ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Ο απροσδόκητος και αφανής παράγοντας του δέρματος που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νόσου

Καρκίνος: Ο απροσδόκητος και αφανής παράγοντας του δέρματος που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νόσου

Η φροντίδα του δέρματος και της στοματικής υγείας θεωρείται συχνά ζήτημα αισθητικής.

Ωστόσο, νεότερες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι μικροοργανισμοί που ζουν στην επιφάνεια του σώματός μας, όπως στο δέρμα και στο στόμα, ενδέχεται να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας, όπως αυτόν της ογκογένεσης.

Οι μικροβιακοί οργανισμοί δεν είναι μόνο παθητικοί κάτοικοι του ανθρώπινου σώματος, αλλά μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο σε διαδικασίες ογκογένεσης επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα καρκινικά κύτταρα.

Ο ρόλος του μύκητα Malassezia globosa στον καρκίνο του μαστού

Μια πρόσφατη έρευνα από Κινέζους επιστήμονες, με επικεφαλής τον Καθηγητή Qi-Ming Wang από το Πανεπιστήμιο του Hebei, ανακάλυψε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του μύκητα Malassezia globosa και του καρκίνου του μαστού. Αυτός ο μύκητας, γνωστός και για την πρόκληση πιτυρίδας, βρέθηκε ότι μπορεί να εισχωρεί στον πλούσιο σε λίπος ιστό του μαστού και να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκων.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο mBio, εντόπισε ότι όταν εισήχθησαν Malassezia globosa σε όγκους ποντικιών, οι όγκοι αναπτύχθηκαν ταχύτερα σε σχέση με όγκους χωρίς τον μύκητα. Ο Καθηγητής Wang εξήγησε ότι ο ακριβής μηχανισμός αυτής της διαδικασίας δεν είναι ακόμη σαφής, αλλά υποθέτει ότι ο μύκητας παράγει επιβλαβή υποπροϊόντα που καταστρέφουν τα κύτταρα ή αποδυναμώνουν τη φυσική άμυνα του σώματος ενάντια στον καρκίνο. Όπως ανέφερε: «Η φροντίδα του δέρματος δεν είναι μόνο για την ομορφιά, αλλά και για την υγεία».

Μικροοργανισμοί και άλλες μορφές καρκίνου

Αυτή η έρευνα είναι μόνο η πιο πρόσφατη σε μια σειρά ερευνών που συνδέουν μικροοργανισμούς με την ανάπτυξη καρκίνων. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το βακτήριο Fusobacterium nucleatum, το οποίο ζει στην οδοντική πλάκα. Έρευνες από Αμερικανούς επιστήμονες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο βακτήριο εντοπίζεται συχνά σε όγκους του παχέος εντέρου και μπορεί να επηρεάζει τη θεραπεία αυτών των όγκων. Σε περίπου το 50% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου, το βακτήριο αυτό ήταν παρόν στους ιστούς των όγκων, ενώ εντοπίστηκε σε μεγαλύτερες ποσότητες στα κόπρανα των καρκινοπαθών σε σχέση με υγιή άτομα.

Επιπλέον, το βακτήριο Streptococcus anginosus, που κανονικά βρίσκεται στο στόμα, τον λαιμό και τον κόλπο, έχει συνδεθεί με καρκίνους στο στομάχι. Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το βακτήριο αυτό μπορούσε να «μεταναστεύσει» σε νέες περιοχές του σώματος, προκαλώντας φλεγμονώδη αντίδραση που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου.

Τέλος, το βακτήριο Helicobacter pylori, γνωστό για την πρόκληση ελκών στο στομάχι, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, μιας από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως.

Ο Καθηγητής Wang, όπως και άλλοι ειδικοί, τονίζει τη σημασία της φροντίδας του δέρματος και του στόματος ως ένα βασικό μέτρο για τη διατήρηση της υγείας. Ο ρόλος των μικροβίων στην υγεία μας δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί, και είναι πιθανό ότι στο μέλλον θα δούμε περισσότερες έρευνες που θα αποκαλύπτουν τις λεπτές ισορροπίες που διατηρούν το σώμα μας υγιές ή το οδηγούν σε ασθένεια.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Μήνες μετά το σκάνδαλο με το πρώτο χρηματοκιβώτιο εντοπίστηκε και δεύτερο

• Ομοφοβική επίθεση στη Λεμεσό: Ισχυρίζεται ότι του επιτέθηκε και τον προκάλεσε ο παραπονούμενος - Υπό κράτηση ο 29χρονος

• Επίθεση δέχθηκε τροχονόμος - Μετέβη στο νοσοκομείο - Τι αναφέρει η καταγγελία

• «Στάζουν» οι μαθητές - Τοποθετήθηκαν αλλά δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά και αφαίρεσαν ανεμιστήρες

• Door to door: Σύντομα αναμένεται να «κλείσει» συμφωνία για την Ξυλοτύμπου - Εξετάζουν και Μάμμαρι

• Χωρίς Διευθύντρια νηπιαγωγείο στην Ορόκλινη: Φωνάζουν οι γονείς - Τι απαντά στο «Τ» αρμόδιος του ΥΠΑΝ



Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό για τον GSΙ - Φωτογραφίες

Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό για τον GSΙ - Φωτογραφίες

Ξεκίνησε γύρω στις 15:45, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, η κρίσιμη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο για το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, Great Sea Interconnector, αξίας €1,9 δισ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top