ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Στη Νέα Υόρκη με χαμηλές προσδοκίες - Εθνικό Συμβούλιο με ευχολόγια και ένα δείπνο σε ναρκοπέδιο

Κυπριακό: Στη Νέα Υόρκη με χαμηλές προσδοκίες - Εθνικό Συμβούλιο με ευχολόγια και ένα δείπνο σε ναρκοπέδιο

Έχοντας τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου πλην του ΕΛΑΜ, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για το άτυπο δείπνο με τον Ερσίν Τατάρ, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Δευτέρας που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, οι πολιτικοί Αρχηγοί πλην του Προέδρου του ΕΛΑΜ εξέφρασαν τη στήριξη και τις ευχές τους στον Νίκο Χριστοδουλίδη, για ένα θετικό αποτέλεσμα στη Νέα Υόρκη, το οποίο ωστόσο φαντάζει δύσκολο, λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς και του εγκάθετου στα κατεχόμενα για λύση δύο κρατών, και για κυριαρχική ισότητα.

«Νιώθω ιδιαίτερα ενισχυμένος μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου η οποία διεξήχθη σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα, με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες τυχόν διαφορετικές προσεγγίσεις» δήλωσε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας πως σε σχέση με το δείπνο, «ο στόχος είναι ένας και μοναδικός. Να προκύψει θετικό αποτέλεσμα και το θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άλλο, από το να δημιουργηθούν δεδομένα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

Μπορεί το Εθνικό Συμβούλιο να συνεδρίασε υπό το φως του πολύ σημαντικού για την Κύπρο ταξιδιού του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη, ωστόσο η Κυπριακή κοινωνία παραμένει στο σκοτάδι αναφορικά με την προετοιμασία της ελληνοκυπριακής πλευράς, στην περίπτωση που βρεθεί εγκλωβισμένη σε ένα δείπνο, έστω άτυπο όπως  θέλουν να το ονομάζουν τα ΗΕ, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια. Το ζήτημα ωστόσο είναι εάν αυτή τη φορά η δική μας πλευρά πάει προετοιμασμένη για το τι θα συζητηθεί στο περιβόητο δείπνο και τι λογαριασμό θα πληρώσει στο τέλος της βραδιάς. Ο λογαριασμός δεν είναι άλλος από τα όσα θα παραμείνουν στο τραπέζι. Το ερώτημα είναι τι αναμένουμε από το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου. Μήπως αλλαγή στάσης από τουρκικής πλευράς ή μήπως αναμένουμε επίρριψη ευθυνών από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ στην Τουρκία και στον Ερσίν Τατάρ (στην τουρκοκυπριακή κοινότητα) ο οποίος ετοιμάζεται να θέσει με τον πιο επίσημο τρόπο ενώπιον του ΓΓ των ΗΕ, (του θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου) όλα όσα εκφεύγουν των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Θα ανέμενε κανείς ότι αυτή τη φορά θα υπήρχε σοβαρός συντονισμός εντός του Εθνικού Συμβουλίου, κάτι που δεν εξαντλείται στη διάρκεια μιας συνεδρίασης. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Τουρκία δέχτηκε να πάει σε αυτή τη συνάντηση, για να μην εμφανιστεί ως η αδιάλλακτη πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά συνεχίζεται ο «μήνας του μέλιτος».

Παραμονές του δείπνου στη Νέα Υόρκη, ο Ερσίν Τατάρ πυροδοτεί το κλίμα με νέες απαράδεκτες δηλώσεις αυτή τη φορά για την Αμμόχωστο, ρίχνοντας για ακόμα μία φορά στον κάλαθο των αχρήστων τα ψηφίσματα που αφορούν την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.  Αυτή τη φορά ο κατοχικός ηγέτης ξεδίπλωσε τους μακροχρόνιους στόχους όπως είπε, που δεν είναι άλλοι από την κατεδάφιση και την ανοικοδόμηση κάποιων κτιρίων και η ανακαίνιση άλλων στο Βαρώσι, κάτι που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας τους ψευδοκράτους.

Σε σχέση με το δείπνο στη Νέα Υόρκη, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στη «νέα εθνική πολιτική» την οποία θα συνεχίσουν (με την Τουρκία) να εφαρμόζουν στην επίλυση του κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ότι το μοντέλο λύσης της ομοσπονδίας «εξαντλήθηκε και τελείωσε», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Το concept paper που ετοίμασε ο Γκουτέρες

Ερωτηθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αν η πλευρά μας έχει διασφαλίσει ότι αυτή η συνάντηση θα μείνει εντός του πλαισίου, απάντησε ότι «ο συγκαλών αυτή τη συνάντηση, οι όροι εντολής του απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία με σαφήνεια και κάθε φορά επαναλαμβάνουν το συμφωνημένο πλαίσιο».

Προσήλωση την οποία μας επανέλαβαν και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη. Αυτή η κοινή συνάντηση, σας θυμίζω, ήταν μια προσπάθεια δική μας από την πρώτη στιγμή. Ήταν κάτι το οποίο επιδιώκαμε και είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε. Θεωρούμε ότι είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα ο διάλογος, και αυτόν τον διάλογο που επιδιώκουμε, που επιθυμούμε. Γιατί ακριβώς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ορθότητα των θέσεων μας, αλλά και στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση πάντοτε του συμφωνημένου πλαισίου. Αυτό δηλαδή της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η έκθεση της κυρίας Ολγκίν έχει ολοκληρωθεί, έχει παραδοθεί στον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ και είναι στη βάση αυτής της έκθεσης που ο ΓΓ θα παραθέσει τις δικές του απόψεις, για τα επόμενα βήματα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή; - Οι εκτιμήσεις και οι φόβοι για το πετρέλαιο

• Ανεργία στην Κύπρο: Πού έφτασε ο αριθμός των ατόμων - Η σύγκριση με το 2023

• Ταυτοποιήθηκαν δυο πρόσωπα για την επίθεση εναντίων διανομέων στη Λεμεσό - Καταζητούνται από τις Αρχές

• Έγκλημα στην Αθήνα: Νεκρός από μαχαιριές 28χρονος – Παραδόθηκαν δύο αδέρφια

• Σάλος στην Ισπανία από το χαστούκι που έριξε 31χρονος μετανάστης σε παιδί ενός έτους - Δείτε το βίντεο

• Καιρός: Επιτέλους είδαμε βροχές στο «μενού» - Πότε θα σημειωθούν μέσα στην εβδομάδα



Live/Μέση Ανατολή: Εκκένωση του παραλιακού μετώπου του Λιβάνου ζητούν οι IDF

Live/Μέση Ανατολή: Εκκένωση του παραλιακού μετώπου του Λιβάνου ζητούν οι IDF

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 190 ρουκέτες προς το Ισραήλ από τον Λίβανο τη Δευτέρα, μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Σε διάφορες δηλώσεις της, η Χεζμπολάχ είπε ότι στόχευε συγκεντρώσεις στρατιωτών και ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες. Συνεχής ενημέρωση πιο κάτω:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top