ευθύνη θα ανήκει στους ΕΟΑ ή στους Δήμους, ο κ. Ιωάννου απάντησε ότι «η απόφαση έχει αναβληθεί για τις 30 Σεπτέμβρη», προσθέτοντας ότι βάσει του νόμου και της αρμοδιότητας αφ' ης στιγμής η οικοδομική αρχή και η αδειοδοτούσα αρχή είναι οι ΕΟΑ, η άποψη του Υπουργείου είναι ότι πρέπει να μεταφερθεί ή να παραμείνει η αρμοδιότητα στους ΕΟΑ. Σημείωσε ότι προκύπτει ένα θέμα με τους ΕΟΑ – όπως πρόκυπτε πρηγουμένως και με τους Δήμους- για το πώς θα εφαρμοστεί πρακτικά το κόστος αυτής της αρμοδιότητας λέγοντας ότι «είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσουμε με τους ΕΟΑ».

Κληθείς να σχολιάσει τη μέχρι σήμερα υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Ιωάννου είπε ότι «υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχει όμως μια πολύ καλή συνεργασία και με τους ΕΟΑ και με την Ένωση Δήμων να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε ή να επιλύσουμε τα προβλήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια. Θεωρώ ότι μετά από κάποιους μήνες λειτουργίας θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την πορεία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Ανδρέας Βύρας, είπε ότι επρόκειτο για την πρώτη επίσημη συνάντηση της νέας εκτελεστικής ομάδας της Ένωσης Δήμων με τον Υπουργό Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι σύντομα στη Βουλή θα συζητηθούν ορισμένες αλλαγές και έπρεπε να διατυπωθεί η θέση των Δήμων.

«Δεν είναι όλα τα θέματα που εξαρτούνται από τον Υπουργό Εσωτερικών. Είναι αρκετοί εμπλεκόμενοι και από πλευράς Κυβέρνησης και από πλευράς Βουλής και για μια σειρά από ζητήματα τα οποία θα τροχοδρομηθούν για συζήτηση. Είχαμε μια καλή συζήτηση με τον Υπουργό, βάλαμε τις δικές μας θέσεις, ακούσαμε τις θέσεις του Υπουργείου και ακριβώς πάντοτε με τον διάλογο βρίσκονται και λύσεις», είπε ο κ. Βύρας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των επικίνδυνων οικοδομών, ο κ. Βύρας είπε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, ώστε η Αρχή που θα αναλάβει την αρμοδιότητα να έχει στη διάθεσή της όλα τα νομικά εργαλεία για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Όσον αφορά την παραχώρηση του 60% των εσόδων από τις αδειοδοτήσεις, ο κ. Βύρας αναγνώρισε το γεγονός ότι δεν ήταν εύκολο να λυθεί, λέγοντας ότι «καταλήξαμε σε μια φόρμουλα την οποία συμφωνήσαμε, που είναι πάλι ένα πρώτο βήμα που πρέπει να έχει και συνέχεια, γιατί δεν είναι μόνο ένα ποσό αυτών των εσόδων. Πρέπει να συνδεθεί με την πραγματική ανάπτυξη. Εκεί που υπάρχουν περισσότερες άδειες, υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη, υπάρχουν και περισσότερες ανάγκες».

Δήλωσε ότι είναι ένας διάλογος που άρχισε σήμερα με την εκτελεστική εξουσία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα έχει πάρα πολλά επεισόδια, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε λύσεις, οι οποίες θα είναι καλύτερες για τον κόσμο».

Σε ερώτηση εάν ως Ένωση Δήμων συμμερίζονται την άποψη ότι η νομοθεσία χρήζει βελτίωσης, ο κ. Βύρας δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί μόνο την αρχή σημειώνοντας ότι πολλές από τις αποφάσεις πάρθηκαν στην τελευταία συνεδρία (της Βουλής), όπως και αρκετές τροπολογίες των κομμάτων, ακόμα και αλλαγές στα συμφωνηθέντα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επιτέθηκαν σε τρία άτομα και κατάφεραν να διαφύγουν - Καταζητείται ένα πρόσωπο

• Απήγαγαν 26χρονο και τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν - Πώς κατάφερε να αποδράσει

• Ομοφοβική επίθεση στη Λεμεσό: Ξεκίνησε λήψη καταθέσεων η Αστυνομία μετά την καταγγελία του νεαρού

• Μονή Αββακούμ: Συνέρχεται εκ νέου το Συνοδικό Δικαστήριο - Χωρίς δικηγόρο και πάλι οι μοναχοί

• Έρευνα αγοράς: Αυτά είναι τα φθηνότερα και ακριβότερα μονάρια ανά επαρχία - Σε άλλο επίπεδο η Λεμεσός - Φωτογραφίες

• H Τούνη δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της - Ποιος ο λόγος - Δείτε βίντεο



ΠτΔ: Η Κυβέρνηση προάγει δράσεις που έχουν στον πυρήνα τους τον ανθρωπισμό

ΠτΔ: Η Κυβέρνηση προάγει δράσεις που έχουν στον πυρήνα τους τον ανθρωπισμό

Τη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία, η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά στην προαγωγή πολιτικών και δράσεων που έχουν στον πυρήνα τους τον ανθρωπισμό, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του κατά τη δεύτερη τελετή επίδοσης των πτυχίων Προσκόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διοργάνωσε το Σώμα Προσκόπων Κύπρου τη Δευτέρα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top