ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Τριμερής με τη μορφή άτυπου δείπνου - Ερωτηματικά για το «μενού»

Κυπριακό: Τριμερής με τη μορφή άτυπου δείπνου - Ερωτηματικά για το «μενού»

Κλείδωσε η ημερομηνία της τριμερούς συνάντησης, η οποία όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη. Η τριμερής συνάντηση την οποία συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα πραγματοποιηθεί σε άτυπο δείπνο, στο οποίο συμφώνησε και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Μια μέρα πριν από την τριμερή συνάντηση, στις 14 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ. Μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης.

Θολό το τοπίο για την ατζέντα

Παρά το γεγονός ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε πρόσκληση στους δύο ηγέτες για τριμερή συνάντηση η οποία θα πάρει τη μορφή ενός άτυπου δείπνου, παραμένει αδιευκρίνιστο το περιεχόμενο και η ατζέντα που θα έχει αυτή η συνάντηση των τριών. Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης διαμηνύει πως θα προσέλθει στην συνάντηση χωρίς να κάνει βήμα προς τα πίσω. Μιλώντας ύστερα από τις συναντήσεις που είχε με τους αρχηγούς  των τ/κ κομμάτων, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως αποδέχτηκε την πρόσκληση από τον Αντόνιο Γκουτέρες γιατί «θα έχω την ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου και την πολιτική που εκπροσωπούμε σήμερα στην άλλη πλευρά και γιατί έχω μεγάλο σεβασμό, για τον Γενικό Γραμματέα».

Συνέχισε λέγοντας πως «δεν πρόκειται για βήμα προς τα πίσω», όπως ισχυρίζονται ορισμένοι κύκλοι και ότι θα πάει στη Νέα Υόρκη με αυτή την αντίληψη, όταν έρθει η επίσημη πρόσκληση. Πρόσθεσε ότι ανέφερε στον ΓΓ των ΗΕ ότι, δεν θα προχωρήσουν στην επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους, κατά την έκφρασή του.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Πολύ συγκεκριμένη η ατζέντα της τριμερούς

«Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας» διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας ουσιαστικά στις θέσεις του κατοχικού ηγέτη. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η συζήτηση γίνεται με έναν και μόνο σκοπό: «Να δούμε αν υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα».

Μπορεί η τριμερής να έχει κλειδώσει, ωστόσο το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό, κατά πόσο δηλαδή ο Αντόνιο Γκουτέρες θα αντιδράσει στην απαράδεκτη θέση την οποία εκφράζει η τουρκική πλευρά περί λύσης δύο κρατών, η οποία εκφεύγει του πλαισίου των ΗΕ και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ή εάν θα παραδώσει στις δύο πλευρές ένα άτυπο έγγραφο, σύμφωνα με τις σημειώσεις που ετοίμασε η προσωπική του απεσταλμένη Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ύστερα από τις επαφές της, στην Κύπρο, ή αν θα κάνει εισηγήσεις στη δική μας πλευρά, για πιο τολμηρές αποφάσεις. από τη δική μας πλευρά.

Τη Δευτέρα η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου συγκάλεσε για τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ενόψει της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη, για την τριμερή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ και τον Αντόνιο Γκουτέρες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για την τελευταία συνάντηση που είχε με τον ΓΓ των ΗΕ, καθώς και με τους πρέσβεις των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Οι ΗΠΑ βάζουν φρένο στον Νετανιάχου - Μπορεί η αμερικανική διπλωματία να φέρει εκεχειρία στη Μέση Ανατολή;

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 4 Οκτωβρίου

• Στα χέρια της Αστυνομίας 23χρονος καταζητούμενος στη Λεμεσό - Πιάστηκε με χρυσαφικά στην κατοχή του

• Πληθαίνουν οι τουρίστες στην Κύπρο – «Άδειασαν» τις τσέπες τους τον Ιούλιο

• STEM: Μια σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση εφαρμόζεται στα σχολεία της Κύπρου - Επιθεωρητής εξηγεί στο «Τ» τι ακριβώς είναι

• Ελληνίδα παρουσιάστρια θα κινηθεί νομικά κατά γνωστού Έλληνα τραγουδιστή - Λεπτομέρειες



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top