Στην εμπειρία του Κώστα Καδή βασίζεται όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ, για να χτίσει ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό τομέα και να παρουσιάσει το πρώτο Ευρωπαϊκού Ωκεάνιο Σύμφωνο (European Oceans Pact).
Πρόκειται για ένα αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο με μεγάλη επίδραση στην οικονομία της ΕΕ, περιλαμβάνεται στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει τη μεγαλύτερη ΑΟΖ παγκοσμίως και η Κύπρος είναι Κράτος - μέλος της Μεσογείου και νησιωτικό κράτος.
Οι πρώτες δηλώσεις Καδή
Εξαιρετική τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη η ανάθεση στην Κύπρο του αναβαθμισμένου χαρτοφυλακίου για την Αλιεία και τους Ωκεανούς, όπως αναδεικνύεται στο φιλόδοξο πρόγραμμα της @vonderleyen
— Costas Kadis (@CostasKadis) September 17, 2024
Ποια θέματα θα καλεστεί να διαχειριστεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ωκεανών και Αλιείας
Ο Κώστας Καδής θα λάβει ρυθμιστική αρμοδιότητα σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Οικονομίας της ΕΕ. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο με πολύ μεγάλο μέγεθος από οικονομικής πλευράς ενώ χειρίζεται και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ).
Θεωρείται ως ένα από τα χαρτοφυλάκια με εξαιρετικό ενδιαφέρον για σειρά κρατών-μελών με έντονη αλιευτική δραστηριότητα και ισχυρή γαλάζια οικονομία (π.χ. Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σκανδιναβοί κα).
Μεγάλης σημασίας θεωρούνται και οι διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για ετήσιες διαβουλεύσεις για τον καθορισμό των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων για τα κοινά αποθέματα στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα. Ο νέος Επίτροπος θα πρέπει να διαχειριστεί τις ετήσιες διαβουλεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εξ ονόματος της Ένωσης, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν τον Οκτώβριο.
Η ίδια η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί εξαιρετικής σημασίας το χαρτοφυλάκιο θέτοντας και τον άξονα της οικονομικής πτυχής («Γαλάζια Οικονομία») και της διασφάλισης του τομέα, στο επίκεντρο των στόχων, μέσα από την προώθηση ενός Ευρωπαϊκού Ωκεάνιου Συμφώνου (European Oceans Pact).
Πιο συγκεκριμένα, οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής, περιλαμβάνουν:
o Την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής
o Τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης των ωκεάνιων πόρων και της ευημερίας των παράκτιων κοινοτήτων και του αλιευτικού τομέα με στόχο την υγιή και παραγωγική διαχείριση των ωκεανών του κόσμου προς όφελος των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.
o Την προώθηση των θαλάσσιων πολιτικών και μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας προωθώντας την ανάπτυξη, θέσεις εργασίας βοηθώντας την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας με την υπεύθυνη χρήση των θαλάσσιων πόρων.
o Την προώθηση της διακυβέρνησης των ωκεανών σε διεθνές επίπεδο.
o Την καταπολέμηση της Παράνομης Άναρχης και Λαθραίας Αλιείας.
o Την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ.
o Την προώθηση πολιτικών για καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών, και την προώθηση καθαρότερων θαλασσών στην ΕΕ και παγκοσμίως.]
Γιατί είναι σημαντικό το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο
To χαρτοφυλάκιο της Αλιείας και των Ωκεανών που ανατέθηκε στον Κώστα Καδή είναι αναμφίβολα σημαντικό, αφού αφορά σημαντικές πολιτικές της Ένωσης που άπτονται της διατροφικής ασφάλειας, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και της οικονομικής βιωσιμότητας των κοινοτήτων και των παράκτιων περιοχών. Πρόκειται για τομείς στους οποίους η Κύπρος διαχρονικά αποδίδει μεγάλη σημασία, ως νησιωτικό κράτος μέλος της Μεσογείου.
