ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υφ. Ναυτιλίας: Παραμένει αδήριτη η ανάγκη τερματισμού του απαράδεκτου στάτους κβο

Υφ. Ναυτιλίας: Παραμένει αδήριτη η ανάγκη τερματισμού του απαράδεκτου στάτους κβο

Παραμένει αδήριτη η ανάγκη τερματισμού του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο και αποκατάστασης των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους, δήλωσε την Κυριακή, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη.

Στον επιμνημόσυνο της λόγο στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Νίκο Ευαγόρου, που τελέστηκε το πρωί στην Παλώδια, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, ανέφερε ότι, η φετινή πεντηκοστή επέτειος από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι μια επέτειος που καλεί «για συλλογικό προβληματισμό, ειλικρινή αξιολόγηση όσων έχουν ήδη γίνει και επανακαθορισμό αρχών και αξιών, στη βάση των οποίων θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μέχρι να επιτευχθεί η επίλυση του εθνικού μας προβλήματος».

Υπογράμμισε ότι παραμένει αδήριτη η ανάγκη τερματισμού του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο και αποκατάστασης των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους.

«Όπως έχει διακηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κύριο μέλημά μας είναι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να επιτύχουμε μια λύση για ένα κράτος ανεξάρτητο και πραγματικά κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Εργαζόμαστε για τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας μας μέσω της επίτευξης μιας ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος» ανέφερε.

Όπως είπε, ο αγώνας για τη λύση του κυπριακού προβλήματος δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία επιδεικνύει συστηματικά την πολιτική της βούληση για έναν ειλικρινή διάλογο που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. «Η βαριά κληρονομιά που τιμούμε σήμερα μάς υπαγορεύει το καθήκον μας. Να αγωνιστούμε αταλάντευτα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού» ανέφερε.

Μιλώντας για τον 17χρονο τότε Νίκο Ευαγόρου, η Υφυπουργός έκανε λόγο για «θυσία παράδειγμα». Όπως είπε στις 5 Οκτωβρίου 1958, σε ενέδρα που έστησε η ομάδα του εναντίον βρετανικής φάλαγγας οχημάτων, κοντά στο χωριό Φασούλα, ο 17χρονος μαχητής της ελευθερίας έπεσε βαριά χτυπημένος από τα πυρά Βρετανών στρατιωτών. Τον βρήκαν εννιά μέρες αργότερα με ένα χειρόγραφο στο πλάι του που έγραφε: «Βρίσκομαι εδώ, στο καθήκον, πιστός στους νόμους της θρησκείας και της πατρίδας, γιατί με κάλεσε η φωνή της δούλης Κύπρου να αγωνιστώ, να πολεμήσω με τα άλλα παιδιά για τη λευτεριά. Ναι, γλυκιά μου πατρίδα. Θα πολεμήσω και θα πεθάνω για τη δική σου λευτεριά. Το λέει η πέννα μου, το λένε τα χείλη μου, το λέει η ψυχή μου.»

«Από τη θυσία του αντλούμε κι εμείς το δίδαγμα πως η αγάπη για την πατρίδα δεν έχει όρια. Πολιτεία και λαός τιμούμε σήμερα τον Νίκο Ευαγόρου που έπραξε ακέραιο το καθήκον του. Μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και να δοξάσουμε τον ήρωά μας, που έπεσε μαχόμενος στις επάλξεις του καθήκοντος και της τιμής, όπως όριζε η βαθιά δημοκρατική του συνείδηση» κατέληξε η Υφυπουργός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Όλο και περισσότεροι «κόβουν» το Netflix - Δεν θα πιστέψετε τον λόγο

• Τρόμος στη Λεμεσό: Στο Νοσοκομείο δύο αλλοδαποί - Τους ξυλοφόρτωσαν και τους λήστεψαν - Δύο συλλήψεις

• Άννα Βίσση: Η αφιέρωση στον Μίμη Πλέσσα στη συναυλία της λίγες ώρες μετά τον θάνατό του

• Τραγωδία στη Λεμεσό: Υπέκυψε στα τραύματα του μετά από τροχαίο ο Μηνάς Χατζημιχαήλ

• Ανησυχία εθελοντικών ομάδων: «Πλέον φαντάζει αδύνατον να καταφέρουμε να βοηθήσουμε όποιο έχει ανάγκη»

• «Εγκατάλειψη» σπιτιού: Πότε φεύγουν οι Κύπριοι από το πατρικό τους – Τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης



LIVE:  Το μήνυμα του Ισραηλινού προέδρου  σε Λιβανέζους και Ιρανούς - Νεκρός σε ισραηλινή επιδρομή διοικητής της Χεζμπολάχ

LIVE: Το μήνυμα του Ισραηλινού προέδρου σε Λιβανέζους και Ιρανούς - Νεκρός σε ισραηλινή επιδρομή διοικητής της Χεζμπολάχ

Το θάνατο του διοικητή της Χεζμπολάχ στο χωριό Kafr Kila του νότιου Λιβάνου, Χάντερ Αλί Ταουίλ σε αεροπορική επιδρομή ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, την στιγμή που το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει σε πιθανή ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top