Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δεν απέκλεισε να μειωθεί σε μελλοντικό στάδιο ο φόρος επί των τόκων των καταθέσεων (έκτακτη εισφορά για την άμυνα) από το 30% στο 20%, που είναι ο μέσος στην Ευρώπη, εφόσον όμως το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά.
Η έκτακτη εισφορά αυξήθηκε στο 30% στο πλαίσιο των μνημονιακών νομοσχεδίων το Μάρτιο του 2013. Μιλώντας στη διάλεξη που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «Η κυπριακή οικονομία: Σημερινή κατάσταση και προοπτική», ο κ. Γεωργιάδης κατέστησε όμως σαφές ότι η φορολογία δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα της προ του μνημονίου εποχής.
«Δεν προβλέπω ότι η φορολογία θα πάει στο 10%, αλλά να την μειώσουμε κάποια στιγμή στο μέσο όρο που είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη, στο 20% ίσως τοις εκατόν, μπορεί», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις.
Προγραμματίζουμε την έξοδο από το πρόγραμμα
Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις κινήσεις μετά το Μάρτιο του 2013 οπόταν η οικονομία είχε βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Τόνισε όμως ότι η περίπτωση της Κύπρου καταδεικνύει πως η δημοσιονομική εξυγίανση έχει επιτευχθεί με τρόπο που δεν υπονόμευσε τη αναπτυξιακή προοπτική. «Αντίθετα η επανάκτηση της εμπιστοσύνης και η αίσθηση της σταθερότητας ήταν καθοριστική, ήταν υποστηρικτική και επέστρεψε σε παραγωγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, οι επιχειρηματικές υπηρεσίες και η ναυτιλία να λειτουργήσουν, δείχνοντας μάλιστα αντοχές και προοπτικές», είπε.
Υπογράμμισε πως η εξυγίανση εστιάστηκε κυρίως στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη μείωση των κρατικών δαπανών, και δη στην συγκράτηση του μισθολογίου και στον εξορθολογισμό των κοινωνικών παροχών μέσω ενός αξιόπιστου ελέγχου των επιδομάτων και την εισαγωγή του ΕΕΕ, που επέτρεψε την συμπερίληψη 13.000 νέων οικογενειών με ταυτόχρονη εξαίρεση ατόμων που δεν δικαιούνταν κοινωνική στήριξη.
Μέσα απ` αυτές τις προσπάθειες θεωρώ ότι πετύχαμε τους στόχους μας, είπε. Για το 2015, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το ΥΠΟΙΚ αναμένει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα βρίσκεται κοντά στο 1,5% σε αντίθεση με την Τρόικα που προβλέπει ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ.
«Η έξοδος από την ύφεση όπως αποτυπώνεται από τα δεδομένα και η επάνοδος σε ρυθμούς ανάπτυξης σηματοδοτεί την επίτευξη του πιο σημαντικού στόχου που είχαμε θέσει για την περίοδο που διανύουμε», συνέχισε.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ακόμη πως η αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους μας, μάς επιτρέπει να προγραμματίσουμε την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα στήριξης.
Σε αυτό το σημείο, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως ο ίδιος δεν έχει προσπαθήσει να κρυφτεί «πίσω από την Τρόικα υπονοώντας ότι η οικονομική μας πολιτική ήταν αποτέλεσμα εξαναγκασμού εκ μέρους των δανειστών μας».
Σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να γίνουν διότι διορθώνουν δικές μας ανάγκες και δημιουργούν μια νέα προοπτική για την οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με δική μας ευθύνη. Δεν επιτρέπεται ούτε ο εφησυχασμός, ούτε η επιστροφή στις πρακτικές που ευθύνονται για τον εκτροχιασμό της οικονομίας».
«Η Τρόικα και το μνημόνιο δεν ήταν ούτε ανάθεμα, ούτε ευλογία ήταν μια ανάγκη που σύντομα θα πάψει να υφίσταται», πρόσθεσε.Αναφέρθηκε και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση αλόγιστων προσλήψεων και αύξησης των επιδομάτων.
«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, βεβαίως πάντοτε επιδιώκουμε τη συναίνεση και την συνεννόηση και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαζόμαστε με μια Βουλή στην οποία η συμπολίτευση είναι μειοψηφία. Έστω και μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι επιλογή προτιμότερη από την ακινησία, δεν πρόκειται όμως να ικανοποιήσουμε αυτούς που πολύ απλά αποτελούν εμπόδιο στην αλλαγή και τον εκσυχρονισμό. Άλλο η συνεννόηση με όσους θέλουν να οδηγήσουν τον τόπο μας μπροστά και άλλο ο συμβιβασμός με τον λαϊκισμό και την άρνηση", συμπλήρωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις