ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζουν οι έρευνες και εσκαφές για αγνοούμενους του 1974- Τα σημεία και η άδεια από τον τουρκικό στρατό

Συνεχίζουν οι έρευνες και εσκαφές για αγνοούμενους του 1974- Τα σημεία και η άδεια από τον τουρκικό στρατό

Εκσκαφή στην περιοχή Πέντε Μίλι, πραγματοποιεί συνεργείο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πρόκειται για ένα από τα σημεία που έγινε η απόβαση του τουρκικού στρατού κατά την εισβολή του 1974.

Πιστεύεται ότι εκεί τάφηκαν οι πρώτοι νεκροί της εισβολής και ότι, σε ομαδικό τάφο, βρίσκονται τα λείψανα 40 έως 70 ελληνοκυπρίων, από τον κατάλογο των αγνοουμένων.

Η Επιτροπή Προσφύγων και Αγνοουμένων της Βουλής ενημερώθηκε την Τρίτη ότι ξεκίνησε η έρευνα και ότι έχουν υποδειχθεί τρία σημεία. Σημειώνεται ότι η εκταφή γίνεται υπό περιορισμούς γιατί πρόκειται για στρατιωτική περιοχή, μετά από άδεια του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Αγνοούμενους , Άννα Αριστοτέλους , πάνω από 49% των  υποθέσεων αγνοουμένων εξακολοθούν να εκκρεμούν.

Δόθηκε έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Από τους 1.619 αγνοούμενους, οι 118 είναι γυναίκες και μόνο οι 26 από αυτές έχουν ταυτοποιηθεί. Υπήρχαν 36 παιδιά που αναφέρονται ως αγνοούμενα, εκ των οποίων τα 20 έχουν ταυτοποιηθεί, με το μικρότερο να είναι έξι μηνών και το μεγαλύτερο 18 ετών.

Η κ.Αριστοτέλους ανέφερε ότι ένας αριθμός ταυτοποιημένων λειψάνων δεν έχει διεκδικηθεί για κηδείες. Πρόκειται για έξι Ελληνοκύπριους και τρεις Έλληνες.

Ελπίδες φέρνει η νέα συσκευή που αγοράστηκε για εντοπισμό λειψάνων τα οποία ήταν βυθισμένα σε χημικά για να μην βρεθούν.

Η κ.Αριστοτέλους τόνισε την σημαντικότητα να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες και κάλεσε οποιονδήποτε, μπορεί να γνωρίζει λεπτομέρειες να ενημερώσει την αρμόδια αρχή.

Οι εκπρόσωποι της ΔΕΑ Μαρία Αχιλλέως και Ανδρέας Χρήστου δήλωσαν ότι τα συνεργεία εκταφής θα αυξηθούν από επτά σε οκτώ με την πρόσληψη έξι ακόμη αρχαιολόγων και την αγορά πρόσθετου εξοπλισμού.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται αυτή τη στιγμή στο Γέρι στα νότια και στους Πέντε Μύλους, τον Τέμπλο, την Αγία, το Μαραθόβουνο και τη Γαλάτεια στα βόρεια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τουρκικός στρατός δίνει συνολικά δέκα άδειες ετησίως για ανασκαφές εντός στρατιωτικών ζωνών, με περιορισμούς.

 

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 780 Ελληνοκύπριους αγνοούμενους. Αν βρίσκουμε έξι το χρόνο, μπορείτε να φανταστείτε πόσο καιρό θα πάρει», είπε ο Γιαννάκης Κολιός ( από τις οικογένειες αδήλωτων κρατουμένων και αγνοουμένων), προσθέτοντας ότι ούτε τα εγγόνια τους δεν θα ζήσουν για να τα θάψουν.

Η εκπρόσωπος των συγγενών των αγνοουμένων από την Άσσια, Μαρία Λεοντίου είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες που οδηγούν σε ομαδικό τάφο στον ΧΥΤΑ Δίκωμου και κατήγγειλε ότι η διαδικασία εκκρεμεί από το 2017 και αργεί πολύ να προχωρήσει.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νίκος Κέττυρος είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τη συνεισφορά της στη ΔΕΑ και ότι ο χρόνος είναι σημαντικός.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέες κάμερες στη Λεμεσό - Πότε ανάβει το φλας

• Κακοκαιρία Atena στην Ελλάδα: Θα επηρεάσει την Κύπρο; Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός

• Κλιματιστικά στα σχολεία: «Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια» - Πότε αναμένεται να λειτουργήσουν

• Μονή Αββακούμ: Όσα αποφάσισε το Συνοδικό Δικαστήριο - Ζητά επιστημονική γνωμάτευση για μαρτυρικό υλικό

• Σοκαριστικό τροχαίο με ένα νεκρό στα κατεχόμενα: Τα φορτηγά έγιναν «φυσαρμόνικα» - Δείτε φωτογραφίες

• Κοιτάξετε τους λογαριασμούς σας: Καταβάλλονται σήμερα τα 150€ στους δικαιούχους για την νέα σχολική χρονιά



Συναντήθηκε με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ο ΠτΔ - Όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Συναντήθηκε με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ο ΠτΔ - Όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα, με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχίαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top