Η παρούσα οικονομική κρίση απέδειξε ότι τα οικονομικά μοντέλα πρέπει να μπορούν να προσαρμόζονται και να αλλάζουν συνεχώς, τόνισε ενώπιον της 10ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στα πλαίσια της συζήτησης για τη διατήρηση και ανάπτυξη της οικονομικής ελκυστικότητας σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κύπρου, όπου τόσο η οικονομική κρίση σήμερα όσο και η τουρκική εισβολή στο παρελθόν αποτέλεσαν καίρια πλήγματα για την οικονομία. Παρουσίασε δε τις επιπτώσεις της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής για την Κύπρο, όσο και τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπισή τους.
Τόνισε ότι τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί οφείλονται τόσο στις κυβερνητικές πολιτικές, όσο και στο δυναμικό ιδιωτικό τομέα, που άδραξε ευκαιρίες που προέκυψαν από το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, όπως τις τότε αναδυόμενες αραβικές αγορές.
Αναφέρθηκε επίσης στην ευελιξία των μικρών κρατών, που αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημά τους, αφού επιτρέπει ταχεία προσαρμοστικότητα και δυνατότητα ευκολότερης διαφοροποίησης. Σημειώνοντας ότι τα μεγαλύτερα κράτη δεν πρέπει να βλέπουν ανταγωνιστικά αυτή τη δυνατότητα των μικρών κρατών, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις φήμες που διαδίδονται για αρκετά μικρά κράτη, ως χώρες ξεπλύματος χρήματος και συγκεκριμένα στο παράδειγμα της Κύπρου, όπου οι σχετικές φήμες προηγήθηκαν των καταστροφικών για την οικονομία της χώρας, αποφάσεων του Eurogroup, το Μάρτιο 2013, παρά τη θετικότερη κατάταξη της Κύπρου στη λίστα GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σχέση με μεγαλύτερα κράτη.
Διερωτήθηκε εξάλλου κατά πόσον οι προσπάθειες αυτές συνδέονται στην πραγματικότητα με προσπάθειες μείωσης του ανταγωνισμού από τα μικρά κράτη στον χρηματοοικονομικό τομέα.
Αναφερόμενος και πάλιν στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι, παρά την εξάλειψη των στοιχείων που αποτελούσαν οικονομικά κίνητρα ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης, οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται σήμερα επιτρέπουν αισιοδοξία σε ότι αφορά στην πλήρη οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας. Ο κ. Ομήρου επεσήμανε την προσπάθεια ανάπτυξης συνθηκών που θα επιτρέψουν την ανάδειξη της Κύπρου ως κόμβου στη Μέση Ανατολή, στους τομείς της οικονομίας, της υγείας, της ενέργειας και των επιχειρήσεων, αλλά και στην αξιοποίηση των εξευρεθέντων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Προς επίτευξη του στόχου αυτού, είπε ο κ. Ομήρου, η Κύπρος βασίζεται στις καλές σχέσεις που διατηρεί με όλες τις γειτονικές της χώρες, πλην μίας. Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως, σε ό,τι αφορά στα μικρά κράτη, πέραν των κυβερνητικών πολιτικών, η υψηλή ποιότητα των ανθρώπινων πόρων είναι αυτή που θα επιτρέψει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, που επιβάλλουν τη συνεχή ανάγκη για προσαρμογή.
Πηγή -ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις