ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κυπριακό ώρα μηδέν» - Το δίλημμα που θέτει το ΑΚΕΛ για τη μορφή λύσης και οι νουθεσίες Κασουλίδη, ενόψει του δείπνου στη Νέα Υόρκη

«Κυπριακό ώρα μηδέν» - Το δίλημμα που θέτει το ΑΚΕΛ για τη μορφή λύσης και οι νουθεσίες Κασουλίδη, ενόψει του δείπνου στη Νέα Υόρκη

Για το ΑΚΕΛ η μορφή λύσης του κυπριακού είναι η ΔΔΟ διαφορετικά θα πάμε σε διχοτόμηση. Αυτή ήταν η δήλωση του Στέφανου Στεφάνου, σε χαιρετισμό του στο συνέδριο του κόμματος, με θέμα:«Κυπριακό: Ώρα μηδέν» στο οποίο παρέστη και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Στην ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όποιοι πιστεύουν ότι αν επιδιώξουμε οποιαδήποτε άλλη λύση είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος του τερματισμού  της κατοχής και της επανένωσης, λυπάμαι που θα το πω, είναι εκτός πραγματικότητας».

Ο Στέφανος Στεφάνου στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση του ΑΚΕΛ η οποία περιλαμβάνει 4 σημεία: Συνεχής υπόμνηση προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει συνεπής και αμετακίνητη στη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Επιμονή και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά χωρίς όρους και προϋποθέσεις.  Διαμόρφωση μιας ισχυρής θετικής ατζέντας προς την Τουρκία. Ως γνωστό, το ΑΚΕΛ έχει διαμορφώσει μια συγκεκριμένη πρόταση από το 2020 με επίκεντρο τα θέματα της ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει έξι σημεία. Το τέταρτο σημείο το οποίο προτείνει το ΑΚΕΛ αφορά την εφαρμογή μονομερών μέτρων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ιωάννης Κασουλίδης: «Να μην πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας»

Κατά τη δική του παρέμβαση, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης υπέδειξε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να προσέξει δύο πράγματα ενόψει του δείπνου, στη Νέα Υόρκη: Πρώτον να μην πέσουμε στην παγίδα που στήνεται από την Άγκυρα για να μην πάμε εμείς στις συνομιλίες, λόγω των θέσεων της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών και δεύτερον, δεν πρέπει να τίθενται προϋποθέσεις και όροι πριν από το εν λόγω στάδιο. Ούτε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ούτε από την ελληνοκυπριακή.

Μενελάου: «Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα στην τριμερή»

Μιλώντας σε πάνελ στο συνέδριο του ΑΚΕΛ, ο Ελληνοκύπριος Διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου, ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα καταβάλει προσπάθειες, ώστε η τριμερής συνάντηση που συγκάλεσε ο ΓΓ των ΗΕ, να αποφέρει ένα όσο το δυνατόν πιο καλό αποτέλεσμα.

Κληθείς να αναφέρει αν ο Αντόνιο Γκουτέρες θα προτείνει κάτι κατά την τριμερή συνάντηση στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μενελάου είπε ότι ο ΓΓ των ΗΕ ποτέ δεν συγκαλεί συνάντησης στο δικό του επίπεδο, απλώς για να γίνουν εθιμοτυπικά και πρόσθεσε πως ο ΓΓ θα επιδιώξει να υπάρξει μέσα από αυτή τη συνάντηση, κάποιο αποτέλεσμα.

Η «ανοιχτή ατζέντα» του Τατάρ

Παρά την προετοιμασία που γίνεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Ερσίν Τατάρ επιμένει σε διαδικασία «ανοιχτής ατζέντας» κατά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπου εκεί θα θέσει τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς και τα 3Α (απευθείας πτήσεις-απευθείας εμπόριο-απευθείας επαφές) ισχυριζόμενος ότι η λύση ομοσπονδίας ανήκει στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο οποίος συγκάλεσε συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως η ατζέντα της συνάντησης στην Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου, είναι πολύ συγκεκριμένη και ότι δεν πάει στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει  την ατζέντα που προσπαθεί να περάσει ο Ερσίν Τατάρ. «Η συζήτηση γίνεται με ένα και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχει η προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του ΓΓ, ήταν κάτι που επιδιώκαμε εδώ και καιρό. Από κει και πέρα επικεντρωνόμαστε στο να υπάρξει αποτέλεσμα που για μας ένας είναι ο στόχος, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσερχόμενος στην εκδήλωση του Cyprus Forum.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στη Λεμεσό: Υπέκυψε στα τραύματα του μετά από τροχαίο ο Μηνάς Χατζημιχαήλ

• Έμπλεξε 21χρονος: Μοίραζε και άναβε καπνογόνα σε αγώνα με καλυμμένο πρόσωπο

• Ανησυχία εθελοντικών ομάδων: «Πλέον φαντάζει αδύνατον να καταφέρουμε να βοηθήσουμε όποιο έχει ανάγκη»

• Καιρός: Τι περιλαμβάνει το «μενού» μέχρι την Τετάρτη - Αναλυτικά η πρόγνωση

• «Εγκατάλειψη» σπιτιού: Πότε φεύγουν οι Κύπριοι από το πατρικό τους – Τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης



Live: Το Ισραήλ χτύπησε τη νότια Βηρυτό, ιρανικές βάσεις στη Συρία και τζαμί στη Γάζα

Live: Το Ισραήλ χτύπησε τη νότια Βηρυτό, ιρανικές βάσεις στη Συρία και τζαμί στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι στόχευε αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ, αφού πραγματοποίησε περισσότερα από 30 πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, σε αυτό που τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως «την πιο βίαιη νύχτα» επιθέσεων. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί μετά τον βομβαρδισμό τζαμιού και σχολείου, όπου φιλοξενούνται εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σε χωριστά πλήγματα στο κέντρο της Γάζας. Συνεχής ενημέρωση πιο κάτω 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top