ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για όραμα δύο κρατών μίλησε στο GB News ο Τατάρ - Ζήτησε απευθείας πτήσεις

Για όραμα δύο κρατών μίλησε στο GB News ο Τατάρ - Ζήτησε απευθείας πτήσεις

«Το όραμά μας τώρα είναι μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο», είπε ο Ερσίν Τατάρ, προκρίνοντας συνεργασία σε πολλούς τομείς όπως η ενέργεια, το νερό, οι φυσικοί πόροι που θα ωφελήσει τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους, όπως υποστήριξε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ», ο Τ/κ ηγέτης ήταν φιλοξενούμενος σε ζωντανή εκπομπή του GB News με παρουσιαστή τον Martin Daubney, όπου ανέφερε πως βρίσκεται στο Λονδίνο για να συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται με την ευκαιρία της 50ης επετείου της «ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο», όπως χαρακτήρισε την εισβολή, από την Τουρκία μετά το πραξικόπημα «της ελληνικής χούντας κατά του Συντάγματος της Κύπρου» .

«Η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, έπρεπε να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους και να σταματήσει την προσπάθεια σύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Έκτοτε, οι Τουρκοκύπριοι ενίσχυσαν τις θέσεις τους στο βορρά με την Τουρκική τδβκ. Οι Ελληνοκύπριοι, από την άλλη πλευρά, είναι ένα κράτος γνωστό ως Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελείται εξ ολοκλήρου από Ελληνοκύπριους», ισχυρίστηκε.

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι όταν η Βρετανία έφυγε από το νησί, υποσχέθηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα ήταν ισότιμοι ιδρυτικοί εταίροι με τους Ελληνοκύπριους στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ήταν αποικία του Βρετανικού Στέμματος εκείνη την εποχή.» Ωστόσο, το 1963, ο Πρόεδρος Μακάριος δήλωσε ότι η ίδρυση της νέας δημοκρατίας ήταν μόνο ένα βήμα προς την προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα (ΕΝΩΣΙΣ). Στη συνέχεια, οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν από το κράτος υπό την απειλή όπλων και αναγκαστήκαμε να περιμένουμε την επέμβαση της μητέρας πατρίδας Τουρκίας στην Κύπρο».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι τώρα ζητεί δικαιοσύνη για τον «λαό» του. «Οι Ελληνοκύπριοι έχουν ένα αναγνωρισμένο κράτος και έγιναν μέλη της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι απέρριψαν άδικα το σχέδιο Ανάν στα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα που έγιναν πριν από 20 χρόνια. Μετά την απόρριψη του σχεδίου, οι Ελληνοκύπριοι ανταμείφθηκαν με την ένταξη στην ΕΕ, ενώ οι Τουρκοκύπριοι αποκλείστηκαν παρόλο που υποστήριξαν το σχέδιο. Τότε είχαν υποσχεθεί στους Τουρκοκύπριους ότι αν πουν ναι στο σχέδιο λύσης, θα αρθούν οι απάνθρωπες απομονώσεις και οι περιορισμοί, ανεξάρτητα από την ψήφο των Ελληνοκυπρίων. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη», υποστήριξε περαιτέρω.

Συνεχίζουν, είπε, να επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους «άδικα εμπάργκο και απομονώσεις», που εμποδίζουν τις απευθείας πτήσεις, το απευθείας εμπόριο και την απευθείας επαφή και υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι χρησιμοποιούν τη θέση τους στην ΕΕ για να στριμώξουν τους Τουρκοκύπριους με «εμπάργκο». Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν θα δεχθούν ποτέ «μια επιβεβλημένη λύση».

Ερωτηθείς για τις επαφές του στο Λονδίνο, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι στο ΗΒ ζουν περισσότεροι από 350.00 Τουρκοκύπριοι και στο ψευδοκράτος περίπου 20.000 Βρετανοί πολίτες. «Οι άνθρωποι μας εδώ είναι ενσωματωμένοι στη βρετανική κοινωνία. Χιλιάδες άνθρωποι υποστηρίζουν τους Τουρκοκύπριους, αλλά δυστυχώς η ανισότητα προς τον λαό μου συνεχίζεται ακόμα».

Η βρετανική Κυβέρνηση, συνέχισε, ως μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου, έχει ευθύνες και υποχρεώσεις έναντι των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. «Θα ήθελα (η βρετανική κυβέρνηση) να επανεξεταστεί αυτή την άνιση μεταχείριση προς τον τουρκοκυπριακό λαό. Ζητώ να σταματήσει η αδικία. Το Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει πολύ καλά τι συνέβη ιστορικά στην Κύπρο. Απαιτούμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να σεβαστεί τα εγγενή δικαιώματά μας. Λέμε επίσης ότι μια από τις μεγαλύτερες αδικίες είναι ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική του σε αυτό το θέμα. Η χαλάρωση της απομόνωσής μας θα συμβάλει στην ειρήνη».