Η αλιεία αποτελεί εξάλλου ένα τομέα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ένωσης, στο πλαίσιο του οποίου τυγχάνουν ετήσιας διαπραγμάτευσης σημαντικά οικονομικά συμφέροντα όλων των παράκτιων Κρατών Μελών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Η ευημερία των ψαράδων της Ένωσης αλλά και των παράκτιων κοινοτήτων αποτελεί βεβαίως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για όλες τις κυβερνήσεις της Ένωσης.
Πρόκειται επίσης για ένα τομέα στο πλαίσιο του οποίου υπάρχει συνεχής διάλογος της ΕΕ με όλα τα παράκτια γειτονικά κράτη της Ένωσης, περιλαμβανομένων των Κρατών της Μέσης Ανατολής, Κρατών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων η Κύπρος πάντοτε υπογραμμίζει τη σημασία διασφάλισης των ισότιμων όρων ανταγωνισμού των κρατών μελών της Ένωσης με τις τρίτες χώρες, αλλά και καταπολέμησης της παράνομης, άναρχης και λαθραίας αλιείας.
Ευρωπαϊκό Ωκεάνιο Σύμφωνο
Όπως έχει δηλώσει η ίδια η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Ωκεάνιο Σύμφωνο θα δώσει ώθηση στη Γαλάζια Οικονομία και θα διασφαλίσει την χρηστή διακυβέρνηση και τη βιωσιμότητα των ωκεανών σε όλες τις διαστάσεις.
Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ως χαρτοφυλάκιο οι αρμοδιότητες του εμπίπτουν στους τομείς με «Αποκλειστικές» (Exclusive competences) και «Συντρέχουσες» (Shared Competences) αρμοδιότητες.
Αποκλειστικές αρμοδιότητες της ΕΕ [Άρθρο 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)]. Τομείς στους οποίους μόνο η ΕΕ μπορεί να νομοθετήσει και να εκδώσει δεσμευτικές πράξεις. Αυτό μπορούν να το κάνουν τα κράτη μέλη μόνο εάν εξουσιοδοτηθούν από την ΕΕ να εφαρμόσουν τις συγκεκριμένες πράξεις.
Συντρέχουσες αρμοδιότητες (Άρθρο 4 της ΣΛΕΕ). Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μπορούν να νομοθετούν και να εκδίδουν νομικά δεσμευτικές πράξεις. Τα κράτη μέλη ασκούν την αρμοδιότητά τους όπου η ΕΕ δεν ασκεί, ή έχει αποφασίσει να μην ασκήσει, την αρμοδιότητά της.
Την ίδια ώρα, το χαρτοφυλάκιο άπτεται πτυχών της «Πράσινης Μετάβασης» που αποτελεί προτεραιότητα για ΕΕ. Ο Κώστας Καδής θα κληθεί να διαχειριστεί το σημαντικό θέμα καταμερισμού “Fishing Quotas”.
Πρώτη φορά αυτό το χαρτοφυλάκιο στην Κύπρο
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θέσει ως στόχο την ανάληψη χαρτοφυλακίου που δεν είχε μέχρι σήμερα αναλάβει και που να παρέχει δυνατότητες και προοπτικές λόγω ενδιαφέροντος με κράτη μέλη για στενή συνεργασία.
Ανάμεσα στα ζητήματα που τίθενται ως στόχοι σε επίπεδο ΕΕ είναι η ανάγκη ενίσχυσης της διαχείρισης της αλιείας στη Μεσόγειο, η ενεργειακή μετάβαση του αλιευτικού στόλου αλλά και η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• HMPV: Συναγερμός για νέο ιό που σαρώνει την Κίνα – Τι είναι και πώς μεταδίδεται
• Τρόμος στον αέρα: Αποσυμπιέστηκε το αεροπλάνο και έπεσαν οι μάσκες – Σοκαριστικό βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις