ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Τρεις νεκροί μετά από νέες εκρήξεις, αναφορές για εκατοντάδες τραυματίες - Εξερράγησαν ασύρματοι

Λίβανος: Τρεις νεκροί μετά από νέες εκρήξεις, αναφορές για εκατοντάδες τραυματίες - Εξερράγησαν ασύρματοι

 

Νέος κύκλος επιθέσεων έχει ξεκινήσει στη Μέση Ανατολή, με νέες εκρήξεις να έχουν καταγραφεί στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στα νότια προάστια της Βηρυτού και πολλές πηγές να δείχνουν τη Μοσάντ πίσω από την επίθεση.

Όπως μεταδίδεται, τρεις είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους φέρουν πλήγματα σε χέρια και στομάχι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες και πηγές ασφαλείας, συσκευές επικοινωνίας, walkie talkie (ασύρματοι πομποδέκτες), όπως γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ, που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ έχουν εκραγεί στα νότια προάστια της Βηρυτού. Οι εκρήξεις, περιορισμένης ισχύος σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, σημειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία των προαστίων της Βηρυτού.

Εικόνα κατεστραμμένης ραδιοσυσκευής, που βρίσκεται στο έδαφος, κάνει τον γύρο του διδικτύου.

lcimg-8bb8893b-038b-423c-a00f-3479187d5ee3

Ασύρματοι Πομποδέκτες έχουν εκραγεί στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, όπως αναφέρει πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Η Χεζμπολάχ φέρεται να αγόρασε τις συγκεκριμένες συσκευές πριν από πέντε μήνες, την ίδια περίοδο με τους βομβητές που εξερράγησαν χθες.

Η μία από τις δύο εκρήξεις σημειώθηκε στη διάρκεια κηδείας στην περιοχή Νταχιγιέ, ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού, τη στιγμή που κόσμος αποχαιρετούσε τέσσερις από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις εκρήξεις των βομβητών την Τρίτη.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην κηδεία παιδιά, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών. Τη στιγμή της έκρηξης η κηδεία βρισκόταν στο ξεκίνημά της.

Πηγή της Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι στο στόχαστρο μπήκαν τα walkie talkie που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη ομάδα του Λιβάνου. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι «παλιοί βομβητές» εξερράγησαν μέσα σε σπίτια στα νότια προάστια της Βηρυτού και στο νότιο Λίβανο.

Ορισμένοι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας και του Μπααλμπέκ, που βρίσκεται στην κοιλάδα Μπεκάα. Σύμφωνα με άλλη πηγή που επικαλέστηκε το πρακτορείο του Λιβάνου, ένας βομβητής εξερράγη μέσα σε ένα αυτοκίνητο κοντά σε ένα νεκροταφείο, στη νότια Μπεκάα.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι πραγματοποίησε επίθεση με ρουκέτες εναντίον ισραηλινής θέσης μετά τις εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο χθες.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβριο έχουν σημειωθεί επανειλημμένες ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού, με την πρώτη να έχει εκτοξεύσει περισσότερες από 8.000 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ και τον IDF να απαντά με αεροπορικές επιδρομές.

Οι εκρήξεις αυτές της Τετάρτης στη Βηρυτό καταγράφονται ένα 24ωρο αφότου σημειώθηκαν εκρήξεις βομβητών μελών της οργάνωσης στον Λίβανο, που άφησαν πίσω τουλάχιστον 12 νεκρούς και σχεδόν 3.000 τραυματίες. Το λιβανέζικο κίνημα της Χεζμπολάχ διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε σχετικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή μετά την πυροδότηση χιλιάδων βομβητών.

Η είδηση για τις εκρήξεις έφθασε καθώς ο ανώτατος διπλωμάτης των ΗΠΑ ταξίδευε στο Κάιρο προκειμένου να συναντήσει υψηλόβαθμους Αιγύπτιους αξιωματούχους με την ελπίδα να προωθήσει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε, από την πλευρά του, ότι οι εκρήξεις βομβητών, που στοχοθέτησαν μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ, υποδεικνύουν «έναν σοβαρό κίνδυνο μιας δραματικής κλιμάκωσης στον Λίβανο και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτή η κλιμάκωση».

«Προφανώς η λογική του να προκαλέσουν την έκρηξη όλων αυτών των συσκευών είναι να το κάνουν ως ένα προληπτικό πλήγμα πριν από μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση», είπε σε δημοσιογράφους.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου

• Έφη Ξάνθου στο «Τ»: Οι προτάσεις που δέχθηκε από κόμματα - Ο λόγος που επέλεξε το Volt

• Αφορά γονείς: Αυτοί έλαβαν εφάπαξ 150 ευρώ - Αναλυτικά όλα τα επιδόματα για τους μαθητές - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

• Τύπος βούτηξε σε φυσική πισίνα και εξαφανίστηκε: Οι αγωνιώδεις προσπάθειες των φίλων του για να τον βρουν -Βίντεο

• Βαφεάδης: Ερευνώνται οι λόγοι για την έλλειψη επαγγελματιών οδηγών

• Η πλουσιότερη ευρωπαϊκή χώρα αναζητά εργάτες - Μηνιαίες αποδοχές άνω των 6.000 ευρώ



Απολύθηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης- «Συντονισμένη προσπάθεια φαγώματός μου»

Απολύθηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης- «Συντονισμένη προσπάθεια φαγώματός μου»

Την απόφασή του στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο. Με ομόφωνη απόφαση παύεται άμεσα ο Γενικός Ελεγκτής από τα καθήκοντά του. Η απόφαση αυτή είναι τελεσίδικη. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top