ΥΓΕΙΑ

Κομισιόν: Δυο εκατομμύρια ευρώ για αντιμετώπιση της μακράς COVID - Οι επτά βασικοί τομείς

Κομισιόν: Δυο εκατομμύρια ευρώ για αντιμετώπιση της μακράς COVID - Οι επτά βασικοί τομείς

Έργο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα EU4Health και περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της μακράς COVID εγκαινίασε χθες, Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το εν λόγω έργο, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), θα επικεντρωθεί σε επτά βασικούς τομείς, ήτοι στον ορισμό της μακράς COVID, στην ανάπτυξη ενός συστήματος επιτήρησης, στην προώθηση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, στην εκπόνηση κλινικών κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων προς τα κράτη μέλη, στην στήριξη των ατόμων που νοσούν και των φροντιστών, στην αξιολόγηση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της μακράς COVID και στον εντοπισμό ερευνητικών κενών και στον προσδιορισμό αναγκών.

Όπως εξηγείται, η Επιτροπή θα δημιουργήσει επίσης μια ομάδα για τη μακρά COVID, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα μέρη και στις ομάδες ασθενών να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, εγκαινίασε το έργο στο συνέδριο που διοργάνωσε ο ΟΟΣΑ και η Επιτροπή σήμερα 10 Σεπτεμβρίου. Στο συνέδριο συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς, για να συζητήσουν σχετικά με τη μακρά COVID και τον τρόπο στήριξης των ασθενών που πλήττονται απ’ αυτή τη νόσο.

Προστίθεται ότι η Επίτροπος Κυριακίδου δήλωσε σχετικά πως «η μακρά COVID έχει σοβαρές συνέπειες για τους ανθρώπους που νοσούν απ’ αυτήν και, γενικότερα, για την κοινωνία και την οικονομία μας. Το έργο της ΕΕ που εγκαινιάζουμε αναδεικνύει για άλλη μια φορά τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της Επιτροπής για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου και τη στήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους με κάθε δυνατό τρόπο».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η μακρά COVID επηρέασε 36 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τα πρώτα τρία χρόνια της πανδημίας, ενώ η Επιτροπή εκτιμά ότι, σε όρους απώλειας παραγωγής το 2022, η μακρά COVID κόστισε στην οικονομία της ΕΕ το 0,2-0,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), λόγω της μείωσης της προσφοράς εργασίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Υπόθεση Αββακούμ: Aυθεντικά τα βίντεο - Το δεύτερο χρηματοκιβώτιο και η λίστα 12 ατόμων υπεράσπισης των μοναχών

• Σύλληψη δυο φερόμενων διακινητών για τη βάρκα μεταναστών στο Ακρωτήρι - Ποιος ήταν ο προορισμός;

• Επίθεση δέχθηκε τροχονόμος - Μετέβη στο νοσοκομείο - Τι αναφέρει η καταγγελία

• «Στάζουν» οι μαθητές - Τοποθετήθηκαν αλλά δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά και αφαίρεσαν ανεμιστήρες

• Door to door: Σύντομα αναμένεται να «κλείσει» συμφωνία για την Ξυλοτύμπου - Εξετάζουν και Μάμμαρι

• Χωρίς Διευθύντρια νηπιαγωγείο στην Ορόκλινη: Φωνάζουν οι γονείς - Τι απαντά στο «Τ» αρμόδιος του ΥΠΑΝ



Βιαστικός και λιγομίλητος ο ΠτΔ για GSI: «Ήταν μια καλή επιλογή  να γίνει αυτή η συζήτηση» - Κλειστά στόματα για όσα ειπώθηκαν

Βιαστικός και λιγομίλητος ο ΠτΔ για GSI: «Ήταν μια καλή επιλογή να γίνει αυτή η συζήτηση» - Κλειστά στόματα για όσα ειπώθηκαν

Λιγομίλητος και βιαστικός ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πολύωρη σύσκεψη για το GSI , με την επιστροφή του στο Προεδρικό. Χωρίς κατάληξη έληξε η σημερινή σύσκεψη (10/9), η οποία ξεκίνησε από τις 15:45 στο Προεδρικό και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top