ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Τα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια έχουν αυτονομία» - Το Ανώτατο απέρριψε αίτημα για απαγόρευση εκκλησιαστικής δίκης

«Τα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια έχουν αυτονομία» - Το Ανώτατο απέρριψε αίτημα για απαγόρευση εκκλησιαστικής δίκης

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση τεσσάρων μοναχών στην υπόθεση της μονής Αββακούμ για έκδοση προνομιακού εντάλματος τύπου Prohibition, με το οποίο ζητούσαν την απαγόρευση της εκδίκασης των υποθέσεών τους από το Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Κύπρου. Η αίτηση των Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Γεωργίου, Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου Ττόουλου, Ιερομόναχου Αββακούμ Χριστοφή και Μοναχού Τιμόθεου Φλουρέντζου, προέκυψε μετά την κλήση τους από την Ιερά Σύνοδο για κανονικά και ποινικά παραπτώματα.

Οι αιτητές ζήτησαν την άδεια του Δικαστηρίου για την καταχώριση διά κλήσεως αίτησης για την έκδοση Προνομιακού Εντάλματος, τύπου Prohibition, με το οποίο να απαγορεύεται η «έναρξη και/ή η συνέχιση της διαδικασίας ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, η οποία είναι προγραμματισμένη στις 30.8.2024 στο χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στη Λευκωσία.»

 Ζήτησαν επίσης διάταγμα Prohibition που να απαγορεύει στον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής από του να λάβει άλλα και/ή περαιτέρω μέτρα επί της καταγγελίας του Αρχιμανδρίτη ιερομονάχου π. Βαρνάβα Χρυσάνθου προς τον ίδιο μέχρις ότου εξεταστεί η αίτηση.

Οι μοναχοί υποστήριξαν ότι η διαδικασία ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου ήταν άκυρη, καθώς προηγούμενες αποφάσεις του Μητροπολίτη Ταμασού, με τις οποίες τους είχαν επιβληθεί ποινές, δημιούργησαν δεδικασμένο.

Αμφισβήτησαν επίσης την ορθότητα και νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για τον καταρτισμό και την επίδοση σχετικών κατηγορητηρίων στους τρεις από αυτούς όσο και γενικότερα τη δρομολόγηση της διαδικασίας ενώπιων του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου. Ταυτόχρονα, αμφισβήτησαν όχι μόνο  αρμοδιότητα αλλά και υπόσταση διαφόρων οργάνων και σωμάτων που προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και σχετικούς Εκκλησιαστικούς Κανονισμούς, τα οποία φέρονται κατά τους ίδιους να ενεπλάκησαν στις πιο πάνω εξελίξεις και διαδικασίες, μη εξαιρουμένων της Ανακριτικής Επιτροπής και του ίδιου του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, ενώπιων του οποίου εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

Ανέφεραν επίσης ότι με δεδομένο ότι το σύνολο των μελών της Ιεράς Συνόδου, στις 08.03.2024, τοποθετήθηκε θετικά στο ζήτημα της παραπομπής των δύο πιο πάνω Αρχιμανδριτών Νεκτάριου και Πορφύριου σε Συνοδικό Δικαστήριο για να δικαστούν, θα έπρεπε να εξαιρεθούν από την άσκηση καθηκόντων Δικαστή ή μέλους Ανακριτικής Επιτροπής, κατά τρόπο που να μην δημιουργούνται υποψίες μεροληπτικής συμπεριφοράς.

Επίσης, ισχυρίστηκαν ότι παραβιάζεται το δικαίωμά τους για δίκαιη δίκη, καθώς απορρίφθηκε το αίτημα εκπροσώπησής τους από δικηγόρο της επιλογής τους. Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν παραβιάστηκε το δικαίωμα δίκαιης δίκης και απέρριψε την αίτηση.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι διαδικασίες του Συνοδικού Δικαστηρίου δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα ελέγχου των πολιτικών δικαστηρίων και τόνισε ότι τα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια έχουν αυτονομία, όπως κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Επιπλέον, δεν παρουσιάστηκαν επαρκή στοιχεία για παραβίαση δικαιωμάτων των μοναχών ή λανθασμένη εφαρμογή του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

«Αναπόδραστη κατάληξη όλων των πιο πάνω είναι ότι η υπό συζήτηση Αίτηση δεν μπορεί να έχει επιτυχή κατάληξη. Τόσο ενόψει του γεγονότος ότι στη βάση της ισχύουσας νομολογίας τα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια δεν υπάγονται στον έλεγχο του Ανώτατου Δικαστηρίου μέσω Προνομιακών Διαταγμάτων, όσο και ενόψει του γεγονότος ότι ούτως ή άλλος, οι λόγοι για τους οποίους αναζητήθηκε η αιτούμενη παρέμβαση του Δικαστηρίου στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχει καταδειχθεί, στον βαθμό έστω που απαιτείται σε αιτήσεις του είδους, ότι συντρέχουν», αναφέρεται στην απόφαση.

Με αυτή την απόφαση, ανοίγει ο δρόμος για τη συνέχιση της δίκης των μοναχών ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Μήνες μετά το σκάνδαλο με το πρώτο χρηματοκιβώτιο εντοπίστηκε και δεύτερο

• Ομοφοβική επίθεση στη Λεμεσό: Ισχυρίζεται ότι του επιτέθηκε και τον προκάλεσε ο παραπονούμενος - Υπό κράτηση ο 29χρονος

• Επίθεση δέχθηκε τροχονόμος - Μετέβη στο νοσοκομείο - Τι αναφέρει η καταγγελία

• «Στάζουν» οι μαθητές - Τοποθετήθηκαν αλλά δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά και αφαίρεσαν ανεμιστήρες

• Door to door: Σύντομα αναμένεται να «κλείσει» συμφωνία για την Ξυλοτύμπου - Εξετάζουν και Μάμμαρι

• Χωρίς Διευθύντρια νηπιαγωγείο στην Ορόκλινη: Φωνάζουν οι γονείς - Τι απαντά στο «Τ» αρμόδιος του ΥΠΑΝ



Interconnector: Κρίσιμη ευρεία σύσκεψη για την τελική απόφαση - Καθησυχάζει η Ελληνική κυβέρνηση για το γεωπολιτικό ρίσκο

Interconnector: Κρίσιμη ευρεία σύσκεψη για την τελική απόφαση - Καθησυχάζει η Ελληνική κυβέρνηση για το γεωπολιτικό ρίσκο

Στο ακουστικό αναμένουν οι Κύπριοι καταναλωτές -οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνουν το πιο ακριβό ρεύμα ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ- για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα, για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top