Αυξάνονται συνεχώς τα παράπονα από πολίτες για τα συνεργεία αλλά και τις αντιπροσωπίες αυτοκινήτων, με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών να προσπαθεί να επιλύσει τις διάφορες μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Μιλώντας στο ThemaOnline, η Νομική Σύμβουλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου ανέφερε ότι λαμβάνουν καταγγελίες για συνέργεια όπου προσποιούνται ότι αντικαταστούν το ελαττωματικό εξάρτημα ενός οχήματος με καινούργιο, ωστόσο στην συνέχεια διαπιστώνεται ότι είναι το ίδιο εξάρτημα.
«Οι καταναλωτές παίρνουν τα οχήματα μετά σε άλλο ιδιώτη, ο οποίος διατηρεί συνεργείο, και τους αναφέρουν ότι δεν υπήρξε κάποια αλλαγή ή επιδιόρθωση. Κυρίως έχουμε παράπονα για θέματα τοποθέτησης εξαρτημάτων, βλάβη η οποία επιδιορθώνεται εν μέρη και όχι εξ ολοκλήρου και να συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα στο όχημα, αργοπορεί προς την παραλαβή εξαρτημάτων κυρίως όσο αφορά αυτοκίνητα τα οποία εμπίπτουν στα 2 χρόνια εγγύησης όπου η νομοθεσία λέει ότι η επιδιόρθωση θα πρέπει να γίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, δηλαδή εντός 25 ημερών συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκυρίακων, και για να επεκταθεί το χρονικό πλαίσιο χρειάζεται η συγκατάθεση του παραπονούμενου. Επομένως μπορεί να περάσουν και μήνες για να φέρουν τα εξαρτήματα και να τα τοποθετήσουν», επεσήμανε.
Η κα. Χρίστου τόνισε παράλληλά ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου συνεργεία δεν έχουν σχετική άδεια, δεν είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας και ασκούν παράνομα αυτή την πρακτική.
Την ίδια στιγμή, η κα. Χρίστου ανέφερε ότι έχουν γίνει και καταγγελίες για αντιπροσωπίες οχημάτων.
«Οι καταγγελίες αφορούν κυρίως επιδιορθώσεις αυτοκίνητων, όπου δεν τοποθετήθηκε καινούργιο εξάρτημα ως είχε πληρώσει ο καταναλωτής και είχε τοποθετηθεί μεταχειρισμένο εξάρτημα. Συνήθως οι καταγγελίες επικεντρώνονται σε καταναλωτές που παίρνουν το αυτοκίνητο τους στην αντιπροσωπεία με κάποιο πρόβλημα, τους λένε ότι το επιδιόρθωσαν, πληρώνουν και μετά ανακαλύπτουν ότι δεν επιδιορθώθηκε το πρόβλημα», πρόσθεσε.
Επιπλέον, η κα. Χρίστου αναφέρθηκε σε μια σοβαρή καταγγελία, η οποία διερευνάται αυτή την στιγμή.
«Είχαμε και περίπτωση η οποία εξετάζεται όπου η παραπονούμενη άφησε το αυτοκίνητο της σε γκαράζ αυτοκινήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατόπιν ενημέρωσης και της επιχείρησης. Όταν επέστρεψε να το παραλάβει, την χρέωσαν για πάρκινγκ ένα αρκετά μεγάλο ποσό, που έφθασε τα 500 ευρώ. Αυτή η καταγγελία διερευνάται γιατί τίθεται και θέμα παράβασης της νομοθεσίας για τα δικαιώματα του καταναλωτή με την έννοια του ότι όφειλες εξαρχής να πεις του καταναλωτή ότι θα υπάρχει επιπρόσθετη χρέωση», επεσήμανε.
Σύμφωνα με την κα. Χρίστου, οι καταγγελίες που λαμβάνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών αφορούν μικροποσά που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 1200 ευρώ.
«Εξαρτάται φυσικά από την φύση του παράπονου. Επειδή αναλαμβανόμαστε ότι τα δικαστικά έξοδα είναι πάρα πολλά για ένα καταναλωτή, προσπαθούμε τόσο εμείς όσο και η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή στο να επιλύουμε τα προβλήματα. Είναι πάρα πολλές οι καταγγελίες για ελαττωματικά προϊόντα οι οποίες κάθε μέρα αυξάνονται, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή από την μια δεν μπορεί να διατάξει τις επιχειρήσεις να δώσουν τα χρήματα αλλά ίσως μπορεί να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο ενώ την περισσότερη δουλειά την διενεργούμε εμείς ως διαμεσολαβητές», είπε καταληκτικά.
Συμβουλές από Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών
Σημειώνεται ότι, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών έδωσε τις πιο κάτω συμβουλές προς τους καταναλωτές:
1. Να περιγράφετε γραπτώς στο συνεργείο την τυχόν βλάβη του αυτοκινήτου, ακόμα και στην περίπτωση που το αυτοκίνητο εισάγεται στο συνεργείο απλά για συνήθη συντήρηση.
2. Να ζητάτε γραπτή απόδειξη της παραλαβής του αυτοκινήτου από το συνεργείο στην οποία να φαίνονται οι απαιτήσεις σας, όπως τις περιγράψατε κατά την εισαγωγή του αυτοκινήτου στο συνεργείο.
3. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο εισάχθηκε για επιδιόρθωση κάποιας βλάβης, πάντοτε, πριν την έναρξη των εργασιών, να ζητάτε την έκθεση διάγνωσης της βλάβης από το συνεργείο, όπως επίσης και το εκτιμώμενο κόστος της επιδιόρθωσης πριν το συνεργείο προβεί στις απαιτούμενες επιδιορθώσεις.
4. Η απόδειξη πληρωμής του συνεργείου για τις υπηρεσίες του, να συνοδεύεται με πλήρη, λεπτομερή και σαφή περιγραφή των εργασιών που έγιναν στο αυτοκίνητό σας, όπως επίσης και των εξαρτημάτων που χρησιμοποιήθηκαν.
5. Ανεξάρτητα με τα πιο πάνω, σε περίπτωση που θα αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, πάντοτε να έχετε τη διάγνωση δικού σας μηχανικού για την μηχανική κατάσταση του αυτοκινήτου που θα αγοράσετε και μετά να το αγοράσετε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διασωληνωμένος 18χρονος μετά τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Διερευνά απόπειρα φόνου η Αστυνομία
• Ντόναλντ Τραμπ: Έφτασε στην Ουάσινγκτον μαζί με τη Μελάνια για την ορκωμοσία - Δείτε βίντεο
• Μας κάνει τη... χάρη ο καιρός - Πότε θα έρθουν βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
• Στην κόψη του ξυραφιού η εκεχειρία στη Γάζα - Αγωνιούν οι οικογένειες των ομήρων
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις