Καίει σε πολλές εστίες για τέταρτη μέρα η φωτιά στο Ξυλόκαστρο - Στη μάχη 10 εναέρια μέσα
02.10.2024 - 08:15
Για τέταρτη μέρα καίει η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας και στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνδρες ηλικίας 35 και 40 ετών. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις διάσπαρτες εστίες. Ειδικότερα, επί τόπου επιχειρούν 570 πυροσβέστες με 160 οχήματα και 28 ομάδες πεζοπόρο. Από αέρος έχουν κινητοποιηθεί έξι ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.
«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία», σημείωσε μεταξύ άλλων χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο κ. Κικίλιας στάθηκε στο ανάγλυφο των περιοχών αυτών που χαρακτηρίζονται, όπως είπε, από πολύ μεγάλες χαράδρες, ρέματα, χούνες, γκρεμούς και πολύ ψηλές βουνοκορφές γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στην προσέγγισή τους.
Ο υπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση «σοβαρή» και τόνισε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται υπομονή και χρειάζεται σωστή δουλειά, καθημερινή». Σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής ο κ. Κικίλιας είπε ότι η πρώτη αποτύπωση δείχνει ότι έχουν πληγεί περίπου 40-50.000 στρέμματα.
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προέβη χθες στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Κορινθία.
Ειδικότερα η βοήθεια στη χώρα μας περιλαμβάνει τρία αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415 εκ των οποίων, τα δύο από Ιταλία και ένα από Κροατία.
Την αισιοδοξία του για μετουσίωση της πολιτικής βούλησης της ελληνοκυπριακής πλευράς σε μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που θα φέρει αποτελέσματα στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συμμετοχή του στον φιλανθρωπικό αγώνα δρόμου «Run for Autism», στην Αγία Νάπα.