ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το πιο μυρωδάτο φρούτο του κόσμου κάνει τον καφέ ακριβότερο

Πώς το πιο μυρωδάτο φρούτο του κόσμου κάνει τον καφέ ακριβότερο

Η τιμή του καφέ έχει εκτοξευθεί παγκοσμίως, με τα κόστη να αγγίζουν πλέον τα £5 στο Λονδίνο ή τα $7 στη Νέα Υόρκη για μια κούπα καφέ. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μια «καταιγίδα» οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στις μεγαλύτερες παραγωγικές περιοχές καφέ παγκοσμίως.

Η τιμή των ακατέργαστων κόκκων στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε «ιστορικά υψηλά επίπεδα», σύμφωνα με την αναλύτρια Judy Ganes. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά από μια σειρά αρνητικών εξελίξεων, όπως οι προβληματικές σοδειές, η εξάντληση των αποθεμάτων και η στροφή των Βιετναμέζων αγροτών στην καλλιέργεια του durian, ενός φρούτου με έντονη οσμή, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα.

Η απώλεια καλλιεργειών στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ Arabica, και η στροφή των αγροτών του Βιετνάμ στο φρούτο ντούριαν λόγω της μεγαλύτερης κερδοφορίας, έχουν μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές καφέ Robusta. Η προσφορά από άλλες χώρες όπως η Κολομβία, η Αιθιοπία και η Ουγκάντα δεν αρκεί για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση, οδηγώντας σε ρεκόρ τιμών στις εμπορικές αγορές.

Οι αυξήσεις αυτές ήδη προβληματίζουν τους χονδρέμπορους και τους καταναλωτές. Ο Paul Armstrong, ιδιοκτήτης της Carrara Coffee Roasters, αναφέρει ότι οι τιμές των προμηθειών του αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι καφετέριες ίσως αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες τους.

Παρόλο που η άνοδος των τιμών των κόκκων καφέ δεν μεταφράζεται πάντα σε αύξηση των τιμών στα καταστήματα, πολλοί καταναλωτές ήδη αισθάνονται το βάρος των αυξήσεων. Ο Felipe Barretto Croce, CEO της FAFCoffees στη Βραζιλία, επισημαίνει ότι το κόστος του καφέ παραμένει σχετικά χαμηλό ως πολυτελές αγαθό, ειδικά για οικιακή χρήση, αν και η αλλαγή κλιματολογικών συνθηκών και οι οικονομικές προκλήσεις μπορεί να το καταστήσουν ακριβότερο στο μέλλον.

Η ερχόμενη σοδειά στην Βραζιλία θεωρείται «κρίσιμη» για την ισορροπία της αγοράς, ενώ η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ. Προτάσεις όπως η επιβολή ενός «πράσινου φόρου» για επενδύσεις σε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της βιομηχανίας.

Πηγή: lifo.gr/Με πληροφορίες από BBC

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Helen Mazlou: «Δεν γνώριζα τον Χριστό, τώρα δεν αλλάζω με τίποτα αυτή τη ζωή» - Όσα αναφέρει η 23χρονη TikToker που έγινε μοναχή - Βίντεο

• Αυτές οι λοιμώξεις έκαναν την εμφάνιση τους μετά το «πρώτο κουδούνι» - Πότε ένα παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι

• Disney+: Όλα όσα θα δούμε στην πλατφόρμα τον Σεπτέμβριο

• ΟΚΥπΥ: Απαντά για τον γιατρό που λαμβάνει υπερωρίες τριπλάσιες του μισθού του - «Φέρνει εισοδήματα πέραν των 3 εκατομμυρίων»

• Ταυτοποιήθηκε η σορός που εντοπίστηκε στην Αγία Νάπα – Ανήκε σε πρόσωπο που είχε δηλωθεί ελλείπον

• Δανάη Παππά - Λάμπρος Λάζαρης: Ο πραγματικός λόγος που χώρισαν μετά από 6 χρόνια σχέσης



Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης (GSI), ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου, το απόγευμα της Τρίτης. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top