ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραμένει στον αέρα το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης - Τα σενάρια για τα επόμενα βήματα Γκουτέρες

Παραμένει στον αέρα το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης - Τα σενάρια για τα επόμενα βήματα Γκουτέρες

Την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη λύση του κυπριακού εντός του μοναδικού πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επανέλαβε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στα όσα απαράδεκτα ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ζητώντας να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, βάζοντας ταφόπλακα στην λύση ομοσπονδίας. Απευθυνόμενος προς Τούρκο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως, «η ιστορία θα μας κρίνει».

«Σε αυτό το βήμα ακούσαμε τον κ. Ερντογάν να καλεί σε περιφρόνηση του καταστατικού χάρτη των ΗΕ, σε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τι δίκαιο της θάλασσας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος Πρόεδρος επέμεινε σε αυτά τα οποία γνωρίζουμε. Ότι για να ανάψει το πράσινο φως στον Ερσίν Τατάρ, για να πάει σε τριμερή συνάντηση, θα πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, κάτι που ούτε η Λευκωσία, ούτε η Αθήνα μπορούν να αποδεχτούν.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχαν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις απαράδεκτες αξιώσεις του, ως προϋπόθεση για τη σύγκληση τριμερούς συνάντησης. Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους, ισότιμη κυριαρχία-λύση δύο κρατών.

Μπορεί τα ΗΕ να έχουν ζητήσει από την ελληνοκυπριακή πλευρά συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός Οκτωβρίου κατά τις οποίες θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση, ωστόσο το ερώτημα είναι τι ακριβώς θα συζητηθεί σε μια τέτοια συνάντηση, με δεδομένες τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις.

Τα σενάρια τα οποία συζητούνται τις τελευταίες ώρες θέλουν τον ΓΓ των ΗΕ να καλεί σε συνάντηση τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ, ώστε να συζητηθούν θέματα διαδικαστικά, ώστε το επόμενο βήμα να είναι η σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων.

Με τα 3 Α (απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις, απευθείας επαφές) ο Ερσίν Τατάρ θα πάει στη συνάντηση που θα έχει με τον Αντόνιο Γκουτέρες, στις 28 Σεπτεμβρίου. Ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε πως «η έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι δυνατή μόνο με την εφαρμογή αυτών. Η απομόνωση είναι δυνατόν να τερματιστεί μόνο με αυτή τη φόρμουλα», ανέφερε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 17 εκατ. ευρώ - Δες αν κέρδισες

• Καύσιμα: Τι συμβαίνει με τις διαφοροποιήσεις στις τιμές; - «Οι μειώσεις θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερες»

• Μαρινέλλα: Όλοι προσεύχονται για τη σπουδαία ερμηνεύτρια – Κύμα συμπαράστασης και αγάπης στα social media

• Κάμερες σε σχολεία: «Έπιασαν» δουλειά και «τσάκωσαν» τους πρώτους παραβάτες - Πότε θα λειτουργήσουν ακόμα πενήντα

• Σε απόγνωση 87χρονη: Κινδυνεύει να την πετάξουν στο δρόμο - Είχε ξοφλήσει το σπίτι της πριν 22 χρόνια

• Βρετανία: Άνδρας σκότωσε και διαμέλησε 38χρονη με την σύντροφό του - Είχε σκοτώσει και στο παρελθόν



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο Reuters: Έτοιμος, ακόμη και σήμερα, για επανέναρξη των συνομιλιών

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο Reuters: Έτοιμος, ακόμη και σήμερα, για επανέναρξη των συνομιλιών

Την ετοιμότητά του 'ακόμη και σήμερα' να επαναρχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top