ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονή Αββακούμ: «Δεν δέχτηκαν σε καμία περίπτωση τα παράνομα αποδεικτικά μέσα» οι μοναχοί

Μονή Αββακούμ: «Δεν δέχτηκαν σε καμία περίπτωση τα παράνομα αποδεικτικά μέσα» οι μοναχοί

Από τις 9 το πρωί συνέρχεται για δεύτερη ημέρα, το Συνοδικό Δικαστήριο για την υπόθεση που αφορά στους μοναχούς της Μονής Αββακούμ, μετά τη χθεσινή μαραθώνια διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί ο δικηγόρος που συμβουλεύει τους κατηγορούμενους μοναχούς, Αναστάσιος Βαβούσκος, σήμερα αναμένεται να καταθέσουν τρεις μάρτυρες κατηγορίας και τρεις μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ σημείωσε ότι αν ολοκληρωθεί σήμερα η διαδικασία, δεν αποκλείεται σύντομα να ανακοινώσει το δικαστήριο την απόφασή του.

Ο κ. Βαβούσκος σημείωσε ότι, εκ των τριών μαρτύρων κατηγορίας, οι δύο ήταν μάρτυρες υπεράσπισης και ο τρίτος είναι ο Τιμόθεος, μέλος της αδελφότητας της Μονής, ο οποίος ήταν μεταξύ των υπόπτων, αλλά τώρα εξετάζεται ως μάρτυρας κατηγορίας. «Λίγο ακατανόητο, αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα», είπε.

Στους μάρτυρες υπεράσπισης, που θα εξεταστούν ακολούθως, όπως είπε ο κ. Βαβούσκος, περιλαμβάνονται ο Αρχιδιάκονος του Μητροπολίτη Ταμασσού, ο μηχανικός που επέβλεπε τα έργα της Μονής και σύζυγός του, που είναι και δωρήτρια της Μονής, σύμφωνα με τον δικηγόρο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι μάρτυρες επιλέχθηκαν από το Συνοδικό Δικαστήριο από την κατάσταση που κατατέθηκε χθες, στην οποία περιλαμβάνονταν και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ο Μητροπολίτης Μόρφου και τρία μέλη της ανακριτικής επιτροπής, καθώς και ο ίδιος ο κ. Βαβούσκος. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι αρχιερείς εξαιρέθηκαν και σημείωσε ότι η αιτιολόγηση για τη δική του εξαίρεση ήταν το γεγονός ότι δεν είχε καταθέσει ως μάρτυρας στην ανακριτική.

«Αυτό βέβαια είναι αναληθές, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει μάρτυρας που απουσίαζε στο εξωτερικό, ήρθε τώρα και ο κατηγορούμενος έχει κάθε δικαίωμα να τον προτείνει», σημείωσε ο δικηγόρος. «Η ουσία είναι ότι υπάρχει μία δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό μου, λόγω της κριτικής στην όλη διαδικασία και στον τρόπο που ασκήθηκε από τον Απρίλιο και μετά και αυτή είναι και η αιτία που αποκλείστηκα ως μάρτυρας υπεράσπισης», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον ρόλο του Τιμόθεου και για το πώς μπορεί κάποιος να καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας και ακολούθως ως μάρτυρας υπεράσπισης, ο κ. Βαβούσκος ανέφερε ότι γι’ αυτό θα πρέπει να ρωτηθεί το εξαμελές δικαστήριο.

Διευκρίνισε, ακολούθως, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι ο Τιμόθεος «ήταν εκτός του πλάνου, όταν η Ιερά Σύνοδος παρανόμως έστειλε τη διαδικασία στο εξαμελές δικαστήριο, δεν ήταν στο πλάνο όταν το εξαμελές δικαστήριο παρανόμως, που δεν προβλέπεται, έστειλε τον φάκελο στην ανακριτική επιτροπή, η ανακριτική επιτροπή τον περιέλαβε στους καθ’ ων η ανάκριση ως ύποπτο ουσιαστικά, στη συνέχεια το πόρισμα που δεν έχουμε λάβει και δεν γνωρίζω – πρέπει να υπάρχει αυτό το πόρισμα – δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ, και τώρα καλείται ως μάρτυρας κατηγορίας, εις βάρος των αδερφών του».

