ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Διαφθορά και κόστος ενέργειας τα πιο σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό

ΠτΔ: Διαφθορά και κόστος ενέργειας τα πιο σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό

Τη διαφθορά και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ως τα δύο πιο σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας, κατά την ομιλία του σε ημερίδα με θέμα «Διαφθορά, το βασικό ανάχωμα στη νεανική πολιτική δραστηριοποίηση», που ήταν η πρώτη από μία σειρά ημερίδων που προγραμματίζεται να γίνουν για θέματα που αφορούν τη δημοκρατία, όπως ανέφερε ο Επίτροπος του Πολίτη.

Με στόχο την αλλαγή της εικόνας που υπάρχει για τη χώρα διεθνώς, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πρόνοια «για ένα σημαντικό ποσό στον προϋπολογισμό του κράτους, ξεκινώντας μια μεγάλη προσπάθεια για rebranding της χώρας μας», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε να γίνουμε πρότυπο ως χώρα καταπολέμησης της διαφθοράς».

Χαρακτήρισε τη διαφθορά «καταστροφικό καρκίνωμα της κοινωνίας», επισημαίνοντας τις δυσμενείς συνέπειες που έχει σε όλους τους τομείς, καθώς και στην εικόνα της χώρας διεθνώς. Εξήγησε ότι, λόγω της εικόνας αυτής, χρειάζεται διπλάσια ή και τριπλάσια προσπάθεια «για να έρθει ένας μεγάλος οργανισμός να επενδύσει στην Κύπρο και να ρισκάρει στο θέμα της διαφθοράς».

Εξήγησε, ακολούθως ότι γι’ αυτό τον λόγο κάλεσε στην Κύπρο μία ομάδα από αξιωματούχους του FBI, για να προχωρήσουν οι υποθέσεις που αφορούν σε διαφθορά. Σημείωσε ότι οι ανακριτικές Αρχές στην Κύπρο τον είχαν ενημερώσει, μετά από ερώτησή του, ότι για να προχωρήσουν ταχύτερα οι υποθέσεις, θα έπρεπε το εξειδικευμένο προσωπικό να αυξηθεί από πέντε άτομα σε 25-30 άτομα.

«Αντιλαμβάνεστε ότι αν προχωρούσαμε να κάνουμε προσλήψεις 25 - 30 ατόμων, μπορεί το 2027 να ολοκληρώνονταν οι σχετικές διαδικασίες», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν επιλογή για εμάς, που η καταπολέμηση αυτού του φαινομένου είναι προτεραιότητα». Εξέφρασε, στη συνέχεια, την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των αμερικανικών αρχών, στις οποίες απευθύνθηκε για βοήθεια. «Χαίρομαι που είναι εδώ, χαίρομαι που συνεισφέρουν στις προσπάθειες των δικών μας ανακριτικών Αρχών και γενικότερα που υπάρχει πρόοδος», είπε.

Με στόχο την αλλαγή της εικόνας που υπάρχει για τη χώρα διεθνώς, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε από το βήμα της ημερίδας ότι για πρώτη φορά υπάρχει πρόνοια «για ένα σημαντικό ποσό στον προϋπολογισμό του κράτους, ξεκινώντας μια μεγάλη προσπάθεια για rebranding της χώρας μας».

«Στόχος και σκοπός μας δεν είναι μόνο να σταθούμε απέναντι σε αυτή τη μάστιγα της διαφθοράς και να την πολεμήσουμε, αποδεικνύοντας στην πράξη τη μηδενική ανοχή έναντι τέτοιων φαινομένων, αλλά και να δημιουργήσουμε - γιατί εκεί είναι η μεγάλη πρόκληση - εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες για τη διαφύλαξη και προστασία της αξιοκρατίας, της νομιμότητας και της διαφάνειας», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Εξάλλου, στην ομιλία του ο Πρόεδρος είπε ότι «κάναμε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της συμμετοχικότητας των πολιτών στη διαμόρφωση ενός πιο ανθρώπινου προσώπου απέναντι στους πολίτες», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερο σε ό,τι αφορά θέματα ενεργού πολιτότητας, αλλά και της θεσμοθέτησης. Υπογράμμισε ότι η μαζική παρουσία συμμετεχόντων στην ημερίδα είναι δείκτης της σοβαρότητας του φαινομένου της διαφθοράς.