Μιλώντας για το «νέο όραμά» του για μια λύση δύο κρατών είπε ότι οι Τ/κ «κυβερνούν τους εαυτούς τους» για 60 χρόνια, όπως και οι Ελληνοκύπριοι. «Μετά από τόσα χρόνια, η ενοποίηση είναι απλά αδύνατη. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε ομοσπονδιακή βάση για περισσότερα από 50 χρόνια. Καμία από αυτές τις συνομιλίες δεν κατέληξε σε λύση. Όλες οι διαδικασίες απέτυχαν επειδή οι Ελληνοκύπριοι ήταν ένα αναγνωρισμένο κράτος στην ΕΕ. Με απλά λόγια, οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους για τη διοίκηση, τον πλούτο και τους πόρους του νησιού. Οι διαπραγματεύσεις σε ομοσπονδιακή βάση έχουν εξαντληθεί εδώ και χρόνια. Το όραμά μας τώρα είναι μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Ας συνεργαστούμε στην ενέργεια, το νερό, τους φυσικούς πόρους και πολλούς άλλους τομείς. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι win-win τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για τους Ελληνοκύπριους».

Ο Πρόεδρος τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου στο Λονδίνο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΓΤΠ ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα σε δηλώσεις του προέδρου του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου στο Λονδίνου, Μουχαμμέτ Γιασαράτα, με τον οποίο ο Ερσιν Τατάρ συναντήθηκε χθες. Ο κ.  Γιασαράτα είπε ότι θεωρούν πολύ σημαντική «την ηγεσία του Τατάρ  για τη λύση των δύο κρατών και ότι η ηγεσία αυτή υποστηρίζεται επίσης από τους Τουρκοκύπριους στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες».

Δήλωσε επίσης ότι «αν και υπάρχουν περίπου 650.000 Τουρκοκύπριοι στον κόσμο, δυστυχώς δεν είναι όλοι τους πολίτες της τδβκ και αν οι πολίτες της τδβκ που ζουν στο εξωτερικό έχουν δικαίωμα ψήφου, ο ακριβής αριθμός αυτών των πολιτών δεν είναι γνωστός». Υποστήριξε επίσης ότι «η πολιτική των δύο κρατών και ο τουρισμός της τδβκ θα πρέπει να προωθούνται συνεχώς παγκοσμίως, γι’ αυτό θα υποστηρίξουν όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανέφερε ακόμη ότι ο τουρισμός του ψευδοκράτους απειλείται λόγω της αύξησης των τιμών των πτήσεων προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου τα τελευταία χρόνια και της νέας εξάρτησης από το αεροδρόμιο της Λάρνακας και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί επειγόντως λύση στο πρόβλημα αυτό. Σύστησε προσοχή στην ανάγκη να είναι προσεκτικοί απέναντι σε πιθανά βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς προς την τουρκοκυπριακή οικονομία.

Οι Τ/κ στο ΗΒ, συνέχισε, συνεισφέρουν 7 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ετησίως και επιτυχίες όπως η εκλογή της Νεσίλ Τσαλισκάν στη βρετανική Βουλή δείχνουν ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν μια αποτελεσματική και ισχυρή διασπορά.

Για την αεροπορική συνδεσιμότητα Βρετανίας – ψευδοκράτους ο κ. Γιασαράτα είπε ότι το μοντέλο THY-Air Albania στην Αλβανία ήταν πολύ επιτυχημένο και ένα παρόμοιο μοντέλο αεροπορικής εταιρείας που θα δημιουργηθεί με τη σύμπραξη της THY και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο ψευδοκράτος και θα συμβάλει σημαντικά στο οικονομικό μέλλον της «τδβκ». Ο κ. Γιασαράτα ζήτησε από τον κ. Τατάρ να μεταφέρει το μήνυμα αυτό στις αρχές της Τουρκίας.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις «εκλογές» στα κατεχόμενα και δήλωσε ότι αποτελεί προϋπόθεση της δημοκρατίας να μπορούν να ψηφίζουν σε αυτές οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέες κάμερες στη Λεμεσό - Πότε ανάβει το φλας

• Κακοκαιρία Atena στην Ελλάδα: Θα επηρεάσει την Κύπρο; Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός

• Κλιματιστικά στα σχολεία: «Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια» - Πότε αναμένεται να λειτουργήσουν

• Μονή Αββακούμ: Όσα αποφάσισε το Συνοδικό Δικαστήριο - Ζητά επιστημονική γνωμάτευση για μαρτυρικό υλικό

• Σοκαριστικό τροχαίο με ένα νεκρό στα κατεχόμενα: Τα φορτηγά έγιναν «φυσαρμόνικα» - Δείτε φωτογραφίες

• Κοιτάξετε τους λογαριασμούς σας: Καταβάλλονται σήμερα τα 150€ στους δικαιούχους για την νέα σχολική χρονιά



Συναντήθηκε με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ο ΠτΔ - Όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Συναντήθηκε με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ο ΠτΔ - Όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα, με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχίαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top