ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλόκο στην αμυντική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ επιδιώκει η Άγκυρα - Σκληρή απάντηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μπλόκο στην αμυντική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ επιδιώκει η Άγκυρα - Σκληρή απάντηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Έντονες πιέσεις από πλευράς της Άγκυρας καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες με φόντο την αμυντική συνεργασία Κύπρου- ΗΠΑ. Με παρασκηνιακά βήματα, ο Ταγίπ Ερντογάν καταβάλλει προσπάθειες, για ακύρωση του οδικού χάρτη διμερούς αμυντικής συνεργασίας, που υπεγράφη την περασμένη Δευτέρα και αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη της δέσμευσης των δύο χωρών, για περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση της σχέσης μας, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι αυτά τα βήματα των αρχών των ΗΠΑ σε βάρος της ασφάλειας της τουρκοκυπριακής πλευράς συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης τον περασμένο Ιούνιο για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με την ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, υπονομεύουν την ουδέτερη θέση των ΗΠΑ έναντι του νησιού και δυσχεραίνουν την επίτευξη μια δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του κυπριακού.

Απάντηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σε ερώτηση του Μιχαήλ Ιγνατίου, με αφορμή το διάβημα της Τουρκίας για τη συμφωνία. Όπως μεταδίδεται, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να απολογηθούν στην Τουρκία για τις αποφάσεις που αφορούν σε θέματα ασφαλείας και που εξυπηρετούν τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μιχάλη Ιγνατίου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ για τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου με αφορμή την αμυντική συμφωνία των δύο χωρών είπε: «οι ΗΠΑ έχουν διμερείς συμφωνίες ασφάλειας με εταίρους σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι σχέσεις, αλληλοενισχύονται και αποτελούν έναν τρόπο ενίσχυσης της σταθερότητας σε περιφερειακό επίπεδο προς όφελος όλων».

Καταγγελίες για τις τουρκικές παραβιάσεις

Σε έντονο ύφος, η επιστολή που απέστειλε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ΗΕ, πρέσβης Μαρία Μιχαήλ, αναφορικά με τις στρατιωτικές παραβιάσεις από τις δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας που έχουν στόχο να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και να υπονομεύσουν τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.

Στην επιστολή της η κα Μιχαήλ αναφέρεται στις παραβιάσεις από την Τουρκία του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων και των διεθνών κανονισμών αεροπλοΐας της Κύπρου από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφονται συνολικά 2.120 αεροπορικές παραβιάσεις και 137 παραβιάσεις ναυτικών κανόνων, ενέργειες που περιλαμβάνουν τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τουρκικές ασκήσεις, που παραβιάζουν την κυριαρχία της Κύπρου. Στην επιστολή τονίζεται η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των κατεχόμενων περιοχών και της ουδέτερης ζώνης, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τις προσπάθειες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Στην επιστολή της η κα Μιχαήλ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι παραβιάσεις από την Τουρκία του χάρτη και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν γίνει κανόνας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να στηρίξει τα δικά του ψηφίσματα και να διασφαλίσει ότι έχουν νόημα. Διαφορετικά, η αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος υπονομεύεται σοβαρά», καταλήγει στην επιστολή της η κα Μιχαήλ.

Το κυπριακό στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του ΟΗΕ

Ενώ οι προσδοκίες για τριμερή συνάντηση στην Νέα Υόρκη είναι πολύ χαμηλές, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης ερωτηθείς αναφορικά με το κυπριακό εμφανίζεται αισιόδοξος, λέγοντας πως μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας και κατόπιν έντονης διπλωματικής δραστηριότητας της ελληνικής κυβέρνησης σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει επανέλθει στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του ΟΗΕ. Ο κ. Γεραπετρίτης σημειώνει πως εντός της ΕΕ εξελίσσεται η συζήτηση περί ευρωτουρκικών σχέσεων με αναφορά στο κυπριακό, όπως καταγράφηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Απρίλιο του 2024, καταλήγοντας πως η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δημιουργεί πιο εύφορο έδαφος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Παύση Οδυσσέα: Σήμερα η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου - Τα δύο σενάρια

• Έφη Ξάνθου στο «Τ»: Οι προτάσεις που δέχθηκε από κόμματα - Ο λόγος που επέλεξε το Volt

• Αφορά γονείς: Αυτοί έλαβαν εφάπαξ 150 ευρώ - Αναλυτικά όλα τα επιδόματα για τους μαθητές - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

• Επιστρέφουν οι βροχές: Πότε και σε ποιες περιοχές αναμένονται - Αναλυτικά η πρόγνωση



LIVE: H ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ - Η απόφαση για το μέλλον του Γεν. Ελεγκτή - Συνεχής ροή

LIVE: H ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ - Η απόφαση για το μέλλον του Γεν. Ελεγκτή - Συνεχής ροή

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοινώνει σήμερα την απόφασή του σχετικά με την δικαστική διαμάχη Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή. Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου, όποια και να είναι αυτή, θα είναι τελεσίδικη, σύμφωνα και με τις χθεσινές δηλώσεις του νομικού Αχιλλέα Αιμιλιανίδη. Το ThemaOnline βρίσκεται στο σημείο και σας μεταφέρει ζωντανά όλες οι εξελίξεις:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top