Τα προβλήματα που επισώρευσαν η προδοσία και η κατοχή δεν μπορούν να μας αποπροσανατολίσουν από τον στόχο μας που είναι η εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, η οποία να διασφαλίζει πρώτα από όλα τον τερματισμό της κατοχής, την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε ομιλία του στο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Παναγιώτη Κάσπη.
Μιας λύσης, σημείωσε, σύμφωνης με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως και με τις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γι’ αυτή τη λύση, συνέχισε ο κ. Φωτίου, αγωνίζεται η πλευρά μας, με όλη την καλή θέληση και αποφασιστικότητα, ώστε οι διεξαγόμενες συνομιλίες να αποδώσουν ένα θετικό και αποδεκτό αποτέλεσμα. “Αλλά, πέρα από τις όποιες καλές προθέσεις, εξακολουθούμε να περιμένουμε από την Τουρκία να κάνει πράξεις τις διακηρύξεις της υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων”, ξεκαθάρισε.
Η Κύπρος μπορεί σίγουρα να αγκαλιάσει με την ίδια θέρμη όλους τους Κυπρίους, διασφαλίζοντας τους το δικαίωμα να ζήσουν με ασφάλεια, προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο και περισσότερα υποσχόμενο μέλλον, είπε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι “αλλά και εμείς θα πρέπει πάντοτε να έχουμε κατά νου πως δεν υπάρχουν περιθώρια για διάπραξη λαθών του παρελθόντος, ούτε και από εμμονές σε πάθη που στρεβλώνουν και επηρεάζουν αρνητικά την κρίση μας. Ενότητα, σύνεση και υπευθυνότητα είναι ό,τι επιβάλλεται για τη δική μας πλευρά”.
Με την προσδοκία αυτή, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, ευχόμαστε σύντομα να δικαιωθούν οι θυσίες όλων των ηρώων μας, ενώ είπε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και καλούμαστε να το ξεπεράσουμε με επιτυχία για το παρόν και το μέλλον μας. “Αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ελευθερία και τη σωτηρία της πατρίδας μας. Αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για τον ήρωα Παναγιώτη Κάσπη που μνημονεύουμε σήμερα”, επεσήμανε.
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στη ζωή και στη δράση του Παναγιώτη Κάσπη από το Ριζοκάρπασο, ο οποίος πρόσφερε τον εαυτό του θυσία στο βωμό της κυπριακής ελευθερίας, στις 13 Οκτωβρίου 1958.
Τον Παναγιώτη Κάσπη, όπως και πολλούς άλλους νέους της εποχής εκείνης και γενικά όλο τον ελληνισμό της Κύπρου, τον συνεπήρε η έναρξη του αγώνα κατά των Άγγλων αποικιοκρατών. Ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα, επιδεικνύοντας μοναδικό ζήλο και υψηλό αίσθημα αγωνιστικότητας και αυτοθυσίας, είπε, περιγράφοντας τον ήρωα ο κ. Φωτίου.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες έπεσε ο ήρωας, ο κ. Φωτίου είπε ότι στις 13 Οκτωβρίου 1958 ο Παναγιώτης Κάσπης με τους συναγωνιστές του Ιωάννη Τανή, Νικόλα Χρονία και Παύλο Δημητρίου διατάχθηκαν να διενεργήσουν βομβιστική επίθεση εναντίον φάλαγγας στρατιωτικών οχημάτων, την οποία ανέμεναν να επιστρέψει από τον Απόστολο Ανδρέα στην τοποθεσία «Γούππα» της περιοχής της Βίκλας, σε ένα ύψωμα έξω από το Ριζοκάρπασο. Γύρω στη μια το μεσημέρι χτύπησαν τη φάλαγγα με τρεις χειροβομβίδες. Δεν είχαν άλλο οπλισμό μαζί τους. Αμέσως μετά την έκρηξη των χειροβομβίδων, ο επικεφαλής της αυτοκινητοπομπής έδωσε εντολή για ακινητοποίηση των στρατιωτών αναμένοντας επίθεση με όπλα. Όταν τούτο δεν έγινε, εξαπέλυσε επίθεση για καταδίωξη των αγωνιστών. Το κυνηγητό κράτησε περισσότερο από δυο ώρες. Πρώτα πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε βαριά ο Ιωάννης Τανής. Στη συνέχεια, σε μια στενή δίοδο του χωριού, οι σφαίρες Άγγλου στρατιώτη που παραφύλαγε κρυμμένος με το οπλοπολυβόλο του πίσω από θάμνο, πέτυχαν κατάστηθα τον Παναγιώτη Κάσπη. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για τους διώκτες του. Όταν έφθασαν κοντά στο νεκρό ήρωα και άλλοι Άγγλοι στρατιώτες, συνέχισαν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, να τον πυροβολούν λυσσασμένα και να τον λογχίζουν ακρωτηριάζοντας το σώμα του.
Ο Επίτροπος Προεδρίας επικαλέστηκε τα λόγια του συναγωνιστή του Κάσπη, Ιωάννη Τανή, που έγραψε:
«Ο Παναγιώτης Κάσπης έπεσε μαχόμενος για την ελευθερία, αλλά πραγματοποίησε τη μεγάλη του επιθυμία. Μας έλεγε συχνά: Εμένα οι Άγγλοι δεν θα με πιάσουν. Αν το απαιτήσει η περίσταση θα πέσω μαχόμενος, αλλά δεν θα παραδοθώ».
Την άλλη ημέρα, η αιματοβαμμένη γη του Ριζοκαρπάσου δέχθηκε στα σπλάχνα της το ηρωικό παιδί της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις