ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Να δημιουργήσουμε συνθήκες επανέναρξης διαλόγου»

ΠτΔ: «Να δημιουργήσουμε συνθήκες επανέναρξης διαλόγου»

Μεταβαίνω στη Νέα Υόρκη με έναν και μοναδικό στόχο, την δημιουργία συνθηκών ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος (στο Κυπριακό), ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δηλώνοντας ενισχυμένος από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την οποία χαρακτήρισε ως μια από τις πιο εποικοδομητικές.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτησε απόψε τα εγκαίνια έκθεσης γλυπτικής του γλύπτη Φίλιππου Γιαπάνη, στο πάρκο γλυπτικής «Μικρή Σαλαμίνα», στη Φασούλα Λεμεσού, με τον τίτλο  «50 Χρόνια τουρκικής εισβολής, 50 χρόνια κατοχής, 50 χρόνια προσφυγιάς, 30 χρόνια κραυγής».

Στην ομιλία του, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, των Υφυπουργών Ναυτιλίας, Πολιτισμού, Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, του Προέδρου της ΕΔΕΚ, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσφυγικών ενώσεων και σωματείων, καθώς και συγγενών πεσόντων και αγνοουμένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη αντιλαμβανόμενος «απόλυτα τη σημασία και τις ευθύνες».

«Και επειδή σε αυτό τον τόπο, συνήθως, όταν έχουμε μικρόφωνο μπροστά μας όλοι εμείς που είμαστε προσωρινά στην πολιτική ζωή του τόπου, ένα από τα πρώτα πράγματα είναι να κατηγορούμε ή να ασκούμε κριτική στους πολιτικούς μας αντιπάλους, θέλω να σας πω ότι σήμερα υπήρξε μια από τις πιο εποικοδομητικές συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου», σημείωσε.

Μέσα από τη συζήτηση που έγινε με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, συνέχισε, «με απόλυτο σεβασμό σε τυχόν διαφορετικές προσεγγίσεις, νιώθω ενισχυμένος για την πολύ σημαντική συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας», τονίζοντας ότι μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη «με ένα και μοναδικό στόχο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες, έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος, πάντα στο συμφωνημένο πλαίσιο και επιτέλους να οδηγηθούμε στην απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας».

Αναφερόμενος στον γλύπτη Φίλιππο Γιαπάνη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι ο 17χρονος τότε Φίλιππος κατατάγηκε εθελοντής στην Εθνική Φρουρά και πολέμησε στις μάχες έξω από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου και το τουρκικό σχολείο της πόλης, ενώ μέσα στο χάος εκείνων των ημερών, συνελήφθη αιχμάλωτος και πέρασε 38 μαύρες μέρες στις φυλακές των Αδάνων και της Αμάσειας.     

Άρα, πρόσθεσε, δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι για τον Φίλιππο Γιαπάνη τα βιώματα τέτοιας έντασης σφραγίζουν ανεξίτηλα τη ζωή και την πορεία του, υποδεικνύοντας ότι «μέσα από την πορεία του κατόρθωσε να μετουσιώσει τις εμπειρίες του σε τέχνη, αυτήν την οικουμενική γλώσσα επικοινωνίας και έκφρασης που γεφυρώνει διαφορές και ενώνει τους ανθρώπους».

Ανέφερε δε πως, εδώ και 30 χρόνια, ο Φίλιππος Γιαπάνης μεταρσιώνει με τα έργα του, την κραυγή του πόνου και της διαμαρτυρίας για την τραγωδία του 1974 σε κατάφαση ζωής, δημιουργίας και ελπίδας.

Όσον αφορά την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αποτελεί μια συγκέντρωση των καρπών της δουλειάς του «εδώ, στο υπέροχο μικρό αμφιθέατρο με το συγκινητικό όνομα ‘Μικρή Σαλαμίνα’, νιώθοντας πραγματική ανάταση ψυχής γιατί μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, για μια ακόμη φορά, ότι, όσο συντηρείται ζωντανή η μνήμη, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες».

Σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι η εκδήλωση δεν περιορίζεται στην έκθεση γλυπτικής, καθώς με πρωτοβουλία του καλλιτέχνη τιμούνται «στωικές μορφές της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, η αδάμαστη δασκάλα της Καρπασίας, Ελένη Φωκά, η ακαταπόνητη Χαρίτα Μάντολες, η Κυρά της Λαπήθου μέσω της εγγονής της και οι επτά ήρωες καλαθοσφαιριστές της ΠΑΕΕΚ Κερύνειας που έπεσαν μαχόμενοι εναντίον των Τούρκων εισβολέων».

Ευχήθηκε, παράλληλα, υγεία και δύναμη στον Φίλιππο Γιαπάνη ώστε να συνεχίσει να δημιουργεί και με την προσωπική του «κραυγή» να προσφέρει, όχι μόνο στον πολιτισμό της Κύπρου, αλλά και στον αγώνα μας μέχρι την ευλογημένη ώρα του τερματισμού της κατοχής και της απελευθέρωσης της πατρίδας μας.

Από την πλευρά του, ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης ανέφερε πως η «Μικρή Σαλαμίνα» δημιουργήθηκε για να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη της κατεχόμενης γης μας και υπογράμμισε ότι «πατρίδα μας δεν είναι το κομμάτι που ζούμε σήμερα, πατρίδα μας είναι όλη η Κύπρος, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Πάφο και από την Κερύνεια μέχρι τη Λεμεσό».

Είπε, επίσης, ότι το μεγαλύτερο δράμα του 1974 είναι οι οικογένειες των πεσόντων και αγνοουμένων και ευχήθηκε όπως να μην πρόλαβαν να γνωρίσουν την τουρκική βαρβαρότητα που έζησε ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι  αποτελούσε όνειρο πολλών χρόνων μια εκδήλωση προς τιμή των οικογενειών των πεσόντων και αγνοουμένων μας.

Διαμήνυσε ακόμη πως «αξίζει να πεθάνεις για ένα όνειρο» και ότι «την κατάλληλη στιγμή αυτοί οι άνθρωποι έκαναν το σωστό. Έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχουμε σήμερα εμείς και να απολαμβάνουμε ό,τι απολαμβάνουμε».

Λέγοντας ότι «αυτό το νησί δεν αγαπήθηκε ποτέ όσο έπρεπε να αγαπηθεί», ο Φίλιππος Γιαπάνης υπογράμμισε πως «επιτέλους ας το αγαπήσουμε τώρα. Πολιτική ηγεσία και λαός, του αξίζει να το αγαπήσουμε».

Τα εγκαίνια της έκθεσης χαιρέτησαν, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, ο Διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών, Μίμης Σοφοκλέους, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Γερμανικού Ιατρικού Ινστιτούτου, καθηγητής Νικόλαος Ζάμπογλου, ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Παρασκευά και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, Μιχάλης Τζιώρτας.

Ακολούθησε τελετουργικό απονομών γλυπτών σε τιμώμενους ή συγγενείς τους και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τετ α τετ Χριστοδουλίδη - Ερντογάν: Συναντήθηκαν στην Βουδαπέστη - Δείτε βίντεο

• Μαθητής στη Λευκωσία πήγε σχολείο με 15.000 ευρώ και τα έδινε σε συμμαθητές του – Πήρε και καθηγητής χρήματα

• Άτομα με αυτισμό πάνε στο ψυχιατρείο γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές - Πόσα πληρώνει το κράτος

• Έτσι εξαπάτησαν 36χρονο στη Λεμεσό - Έχασε μεγάλο χρηματικό ποσό από το διαδίκτυο

• Έτσι έγινε το ατύχημα με την μπετονιέρα στο Τσέρι – Όσα αναφέρει μαρτυρία



Αποκαλυπτικός ο ΠτΔ:  Η ανατροπή των δημοσκοπήσεων στις ΗΠΑ, οι αντιδράσεις Τατάρ στις προτάσεις του και η φήμη για παραίτηση Κεραυνού -Βίντεο

Αποκαλυπτικός ο ΠτΔ: Η ανατροπή των δημοσκοπήσεων στις ΗΠΑ, οι αντιδράσεις Τατάρ στις προτάσεις του και η φήμη για παραίτηση Κεραυνού -Βίντεο

Στο αποτέλεσμα των Αμερικανικών Εκλογών, στην αρνητική στάση του Τατάρ και στα όσα τόλμησε να αλλάξει αυτή η Κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top