ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου

Οι εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι έρευνες γύρω από τα «χρυσά διαβατήρια», παρασκηνιακές μεθοδεύσεις Τουρκίας για τετραμερή συνάντηση, η έλευση στην Κύπρο γιατρών από την Ελλάδα, η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εξελίξεις σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου Ελλάδας, είναι τα κύρια θέματα στις εφημερίδες σήμερα Κυριακή.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Πολιτική της κενολογίας», αναφέρεται σε εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, που «αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας» από την εθελοντική θητεία των γυναικών μέχρι τη εξόρυξη του φυσικού αέριου το 2025. Αλλού αναφέρεται στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου Ελλάδας και γράφει ότι από ένα γεωπολιτικό ρίσκο βρισκόμαστε σε μια μοναδική ευκαιρία να ενώσουμε μισή Κύπρο με την Ελλάδα ή ολόκληρη και ενωμένη Κύπρο με την Ευρώπη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αμέσως μετά την απόφαση της ΕΚΤ για 0,25% μείωση επιτοκίων η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε μείωση 0,6% σε δάνεια 8 χιλιάδων δανειοληπτών.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Για ποια “χρυσά” διαβατήρια θα ελεγχθεί ο Αναστασιάδης» αναφέρει ότι ο τέως ΠτΔ θα ερευνηθεί για την εμπλοκή του στην έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων από το δικηγορικό γραφείο που διευθύνεται από πρώην συνεταίρους και τις θυγατέρες του, γι’ αυτά που συνδέονται με τη Μαρίνα της Αγίας Νάπας και γι’ αυτά που σχετίζονται με τον Σεΐχη της Σαουδικής Αραβίας, Mahfouz. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΔΗΠΑ πήρε το μήνυμα των εκλογών τρεις μήνες μετά. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του τέως Υπουργού Άμυνας, Μιχάλη Γιωργάλλα, ο οποίος αναφέρει πως η πρόθεση του όταν ήταν ΥΠΑΜ ήταν διαφορετική από όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις γυναίκες στον στρατό.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Η Τουρκία δεν θέλει ΕΕ και Βρετανία» κάνει λόγο για μεθοδεύσεις στο παρασκήνιο από Φιντάν για τετραμερή συνάντηση και συμπληρώνει ότι η Άγκυρα θεωρεί ότι σε πρώτη φάση δεν χρειάζεται η παρουσία ΕΕ και της Βρετανίας σε μια συνάντηση για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βρίσκονται στη δικαιοσύνη υποθέσεις διαφθοράς στον αθλητισμό και κάνει λόγο για 120 καταγγελίες εκ των οποίων σε 58 διορίστηκαν ερευνώντες λειτουργοί, ενώ αναφέρει ακόμα ότι 18 υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Αλλού η εφημερίδα δημοσιεύει ανάλυση για τις εκλογές στις ΗΠΑ με την εκτίμηση να είναι ότι η πλάστιγγα γέρνει προς την Κάμαλα Χάρις.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Μετά τη δεύτερη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ…η μπάλα στις κυπριακές τράπεζες» αναφέρει ότι Κεντρική Τράπεζα και Κυβέρνηση έχουν υποχρέωση να αντιμετωπίσουν και τις καταχρηστικές ρήτρες και σημειώνει ότι οι τράπεζες πληρώνουν στους καταθέτες τόκο 60% πιο χαμηλό και χρεώνουν τους δανειολήπτες επιτόκιο 90% πιο ψηλό από τις υπόλοιπες χώρες. Αλλού αναφέρεται σε ελλείψεις φαρμάκων και στην άρνηση για περίθαλψη που απασχολεί τους ασθενείς. Σε άλλο θέμα γράφει για τις αποκαλύψεις της δημοσιογράφου Ozgur Gazete για τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης εργατών σε καταυλισμό στην κατεχόμενη Μόρφου.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι Έλληνες γιατροί κατακλύζουν το ΓεΣΥ» αναφέρει ότι οι Έλληνες γιατροί έχουν καλύτερους μισθούς στην Κύπρο, ωστόσο, οι ντόπιοι γιατροί που αισθάνονται στρυμωγμένοι εγείρουν ανησυχίες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην καταγγελία Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη για περισσότερες από 2 χιλιάδες τουρκικές  παραβιάσεις. Αλλού γράφει ότι ένα χρόνο μετά από την εφαρμογή του προγράμματος «Park and ride» μπορεί το λεωφορείο να είναι υπέροχο, αλλά δεν θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Λευκωσία.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή της Κυριακής» υπό τον τίτλο «Με διπλωματικά μέσα εγγυώνται το καλώδιο οι Βρυξέλλες» γράφει ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει με όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της για τη στήριξη της δημιουργίας του καλωδίου. Αλλού αναφέρεται στις γερμανικές εκλογές και την αφόρητη πολιτική πίεσης προς την κυβέρνηση Σολτς, προκειμένου να λάβει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι σε καλή τροχιά μείωσης και προσέγγισης των επιθυμητών ορίων που έχουν τεθεί.

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καθαρό ρεύμα χωρίς ‘βρόμικο φέσι’ και  συμφωνίες χωρίς νάρκες» γράφει ότι για άλλη μια φορά ένα μεγάλο έργο, αυτό το Great Sea Interconnector, που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη, είναι υπό καθεστώς αμφισβήτησης και μαρτυρεί την προβληματική προσέγγιση και δράση των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο κύβος ερρίφθη για νέα μείωση επιτοκίων και ότι θα δοθεί μικρή ανάσα στους δανειολήπτες, αλλά σημαντικό μπουστάρισμα για να στροφάρει η οικονομία. Αλλού αναφέρει ότι εντός Οκτωβρίου θα αρχίσουν τα έργα στην Τσερίου, στη Λευκωσία, τα οποία θα διαρκέσουν δυο χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Helen Mazlou: «Δεν γνώριζα τον Χριστό, τώρα δεν αλλάζω με τίποτα αυτή τη ζωή» - Όσα αναφέρει η 23χρονη TikToker που έγινε μοναχή - Βίντεο

• Αυτές οι λοιμώξεις έκαναν την εμφάνιση τους μετά το «πρώτο κουδούνι» - Πότε ένα παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι

• Disney+: Όλα όσα θα δούμε στην πλατφόρμα τον Σεπτέμβριο

• ΟΚΥπΥ: Απαντά για τον γιατρό που λαμβάνει υπερωρίες τριπλάσιες του μισθού του - «Φέρνει εισοδήματα πέραν των 3 εκατομμυρίων»

• Ταυτοποιήθηκε η σορός που εντοπίστηκε στην Αγία Νάπα – Ανήκε σε πρόσωπο που είχε δηλωθεί ελλείπον

• Δανάη Παππά - Λάμπρος Λάζαρης: Ο πραγματικός λόγος που χώρισαν μετά από 6 χρόνια σχέσης



Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης (GSI), ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου, το απόγευμα της Τρίτης. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top