ΔΙΕΘΝΗ

Αυτοί είναι οι πιθανοί διάδοχοι του Χασάν Νασράλα - Η πιθανότητα διαρχίας

Αυτοί είναι οι πιθανοί διάδοχοι του Χασάν Νασράλα - Η πιθανότητα διαρχίας

Η μάχη της διαδοχής έχει ξεκινήσει για τη Χεζμπολάχ, στο Λίβανο με στόχο η σιιτική οργάνωση να μην μείνει για πολύ καιρό ακέφαλη μετά από το θάνατο του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, με την κυβέρνηση του Βηρυτού να έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος.

Επικρατέστερος διάδοχος του Νασράλα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατάφερε να επιβιώσει από το σφοδρό ισραηλινό σφυροκόπημα είναι ο Χασέμ Σαφιεντίν ενώ στο τραπέζι υπάρχει και το όνομα του σεΐχη Ναΐμ Κάσεμ αναπληρωτή ηγέτη της Χεζμπολάχ. Γεννημένος στην περιοχή Μπάστα της Βηρυτού το 1953, ο Κασέμ θεωρείται επίσης βασικό στέλεχος της ηγετικής δομής της οργάνωσης.

Ποιος είναι ο Σαφιεντίν
Ο Σαφιεντίν ξάδελφος του Νασράλα, υπηρετεί ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ.

Γεννημένος το 1964 στην πόλη Ντέιρ Κανούν Εν Ναχρ στην περιοχή της Τύρου του νότιου Λιβάνου, ο κληρικός, ο οποίος φοράει μαύρο τουρμπάνι, αποτελεί μέρος της δομής της Χεζμπολάχ από την ίδρυση της το 1982.

Τη δεκαετία του 1980, ο Σαφιεντίν ταξίδεψε στο Κομ του Ιράν για να σπουδάσει θρησκευτικές επιστήμες. Η προετοιμασία για να διαδεχθεί τον Νασράλα ξεκίνησε ήδη από το 1994, όταν κλήθηκε από την Κομ στη Βηρυτό για να τεθεί επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου, επιβλέποντας τις πολιτικές υποθέσεις της ομάδας.

Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών, χειρίστηκε πολλές ευαίσθητες καθημερινές υποθέσεις εντός της ομάδας, από τη διαχείριση των θεσμών της έως την εποπτεία των οικονομικών και των επενδύσεών της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Έντονη παρουσία
Όπως και ο Νασράλα, ο Σαφιεντίν είναι γνωστός για τις φλογερές και εύγλωττες ομιλίες του.

Στις ομιλίες του έχει τονίσει τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει και να απαντήσει στην ισραηλινή «επιθετικότητα».

«Εάν το καθήκον μας, όπως είναι σήμερα, είναι να βρισκόμαστε στο νότο (του Λιβάνου) πολεμώντας αυτόν τον εχθρό και προσφέροντας τους μάρτυρές μας, είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τα πάντα, με την πεποίθηση ότι ο Αλλάχ θα μας χαρίσει τη νίκη, όπως έκανε το 2006», είπε σε πρόσφατη ομιλία του ο Σαφιεντίν.

Σε άλλη ομιλία του τόνισε ότι «ο Λίβανος ασχολείται με τον πόλεμο κατά του ισραηλινού εχθρού χωρίς περιορισμούς και όρια».

Όπως και ο Νασράλα, ο Σαφιεντίν έχει επαναλάβει συχνά ότι η Χεζμπολάχ δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει το μέτωπο της Γάζας μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 41.000 ανθρώπους από τον περασμένο Οκτώβριο.

Στενές σχέσεις με το Ιράν
Ο Σαφιεντίν έχει καλές σχέσεις με την Τεχεράνη. Εκτός του ότι πέρασε χρόνια σπουδάζοντας θρησκευτικές επιστήμες στο Κομ, συνδέεται με τον πρώην διοικητή της ιρανικής δύναμης Αλ Κουντς Κασέμ Σολεϊμανί καθώς το 2020, ο γιος του Ρεζά παντρεύτηκε τη Ζεινέπ, την κόρη του εκλιπόντος αξιωματικού.

Το 2017, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρόσθεσε τον Σαφιεντίν στη μαύρη λίστα του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ποιος είναι ο Ναΐμ Κάσεμ
Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον αναπληρωτή ηγέτη της Χεζμπολάχ. Γεννημένος στην περιοχή Μπάστα της Βηρυτού το 1953, ο Κασέμ θεωρείται επίσης βασικό στέλεχος της ηγετικής δομής της οργάνωσης. Έχει εκδώσει μια σειρά από βιβλία, ανάμεσά τους και το Χεζμπολάχ: Η Ιστορία εκ των έσω in 2006.

Κάποιοι, πάντως, δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο διαρχίας στη Χεζμπολάχ με τον Σαφιεντίν να είναι υπεύθυνος για το «πολεμικό» κομμάτι της οργάνωσης και το Κάσεμ για το θεωρητικό.

Το τοπίο, πάντως, δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από την κηδεία του Χασάν Ναρσάλα.

ΠΗΓΗ: CNN.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ρεύμα: Όσα μας χρεώνουν στον λογαριασμό της ΑΗΚ - Αναλυτικά όλα τα σημεία και τι πρέπει να ξέρουμε

• Υπνοθεραπεία: Πώς και πού βοηθά τον άνθρωπο και η ιστορία μια Κύπριας που άφησε την δουλειά της για να ασχοληθεί με αυτή

• «Ξάφρισαν» την Αγία Τράπεζα σε εκκλησία στο Παραλίμνι - Η έκκληση του Αρχιμανδρίτη στους πολίτες

• Επιστήμονας αποκάλυψε πόσο ζυγίζει το διαδίκτυο: «Είναι γελοίο»

• Άγριο… κράξιμο σε γνωστή Κύπρια - «Ήταν μία μέτρια τραγουδίστρια κι έγινε μία μέτρια παρουσιάστρια»



Γιώργος Κουκουμάς στο «T»: Η κοινωνική ατζέντα είναι προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ - «Ο ΔΗΣΥ είναι με το ένα πόδι στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη»

Γιώργος Κουκουμάς στο «T»: Η κοινωνική ατζέντα είναι προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ - «Ο ΔΗΣΥ είναι με το ένα πόδι στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη»

O Εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ και Βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Κουκουμάς μιλά στο «T» με αφορμή την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή, λέγοντας πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ήταν η τελευταία πράξη μιας μακράς πορείας διαφθοράς, διαπλοκής και συγκάλυψης. Απαντά στο ερώτημα εάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μπορούσε να αποτρέψει την τροπή που πήρε το ζήτημα με τον τέως Γενικό Ελεγκτή και φωτογραφίζει τον «ελέφαντα στο δωμάτιο».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top