Επικαλούμενος μελέτες, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η αποχή και αδιαφορία προς την πολιτική, ιδίως από νέους, καθώς και η απαξίωση και η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς, είναι προϊόν της πεποίθησης της κοινωνίας για την επικράτηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, προκειμένου να περιοριστεί η απόσταση που νιώθουν πολίτες από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η οποία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είναι πηγή της δικαιολογημένης, όπως είπε, αμφισβήτησης των θεσμών.

«Έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση αυτού του δημοκρατικού ελλείματος, αυτής της μεγάλης πρόκλησης που έχουμε ενώπιον μας την οποία αν δεν αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και μας οδηγεί σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια», είπε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι συχνά είναι ανάχωμα σε μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Κύπρο η ανάγκη για διαφύλαξη του Συντάγματος, λόγω της τουρκικής κατοχής. «Όσον αφορά το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί πρέπει να το προστατέψουμε ειδικότερα όταν μιλάμε για τα θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος, αλλά σίγουρα η τουρκική κατοχή δεν μπορεί να αποτελεί τη δικαιολογία για να προχωρήσουμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι εντάσσονται και οι πρόσφατες αποφάσεις για μείωση του εκλογικού ηλικιακού ορίου για το δικαίωμα ψήφου, ενώ είπε ότι υπό εξέταση βρίσκεται και το θέμα της εφαρμογής του εκλογικού συστήματος της οριζόντιας ψηφοφορίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «σύντομα να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες αποφάσεις».

«Ενδεικτικές των προσπαθειών μας είναι και οι πρωτοβουλίες με τη δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας Η Φωνή του Πολίτη, η διαδραστική πλατφόρμα, η Έκφραcy, όπου όλοι μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις και εισηγήσεις, ενώ παράλληλα, πολύ πρόσφατα λειτουργήσαμε υπό την εποπτεία της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, την ιστοσελίδα της Διακυβέρνησης, όπου μπορείτε άμεσα και κεντρικά να ενημερώνεστε για όλες τις αποφάσεις που σας αφορούν και γενικότερα πού βρίσκεται η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στη σύσταση στο Προεδρικό για πρώτη φορά Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, με λεπτομερή κώδικα δεοντολογίας για όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και στον διορισμό ανεξάρτητου συμβούλου δεοντολογίας, που θα παρέχει υπηρεσίες προς όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με την εφαρμογή του Κώδικα.

«Θεσμοθετήσαμε για πρώτη φορά τη μη πρόσληψη συγγενικών προσώπων ως ειδικών συμβούλων στον Πρόεδρο και τα μέλη της Κυβέρνησης», πρόσθεσε ο Πρόεδρος, ενώ αναφέρθηκε και στη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τον διορισμό μελών των ημικρατικών οργανισμών.

«Πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να γίνουμε πρότυπο ως χώρα καταπολέμησης της διαφθοράς», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Μεξικό, το οποίο για χρόνια ταλανίζεται από το εμπόριο ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα. Σημείωσε, όμως, ότι στο Μεξικό, «με τις πολιτικές τους, παρουσιάζονται σιγά σιγά ως η χώρα πρότυπο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος», λέγοντας ότι παρόμοια πρόκληση είναι για την Κύπρο το θέμα της διαφθοράς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

• Έκλεισε ραντεβού μαζί τους για αγορά κρυπτονομισμάτων και τον λήστεψαν - Τον χτύπησαν στο κεφάλι και του απέσπασαν πολλές χιλιάδες ευρώ

• Οδηγοί Προσοχή: Έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορές περιοχές της Κύπρου - Περιορισμένη ορατότητα στους αυτοκινητόδρομους

• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν

• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής

• Ευθύμιος Δίπλαρος και Αργυρώ Ροτσίδου εύχονται «καλά Χριστούγεννα» με τις πιτζάμες τους - Δείτε φωτογραφίες



Εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 η Λευκωσία

Εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 η Λευκωσία

Οδηγία Navtex για γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εξέδωσε το ΚΣΕΔ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top