Εξετάζεται η επανάκληση του Μητροπολίτη Ταμασσού για συνέχεια της κατάθεσης

Αίτημα για να κληθεί εκ νέου ο Μητροπολίτης Ταμασσού να καταθέσει ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου υπέβαλαν οι κατηγορούμενοι μοναχοί, σύμφωνα με τον κ. Βαβούσκο, καθώς κατά τη χθεσινή αντεξέτασή του, που διήρκησε τρεις ώρες, όπως πληροφορήθηκε ο δικηγόρος, του υποβλήθηκαν οι μισές από τις ερωτήσεις.

«Οι εντολείς μου ζήτησαν να βρεθεί τρόπος να συνεχίσει η διαδικασία των ερωτήσεων προς τον Πανιερότατο και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εξετάσει το αίτημα και να τον ξανακαλέσει πιθανόν, για να συνεχιστεί προφανώς για ακόμα ένα τρίωρο, για το υπόλοιπο των ερωτήσεων, η κατάθεσή του», ανέφερε ο κ. Βαβούσκος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση σχετικά με τη γραμμή που ακολούθησαν οι μοναχοί κατά την αντεξέταση του Μητροπολίτη Ησαΐα, ο κ. Βαβούσκος είπε ότι ακολούθησαν πλήρως τη μέχρι σήμερα στάση που τηρούν μέχρι σήμερα στα όσα γίνονται.

«Δεν δέχτηκαν σε καμία περίπτωση τα παράνομα αποδεικτικά μέσα, τα βίντεο, γιατί βίντεο που λαμβάνονται από κάμερες ασφαλείας δεν περιλαμβάνουν υπότιτλους με τους διαλόγους και τα ονοματεπώνυμα αυτών που μιλούν», είπε, προσθέτοντας ότι «οι ερωτήσεις επί όλων των μαρτύρων περιστράφηκαν γύρω και από τα παραπτώματα για τα οποία κατηγορούνται, αλλά και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί και αφορούσε τις εν γένει σχέσεις όλων των μαρτύρων στη Μονή και τους τρεις εντολείς μου, ώστε να καταδειχθεί στο δικαστήριο η συσχέτιση όλων αυτών των συμπεριφορών, με τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε τελικά όλη αυτή η υπόθεση, η οποία, όπως έχω πει επανειλημμένα, δεν έπρεπε ποτέ να είχε δημιουργηθεί».

Σε ερώτηση αν οι μοναχοί προσκομίζουν και νέο υλικό, είπε ότι και σήμερα έφεραν μαζί τους το ίδιο υλικό, σε περίπτωση που επανακληθεί για κατάθεση ο Μητροπολίτης Ταμασσού. Είπε, δε, ότι αν σήμερα περατωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, θα πρέπει ακολούθως το εξαμελές δικαστήριο να δώσει την απόφασή του. «Στις περιπτώσεις αυτές, επειδή προσομοιάζει σε ποινική η διαδικασία αυτή, οι αποφάσεις αυτές εκδίδονται άμεσα», είπε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Μήνες μετά το σκάνδαλο με το πρώτο χρηματοκιβώτιο εντοπίστηκε και δεύτερο

• Ομοφοβική επίθεση στη Λεμεσό: Ισχυρίζεται ότι του επιτέθηκε και τον προκάλεσε ο παραπονούμενος - Υπό κράτηση ο 29χρονος

• Επίθεση δέχθηκε τροχονόμος - Μετέβη στο νοσοκομείο - Τι αναφέρει η καταγγελία

• «Στάζουν» οι μαθητές - Τοποθετήθηκαν αλλά δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά και αφαίρεσαν ανεμιστήρες

• Door to door: Σύντομα αναμένεται να «κλείσει» συμφωνία για την Ξυλοτύμπου - Εξετάζουν και Μάμμαρι

• Χωρίς Διευθύντρια νηπιαγωγείο στην Ορόκλινη: Φωνάζουν οι γονείς - Τι απαντά στο «Τ» αρμόδιος του ΥΠΑΝ



Interconnector: Κρίσιμη ευρεία σύσκεψη για την τελική απόφαση - Καθησυχάζει η Ελληνική κυβέρνηση για το γεωπολιτικό ρίσκο

Interconnector: Κρίσιμη ευρεία σύσκεψη για την τελική απόφαση - Καθησυχάζει η Ελληνική κυβέρνηση για το γεωπολιτικό ρίσκο

Στο ακουστικό αναμένουν οι Κύπριοι καταναλωτές -οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνουν το πιο ακριβό ρεύμα ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ- για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα, για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top