Γκότσης: Πληρούσαν κριτήρια οι δικαστές που προτάθηκαν από ΚΔ για ΕΔΔΑ

Γκότσης: Πληρούσαν κριτήρια οι δικαστές που προτάθηκαν από ΚΔ για ΕΔΔΑ

Οι δικαστές που προτάθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) πληρούσαν τα κριτήρια που τέθηκαν για συμπερίληψή τους στην σχετική προτεινόμενη λίστα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης.

Σημείωσε ότι θα αναμένεται πρώτα η επίσημη γραπτή ενημέρωση για το αποτέλεσμα της διαδικασίας των συνεντεύξεων «η οποία ακολούθως θα απαντηθεί δεόντως», ενώ στον βαθμό που απαιτείται θα αποσταλεί η αναθεωρημένη πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνέχιση της σχετικής διαδικασίας.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με την εισήγηση από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για απόρριψη της λίστας των υποψηφίων δικαστών για το ΕΔΔΑ που υποβλήθηκε από την Κύπρο, ο κ. Γκότσης σημείωσε ότι η διαδικασία που ακολούθησε η αρμόδια Επιτροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του θέματος έχει αξιολογηθεί ως η πρέπουσα από την Επιτροπή Ειδικών που έχει συστήσει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εξέταση τόσο της διαδικασίας όσο και των σχετικών αιτήσεων.

«Το ίδιο ισχύει και για τον κατάλογο των υποψηφίων που προτάθηκαν, οι οποίοι, σύμφωνα με την Επιτροπή Ειδικών, πληρούσαν τα κριτήρια που τέθηκαν για την συμπερίληψή τους στην σχετική προτεινόμενη λίστα», ανέφερε. Ο κ. Γκότσης σημείωσε ότι αυτό ισχύει και για τους τρεις υποψηφίους που είχαν προταθεί, ενώ συναφώς οι αρμόδιες αρχές ενημερώθηκαν και γραπτώς με σχετική επιστολή, ημερομηνίας 5 Ιουλίου 2024.

Εξηγώντας περαιτέρω τη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Γκότσης ανέφερε ότι μετά το στάδιο των συνεντεύξεων ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ, η επιτροπή αυτή υποβάλλει στη Συνέλευση την εισήγησή της. Στο στάδιο των συνεντεύξεων, για κάθε κράτος μέλος, προκύπτει το ενδεχόμενο κάποιος ή κάποιοι εκ των υποψηφίων να μην ικανοποιήσουν την επιτροπή.

«Αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αντανακλά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το κράτος μέλος, ούτε στα προσόντα των υποψηφίων, τα οποία άλλη ειδική επιτροπή έχει ήδη εξετάσει και αξιολογήσει πριν προχωρήσει στο στάδιο των συνεντεύξεων», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι θα αναμένεται πρώτα η επίσημη γραπτή ενημέρωση για το αποτέλεσμα της διαδικασίας των συνεντεύξεων, η οποία ακολούθως θα απαντηθεί δεόντως, ενώ στον βαθμό που απαιτείται θα αποσταλεί η αναθεωρημένη πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνέχιση της σχετικής διαδικασίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Νίκος Δένδιας: Ποια μηνύματα στέλνει από τη Λευκωσία - Τα «ήρεμα νερά» και η Ευρωπαϊκή Άμυνα

Νίκος Δένδιας: Ποια μηνύματα στέλνει από τη Λευκωσία - Τα «ήρεμα νερά» και η Ευρωπαϊκή Άμυνα

Την άποψη ότι είναι χρήσιμα τα ήρεμα νερά καθώς και οι ήρεμοι αιθέρες, εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο. Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Βασίλη Πάλμα, ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική συμπεριφορά ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες, στην Κάσο, βόρεια της Κρήτης, αλλά και η αντίδραση της Άγκυρας στο ζήτημα των περιβαλλοντικών πάρκων στις Κυκλάδες, λέγοντας πως οι κινήσεις αυτές, «δεν με καθιστούν ιδιαίτερα αισιόδοξο».

BEST OF TOTHEMAONLINE

ΑΠΟΕΛ: Πίεση!

ΑΠΟΕΛ: Πίεση!